Witte broodjes met Raclette kaas

Witte broodjes met Raclette kaas

Raclette kazen zijn heerlijke kazen uit Zwitserland of Frankrijk. Ze smaken vol, pittig en romig. Deze kaas is heel erg geschikt om te smelten. Raclette is een traditioneel kaasgerecht dat ontstaan is doordat dat de boeren in de winter (sneeuw) de melk van koeien niet konden laten ophalen. De Raclette kaas komt oorspronkelijk uit het kanton Wallis in Zwitserland. Een halve kaas wordt op een spit geplaatst en verwarmd boven een houtskool vuurtje. De gesmolten kaas wordt gegeten met stokbrood of met aardappels en groenten. Maar je kunt er natuurlijk ook fantastische tosti’s of deze smeekvolle witte broodjes met Raclette kaas mee maken.

Wil je liever een wat gezondere variant? Maak dan gewoon de volkoren speltbroodjes met boerenkaas. Die zijn ook heel smakelijk!

Witte broodjes met Raclette kaas

Ingrediënten (voor 8 broodjes):

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr bakkerszout
  • 2 el (rijst)olie of roomboter
  • 1 tl honing
  • 240 ml melk
  • 1 ei, losgeklopt (60-65 gr)
  • 120 gr Raclette kaas in plakjes

Verder nog:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • deegsteker (optioneel)
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • plastic zak
  • kaasschaaf (optioneel)

 

Bereiding witte broodjes met Raclette kaas

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de melk en het ei.

Doe de bloem en het zout in een kom en meng deze goed door elkaar. Voeg dan de gist toe en roer dit er ook goed door. Let op dat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen, want zout doet de werking van gist teniet. Dan de melk, rijstolie, honing en het ei toevoegen. In een KitchenAid 10 minuten laten draaien op stand 1 of ongeveer 15 á 20 minuten rustig met de hand kneden. Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan een kauwgombel. Wanneer het vliesje niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 8 stukjes en maak hiervan broodjes (opbollen). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic en vervolgens 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen.

Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Plastic verwijderen, leg op ieder bolletje deeg, kruislings, 2 á 3 plakjes Raclette kaas en schuif dan de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de bollen in ca. 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze witte broodjes met Raclette kaas in de vriezer bewaren, maar ze zijn zo lekker dat er waarschijnlijk geen enkele broodje overblijft.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Witte broodjes met Raclette kaas”

  1. marlies schreef:

    Dat ziet er overheerlijk uit!

    1. Xandra schreef:

      Thnx Marlies 🙂

Geef een reactie: