Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

Zachte-cranberry-rozijnenbollen

Deze zachte cranberry rozijnenbollen zijn op voordat je het weet. Doordat er naast de rozijnen ook nog gedroogde cranberry’s aan het deeg worden toegevoegd, maakt dat ze smaken naar meer. Het is een heerlijke variatie op onze alom bekende krenten- en rozijnenbollen. Smeer er enkel een beetje roomboter op. Meer dan dat hebben ze beslist niet nodig. Ik zeg smullen maar! (Moet je ze natuurlijk wel eerst nog even zelf bakken.)

Cranberry’s bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zijn dus heel gezond! Gedroogde cranberry’s zijn te koop bij een reformwinkel of een notenbar. De bessen geven een frisse, heel frisse fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen.

Meel van de molen

Zelf gebruik ik het liefste meel en bloem van de molen. De pure variant, dus zonder toevoegingen. Meel van de molen is dan wel minder lang houdbaar, maar de smaak, geur en structuur zijn onovertroffen. Eerlijk is eerlijk, je kunt ook een prima brood van meel of bloem uit de supermarkt bakken. Maar als er een betere optie is waarom daar dan niet voor kiezen. Ik ga in dit geval liever voor de Rolls Royce, dan voor het Dafje. Wellicht ben ik iets verwend met een mooie korenmolen en goede molenaar in de omgeving. Daarom zul je overal op mijn website iets over De Zandhaas in Santpoort (Haarlem) tegen komen. Nee ik wordt niet gesponsord, maar ik ben een groot fan van de producten uit dit molenwinkeltje. 

Wil je weten of er bij jou in de buurt ook zo’n geweldige molen te vinden is? Kijk dan even hier: Molens en verkooppunten van meel in Nederland.

Zachte cranberry rozijnenbollen smaken naar meer

Recept

Dit recept is goed voor 12 zachte cranberry rozijnenbollen van middelgroot formaat. Wil je reuze broodjes, maak ze dan gewoon wat groter. Je kunt van dit deeg natuurlijk ook 1 groot busbrood maken. Leef je uit en bak er iets moois, maar vooral ook lekkers van.

Zachte-cranberry-rozijnenbollen

Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

Maak ook eens deze smaakvolle broodjes met cranberries en rozijnen. Recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 min
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands
Aantal 12 broodjes

Benodigdheden

  • mengkom
  • siliconen kwastje
  • keukenweegschaal
  • set maatlepels
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker/-schraper
  • bakplaat
  • bakpapier
  • stukje (afdek)plastic

Ingrediënten
  

Deeg

  • 350 gr tarwebloem
  • 150 gr tarwe volkorenmeel
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr (bakkers)zout
  • 20 gr vloeibare honing
  • 300 gr melk (op kamertemperatuur)
  • 30 gr zachte boter

Vulling

  • 125 gr gedroogde cranberry’s
  • 50 gr gele rozijnen, klein
  • 50 gr bruine rozijnen, klein

Topping

  • 1 el boter (gesmolten)

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Lees het recept een keer helemaal door en weeg daarna de ingrediënten af.
  • Doe de cranberry’s en rozijnen ongeveer in een hittebestendig schaaltje en voeg daar heet water bij. Niet teveel, maar wel dat ze net onder water staan. Laat ze vervolgens 15 á 20 minuten wellen. Giet het bakje leeg in een zeef en laat de cranberry’s en rozijnen daarna goed uitlekken. Dep ze eventueel nog wat droger met een stukje keukenrol.
  • Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg kneden

  • Neem de kom van de kneedmachine en doe hier de droge ingrediënten (tarwebloem, tarwe volkorenmeel, bakkerszout en instantgist) in. Meng alles door elkaar.
  • Los in een andere kom de honing op in de melk.
  • Voeg daarna de melk en de zachte boter bij het droge mengsel. Bevestig de kom aan de kneder en zet de machine aan op een lage stand. (bijvoorbeeld stand 1 voor Kenwood met speciale deeghaak). Kneed in ongeveer 9 á 10 minuten een elastisch en glanzend deeg. Test het deeg vervolgens door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het redelijk snel, kneed je deeg dan nog 1 minuut en test opnieuw.
  • Meng daarna voorzichtig de uitgelekte cranberry’s en rozijnen door het deeg. Dit kun je eventueel ook met de hand doen. Zorg ervoor dat de gewelde vruchten niet stuk gaan tijdens het kneden. Gemengd is gemengd. Kneed je te lang door dan overkneed je het deeg en dan kun je er niets meer mee. De glutenstrengen zijn dan stuk.

Eerste rijs

  • Maak een grote bol van het deeg en leg het daarna in een ingevette kom en sluit deze af met een deksel of iets anders. Zet de kom met het deeg op kamertemperatuur weg en laat vervolgens circa 60 minuten rijzen. Het deeg zal dan bijna in omvang verdubbeld zijn.

Doorslaan, verdelen en opbollen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het voorzichtig platter, zo verdeel je de grotere luchtbellen in meerdere kleinere exemplaren. Verdeel daarna het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Ik gebruik altijd de weegschaal, zodat alle broodjes even zwaar zijn. Dek de deegbollen af met een stuk plastic en laat ze daarna ongeveer 10 minuten chillen.
  • Bol de bollen nog een keer lichtje op en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenkant van de broodjes in met wat gesmolten boter. Dek de bakplaat af met een stuk plastic

Tweede rijstijd en oven voorverwarmen

  • Laat het deeg ongeveer 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 220 graden.

Bollen bakken in de oven

  • Verwijder het plastic van de bakplaat en schuif de broodjes daarna net onder het midden in de oven. verlaag direct de oventemperatuur naar 200 graden. Voeg desgewenst wat stoom toe, maar echt nodig is het niet. Bak de cranberry rozijnenbollen daarna in 18 á 20 minuten goudbruin.
  • Haal na het bakken de bakplaat met broodjes uit de oven en bestrijk de bollen vervolgens nog een keer met zachte boter. Leg daarna op een rooster om af te koelen.

Baktip: De zachte broodjes kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal blijft er bij ons niets over om te bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Heb je deze zachte cranberry rozijnenbollen gebakken?

Heb je mijn recept voor zachte cranberry rozijnenbollen gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte cranberry rozijnenbollen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

3 gedachten over “Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

  1. Bij gebrek aan cranberry alleen rozijnen gebruikt. Heerlijk zijn ze! ! Dank je wel voor je heldere en duidelijke uitleg bij je recepten! Mijn man en kinderen en ik smullen elke week baby iets nieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven