Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

Zachte cranberry rozijnenbollen

Deze zachte cranberry rozijnenbollen zijn een variatie op de alom bekende krentenbollen. Je kunt ze gewoon zo uit het vuistje eten of met een beetje roomboter er op. Meer hebben die smakelijke broodjes eigenlijk niet nodig. Het recept is goed voor 12 zachte cranberry rozijnenbollen. Wil je liever reuze broodjes bakken, verdeel het deeg dan in grotere stukken.

Cranberry’s bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zijn dus heel gezond! Gedroogde cranberries zijn te koop bij een reformwinkel of een notenbar. De bessen geven een frisse, heel frisse fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen.

Dat smaakt naar meer

Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

18 oktober 2012

Zachte cranberry rozijnenbollen

Benodigdheden voor 12 broodjes

Ingrediënten:

  • 125 gr gedroogde cranberry’s
  • 50 gr gele rozijnen
  • 50 gr gewone rozijnen
  • 150 gr Tarwe lemairemeel
  • 350 gr ongebleekte tarwebloem
  • 7 gr droge gist (= 1 zakje)
  • 9 gr zout
  • 2 el vloeibare honing
  • 300 ml melk
  • 30 gr zachte boter

Topping

  • een klein beetje gesmolten boter, voor en na het bakken aanbrengen

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • bakplaat
  • bakpapier
  • stukje plastic
  • kneedmachine (optioneel)

Zachte cranberry rozijnenbollen

Bereidingswijze zachte cranberry rozijnenbollen

Voorbereidingen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Week de cranberry’s en rozijnen ongeveer 15 á 20 minuten in een bakje warm water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef en dep ze desnoods nog wat droger.

Deeg kneden

Meng de tarwebloem, tarwe lemairemeel, zout en gist door elkaar.

Meng in een andere kom de lauwe melk, honing en zachte boter door elkaar.

Voeg dan het meel en melkmengsel samen in een kneedmachine (Kenwood) en laat dit ongeveer 8 tot 10 minuten kneden. Meng vervolgens de uitgelekte cranberry’s en rozijnen door het deeg.

Eerste rijstijd

Stop het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic. Laat het ongeveer 1 a 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Doorslaan, verdelen en opbollen

Haal het deeg uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 bollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bollen in met zachte boter en dek ze af met een licht ingevet stuk plastic.

Tweede rijstijd en oven voorverwarmen

Laat de bollen 1 uur op kamertemperatuur rijzen. De bollen moeten ongeveer in omvang zijn verdubbeld. Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat midden in de oven. Bak de bollen daarna ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk de bollen vervolgens nog een keer met zachte boter. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Baktip: De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal zijn ze bij ons al op voordat ik dat kan doen.

 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte cranberry rozijnenbollen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

3 comments on “Zachte cranberry rozijnenbollen bakken”

  1. Sylvie-Ann schreef:

    Bij gebrek aan cranberry alleen rozijnen gebruikt. Heerlijk zijn ze! ! Dank je wel voor je heldere en duidelijke uitleg bij je recepten! Mijn man en kinderen en ik smullen elke week baby iets nieuws!

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Sylvie-Ann. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Sophie33 schreef:

    Ik vond dit een subliem lekker recept! Het was ook leuk het recept te maken! 🙂 MMM!

Geef een reactie: