Witte bolletjes met zaden en pitten

witte bolletjes met zaden en pitten

Dit is een variatie op mijn gezonde zachte lichtbruine bolletjes met lijnzaad. Deze zachte, witte bolletjes met zaden en pitten vinden wij ook heel erg lekker. Een beetje boter en dan een plakje kaas erop en smikkelen maar. Zo kun je meteen alle kleine restanten zaden en pitten die je toch nog in de kast hebt staan opmaken. De volgende keer eens met mijn restjes kruiden en specerijen proberen. Wie weet wat voor super combinatie daar uit voort komt. Heb jij een onlangs geweldige smaakmaker in je brooddeeg getest en staat deze nog niet op mijn website, laat het ons dan gerust weten. Wie weet ga ik ermee aan de slag.

Gezondere optie voor witbrood

Door zaden en pitten aan de tarwebloem toe te voegen maak je van deze witte bolletjes een gezondere versie. De zaden en pitten zorgen voor de broodnodige vezels en die zorgen voor een goede darmwerking. Dat is wellicht een iets onsmakelijk verhaal bij dit heerlijke recept. Maar vergeet niet dat wat er in gaat er ook weer uit moet. Daarnaast geven zaden en pitten een lekkere bite aan het brood en creëren ze extra smaak. 

Vandaag heb ik gekozen voor lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. Je kunt ze natuurlijk prima vervangen door andere soorten zoals pompoenpitten, gewelde quinoa, gierst, et cetera. Kijk gewoon wat je in de voorraadkast heb liggen en maak je eigen combinatie. Een ding is wel belangrijk, hoe wel het totale gewicht van de vulling aan. In dit geval heb ik totaal 75 gram zaden en pitten gebruikt. Het is een relatief kleine hoeveelheid ten opzichte van het gewicht aan bloem. Dus je hoeft de zaden niet eerst te laten wellen. 

Dat smaakt naar meer

Recept witte bolletjes met zaden en pitten

witte bolletjes met zaden en pitten

Witte bolletjes met zaden en pitten

Maak ook eens deze heerlijk, zachte broodjes van tarwebloem met allerlei zaden en pitten. Het recept is van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 min
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands
Aantal 12 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker
  • bakplaat
  • bakpapier
  • afdekplastic of krat

Ingrediënten
  

Brooddeeg

  • 400 gr tarwebloem
  • 6 gr instantgist
  • 8 gr (bakkers)zout
  • 10 gr suiker (of andere zoetstof)
  • 300-315 gr melk (op kamertemperatuur)
  • 20 gr rijstolie

Vulling

  • 10 gr lijnzaad (gebroken)
  • 15 gr sesamzaadjes (zwart)
  • 50 gr zonnebloempitten

Topping

  • 1-2 el gesmolten roomboter (om het deeg mee te bestrijken)

Instructies
 

  • Lees eerst het recept een keer rustig door. Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

Deeg kneden

  • Neem de mengkom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer alles goed door elkaar.
  • Dan mag je de melk (start met 300 gram) en de rijstolie toevoegen. Bevestig de kom aan de machine, zet hem aan op een lage stand en kneed er in ongeveer 10 minuten een mooi en elastisch deeg van.

Vliesje trekken

  • Je kunt het even testen door een klein stukje deeg, zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan kauwgom bellen blazen. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Scheur het vliesje wel snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut en test opnieuw.

Eerste rijs

  • Vorm nu van al het deeg een bal en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom daarna af met een deksel of een douchemutsje. Zet het deeg vervolgens op een tochtvrije plek en op kamertemperatuur. Laat het ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg moet dan bijna in omvang verdubbelt zijn.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Deeg doorslaan, verdelen en opbollen

  • Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ongeveer 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 5 minuten relaxen. Bol ze daarna nog een keer zachtjes op. Kwast de bovenkant van het deeg in met wat gesmolten boter. Dek de bakplaat met deeg af. Hiervoor kun je een plastic zak of een omgekeerde plastic krat gebruiken.

Tweede rijs

  • Laat de deeg bolletjes ongeveer 60 minuten op een tochtvrij plek en op kamertemperatuur rijzen. De broodjes moeten ongeveer in omvang verdubbelt zijn.

Broodjes bakken in de oven

  • Verwijder de plastic zak of krat verwijderen en schuif de bakplaat net onder het midden van de oven. Bak de broodjes in circa 12 tot 15 minuten goudbruin.
  • Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: de broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Heb je deze witte bolletjes met zaden en pitten gebakken?

Heb je mijn recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Witte bolletjes met zaden en pitten’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Witte bolletjes met zaden en pitten

5 gedachten over “Witte bolletjes met zaden en pitten

  1. Lekker!
    Je kunt dus sesamzaad en lijnzaad en zonnebloempitten in hetzelfde brood doen?
    Is elke combinatie mogelijk?
    Zijn bjvoorbeeld jijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten naar hartelust te mixen? Of kun je je beter beperken tot 2 soorten per brood?

    1. Beste Sjaak,

      Je kunt alles door elkaar mixen. Het enige waar je op moet letten is de totale hoeveelheid en pas toevoegen wanneer het deeg gekneed is. De scherpe zaden en pitten kunnen de glutenstrengen deels beschadigen. Ik gebruik gemiddeld 100 á 150 gram zaden/pitten per 500 gr meel.

      Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Hallo Xandra
    ik heb een vraag als je de bolletjes in de stoomoven deeg rijsstand zet moet je dan plastiek erover leggen. ik kan dat nergens vinden op de site.
    Misschien weet jij het antwoord
    alvast bedankt
    groet Anneke

    1. Beste Anneke, nee je hoeft het deeg niet af te dekken. Als je dat wel zou doen dan is het effect van de stoom weg. Die zorgt ervoor dat er geen of vrijwel geen korstvorming is. Gr, Sandra

      1. Dank je wel Xandra
        Ik heb de oven al vier jaar en ben er nooit achter gekomen.
        Het is verder een super oven
        Blij met het antwoord 😀
        Groeten Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven