Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

Zachte cranberry rozijnenbollen

Deze zachte cranberry rozijnenbollen zijn op voordat je het weet. Doordat er naast de rozijnen ook nog gedroogde cranberry’s aan het deeg worden toegevoegd, maakt dat ze smaken naar meer. Het is een heerlijke variatie op onze alom bekende krenten- en rozijnenbollen. Smeer er enkel een beetje roomboter op. Meer dan dat hebben ze beslist niet nodig. Ik zeg smullen maar! (Moet je ze natuurlijk wel eerst nog even zelf bakken.)

Cranberry’s bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zijn dus heel gezond! Gedroogde cranberry’s zijn te koop bij een reformwinkel of een notenbar. De bessen geven een frisse, heel frisse fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen.

Dit recept is goed voor 12 zachte cranberry rozijnenbollen van middelgroot formaat. Wil je reuze broodjes, maak ze dan gewoon wat groter. Je kunt van dit deeg natuurlijk ook 1 groot busbrood maken. Leef je uit en bak er iets moois, maar vooral ook lekkers van.

Meer recepten voor smakelijke broodjes

Zachte cranberry rozijnenbollen bakken

18 oktober 2012 / update maart 2019

Benodigdheden voor 12 broodjes

Ingrediënten:

 • 350 gr tarwebloem
 • 150 gr tarwe volkorenmeel
 • 7 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 20 gr vloeibare honing
 • 300 gr melk op kamertemperatuur
 • 30 gr zachte boter

Vulling:

 • 125 gr gedroogde cranberry’s
 • 50 gr gele rozijnen, klein
 • 50 gr bruine rozijnen, klein

Topping:

 • gesmolten boter
 • siliconen kwastje
 • Verder nog:
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • set maatlepels
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegsteker/-schraper
 • bakplaat
 • bakpapier
 • stukje plastic

Zachte cranberry rozijnenbollen

Bereidingswijze cranberry rozijnenbroodjes

Voorbereidingen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Lees het recept een keer helemaal door en weeg daarna de ingrediënten af.

Doe de cranberry’s en rozijnen ongeveer in een hittebestendig schaaltje en voeg daar heet water bij. Niet teveel, maar wel dat ze net onder water staan. Laat ze vervolgens 15 á 20 minuten wellen. Giet het bakje leeg in een zeef en laat de cranberry’s en rozijnen daarna goed uitlekken. Dep ze eventueel nog wat droger met een stukje keukenrol.

Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg kneden

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier de droge ingrediënten (tarwebloem, tarwe volkorenmeel, bakkerszout en instantgist) in. Meng alles door elkaar.

Los in een andere kom de honing op in de melk.

Voeg daarna de melk en de zachte boter bij het droge mengsel. Bevestig de kom aan de kneder en zet de machine aan op een lage stand. (bijvoorbeeld stand 1 voor Kenwood met speciale deeghaak). Kneed in ongeveer 9 á 10 minuten een elastisch en glanzend deeg. Test het deeg vervolgens door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het redelijk snel, kneed je deeg dan nog 1 minuut en test opnieuw.

Meng daarna voorzichtig de uitgelekte cranberry’s en rozijnen door het deeg. Dit kun je eventueel ook met de hand doen. Zorg ervoor dat de gewelde vruchten niet stuk gaan tijdens het kneden. Gemengd is gemengd. Kneed je te lang door dan overkneed je het deeg en dan kun je er niets meer mee. De glutenstrengen zijn dan stuk.

Eerste rijstijd

Maak een grote bol van het deeg en leg het daarna in een ingevette kom en sluit deze af met een deksel of iets anders. Zet de kom met het deeg op kamertemperatuur weg en laat vervolgens circa 60 minuten rijzen. Het deeg zal dan bijna in omvang verdubbeld zijn.

Doorslaan, verdelen en opbollen

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het voorzichtig platter, zo verdeel je de grotere luchtbellen in meerdere kleinere exemplaren. Verdeel daarna het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Ik gebruik altijd de weegschaal, zodat alle broodjes even zwaar zijn. Dek de deegbollen af met een stuk plastic en laat ze daarna ongeveer 10 minuten chillen.

Bol de bollen nog een keer lichtje op en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenkant van de broodjes in met wat gesmolten boter. Dek de bakplaat af met een stuk plastic

Tweede rijstijd en oven voorverwarmen

Laat het deeg ongeveer 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 220 graden.

Bollen bakken

Verwijder het plastic van de bakplaat en schuif de broodjes daarna net onder het midden in de oven. verlaag direct de oventemperatuur naar 200 graden. Voeg desgewenst wat stoom toe, maar echt nodig is het niet. Bak de cranberry rozijnenbollen daarna in 18 á 20 minuten goudbruin.

Haal na het bakken de bakplaat met broodjes uit de oven en bestrijk de bollen vervolgens nog een keer met zachte boter. Leg daarna op een rooster om af te koelen.

Baktip: De zachte cranberry rozijnenbollen kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal blijft er bij ons niets over om te bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte cranberry rozijnenbollen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

3 comments on “Zachte cranberry rozijnenbollen bakken”

 1. Sylvie-Ann schreef:

  Bij gebrek aan cranberry alleen rozijnen gebruikt. Heerlijk zijn ze! ! Dank je wel voor je heldere en duidelijke uitleg bij je recepten! Mijn man en kinderen en ik smullen elke week baby iets nieuws!

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Sylvie-Ann. Bak ze! Groetjes, Sandra

 2. Sophie33 schreef:

  Ik vond dit een subliem lekker recept! Het was ook leuk het recept te maken! 🙂 MMM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.