Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

Witte broodjes met rijst en specerijen bakken 2

Kom op, doe eens gek en bak deze heerlijke witte broodjes met rijst en specerijen. Durf jij de uitdaging aan te gaan? Ik zeg niet aarzelen, maar doen! Ze zijn verrassend smaakvol. Meer dan een likje roomboter hebben ze niet nodig. Sterker nog, ook zonder zijn ze bijzonder lekker. Al etende komen er allerlei smaakmakers tevoorschijn. Eerst ruik en proef je een vleugje kaneel, daarna volgen de andere specerijen, citrusvruchten en de Basmatirijst zorgt voor een stevige bite. Kortom een broodje waar je extra lang van kunt genieten, hapje voor hapje.

Basmitirijst

Wat  maakt Basmatirijst nu eigenlijk zo anders dan gewone rijst? Het is een langkorrelige rijst uit India en Pakistan, die zich goed laat stomen tot een losse rijst die niet aan elkaar plakt. Tenminste dat is mijn ervaring. Haar naam heeft ze te danken aan haar subtiele geur. Basmati smaakt een beetje nootachtig. Deze rijst wordt veel gebruikt in Indiase gerechten, curry’s en nu dan ook in deze witte broodjes.

Dat smaakt naar meer bijzondere baksels

Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

Vrijdag 17 mei 2019

Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

Benodigdheden voor 16 kleine bolletjes

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem
 • 8 gr instantgist
 • 10 gr bakkerszout (lijkt veel, maar reken gewicht rijst ook mee)
 • 5 kardemom peultjes, inhoud fijngemalen
 • 1 tl kaneel
 • 30 gr (kristal)suiker
 • 2 biologische citroenen, alleen de schil (!)
 • 1 biologische sinaasappel, alleen schil (!)
 • 10 druppels vanille essence
 • 1,5 – 2 el oranjebloesemwater
 • 1 ei maat M (inhoud ca. 55 gr)
 • 100 gr kokosmelk
 • 160 – 170 gr melk of water

Vulling:

 • 250 gr Basmati rijst, gekookt en afgekoeld

Topping:

 • rijstolie

Verder nog:

 • extra bloem voor werkblad
 • olie voor invetten kom
 • vijzel of hakmolentje
 • rasp of mesje voor zeste
 • keukenweegschaal
 • set maatlepels
 • mengkom met deksel
 • deegschraper
 • deegsteker
 • siliconen kwastje
 • stuk afdekplastic
 • bakplaat
 • bakpapier

Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

Bereidingswijze witte broodjes met rijst en specerijen

Lees voordat je begint eerst het recept een keer goed door. Dat voorkomt verrassingen tijden het bereiden van deze heerlijke broodjes. Zet daarna alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg vervolgens de ingrediënten af.

RIJST: Indien je de rijst nog niet gekookt hebt, doe dat dan eerst. Ik heb helaas de droge rijst niet gewogen, maar je moet ongeveer 250 gram gekookte en afgekoelde rijst overhouden voor dit recept.

KARDEMOM: Verwijder de schilletjes van de peulen en wrijf de ‘pitjes’ fijn in een vijzel of een hakmolentje.

CITROEN en SINAASAPPEL: Was de citrusvruchten goed af, dep ze daarna droog. Verwijder voorzichtig het gekleurde laagje van het fruit. Met een fijne rasp of speciaal mesje voor zest (citrusrasp) gaat dit het beste. Probeer zo min mogelijk wit van de schil mee te nemen, want dat geeft een bittere smaak aan je baksels.

Deeg kneden en eerste rijs

Doe alle ingrediënten, behalve de rijst, in de kom van de kneedmachine. Zet de machine aan op een lage stand en kneed er vervolgens in 9 á 10 minuten een glanzend en elastisch deeg van. Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Denk aan het blazen van kauwgombellen. Scheurt het vliesje niet of niet snel, dan is je deeg voldoende gekneed. Anders nog 1 minuut langer in de kneder laten bewerken.

Haal nu het deeg met behulp van een deegschraper uit de mengkom en leg het op je werkblad. Trek het voorzichtig wat uit zodat er een grote lap deeg ontstaat. Verdeel hier de gekookte rijst overheen en vouw of kneed het vervolgens handmatig door het deeg. Niet te lang kneden, want dan overkneed je het deeg en gaan de glutenstrengen stuk.

Maak een bal van je deeg en leg het daarna in een met olie ingevette kom. Draai het deeg 1 of 2 keer om zodat er aan alle zijden een dun laagje olie zit. Dit voorkomt uitdroging en korstvorming. Dek de kom goed af en plaats het vervolgens op een tochtvrije, niet al te koude plek. (Bij ons was het op dat moment 17,5 graden in de keuken.) Laat het deeg in circa 50 – 60 minuten verdubbelen.

Deeg verdelen, opbollen en tweede rijs

Haal het deeg uit de kom  en verdeel het vervolgens in 16 gelijke stuken van circa 72 gram. Ik gebruik zelf de weegschaal, zodat ik zeker weet dat alle broodjes even groot zijn. Dat is makkelijker met bakken, dan zijn ze allemaal even snel gaar. Bol de stukjes deeg licht op en laat ze daarna 5 minuten relaxen onder een stuk licht ingevet plastic.

Bol ze daarna nog een keertje op en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Er passen precies 16 bolletjes op 1 plaat. Kwast de bovenkant van het deeg in met een klein beetje rijstolie of een andere vetstof. Ik gebruik hiervoor een siliconen kwastje. Dat laat geen losse haren achter en het kan na afloop zo in de vaatwasser. Dek de bakplaat af met een stuk plastic en zet het vervolgens weg op een tochtvrij niet al te koude plaats. (Bij ons was het op dat moment 17,5 graden in de keuken.) Laat de rijstbroodjes in ongeveer 45 – 55 minuten in omvang verdubbelen.

OVEN: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Brood bakken in de oven

BAKTIP: Ik heb stoom toegevoegd tijdens de eerste 5 minuten de totale baktijd. Je krijgt dan een iets mooiere ovenrijs. Als je het toevoegen van stoom te veel gedoe vindt, laat het dan gewoon achterwege.

Verwijder het plastic en schuif de bakplaat in de oven. Verlaag daarna direct de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de ‘witte broodjes met rijst en specerijen’ in circa 18 – 20 minuten goudbruin. Laat de broodjes na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Witte broodjes met rijst en specerijen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

3 gedachten over “Witte broodjes met rijst en specerijen bakken

 1. Bedankt voor het delen van dit lekkere recept! Ik heb nog niet eerder gehoord van broodrecepten waarin rijst wordt gebruikt. Het klinkt overigens wel erg lekker! Ik ga het recept binnenkort eens testen.

 2. Hoi! Ik heb nu een paar keer dit recept gemaakt en we vinden het zo lekker, dat ik er voor het eerst rijst voor heb gekookt ipv rsstje te gebruiken ik heb 150 gram onfekookte rijst gebruikt en dit was na her koken nét iets meer dan 250 gram. Dus nu weet je het!

  1. Beste Mirjam, wat leuk om te lezen. Het is een recept waar veel bakkers van denken wat een vreemde combi, dat ga ik echt niet maken. Wat goed dat jij het geprobeerd hebt en dat ze zo in de smaak vallen. Supertof! Dank je wel voor de tip over de hoeveelheid ongekookte rijst. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven