Zachte cranberry rozijnenbollen

Zachte cranberry rozijnenbollen

Cranberries bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zijn dus heel gezond! Gedroogde cranberries zijn te koop bij een reformwinkel of een notenbar. De bessen geven een frisse, heel lichtzurige fruitsmaak aan deze bijzondere rozijnenbollen. Je kunt ze gewoon zo uit het vuistje eten of met een beetje boter er op. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Dit recept is goed voor 12 zachte cranberry rozijnenbollen.

Zachte cranberry rozijnenbollen

18 oktober 2012

Ingrediënten

  • 125 gr gedroogde cranberries
  • 50 gr gele rozijnen
  • 50 gr gewone rozijnen
  • 150 gr Tarwelemairemeel
  • 350 gr ongebleekte tarwebloem
  • 7 gr droge gist (= 1 zakje)
  • 9 gr zout
  • 2 el vloeibare honing
  • 300 ml melk
  • 30 gr zachte boter

Topping

  • een klein beetje gesmolten boter, voor en na het bakken aanbrengen

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • bakplaat
  • bakpapier
  • stukje plastic
  • kneedmachine (optioneel)

Bereidingwijze zachte cranberry rozijnenbollen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Week de cranberries en rozijnen in een bakje warm water.

Meng de tarwebloem, tarwelemairemeel, zout en gist door elkaar.

Meng in een andere kom de lauwe melk, honing en zachte boter door elkaar.

Laat de cranberries en rozijnen goed uitlekken.

Voeg dan het meel en melkmengsel samen in een kneedmachine (Kenwood) en laat dit ongeveer 8 tot 10 minuten kneden. Meng vervolgens de uitgelekte cranberries en rozijnen door het deeg. Stop het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic. Laat het ongeveer 1 a 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. 1 ste rijs. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 bollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bollen in met zachte boter en dek ze af met een licht ingevet stuk plastic. Laat de bollen 1 uur op kamertemperatuur rijzen. 2de rijs. De bollen moeten ongeveer in omvang zijn verdubbeld. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat midden in de oven. Bak de bollen ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk de bollen meteen nog een keer met zachte boter. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal zijn ze bij ons al op voordat ik dat kan doen.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook een bijzondere Texelse kruidenknopen!

3 comments on “Zachte cranberry rozijnenbollen”

  1. Sylvie-Ann schreef:

    Bij gebrek aan cranberry alleen rozijnen gebruikt. Heerlijk zijn ze! ! Dank je wel voor je heldere en duidelijke uitleg bij je recepten! Mijn man en kinderen en ik smullen elke week baby iets nieuws!

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Sylvie-Ann. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Sophie33 schreef:

    Ik vond dit een subliem lekker recept! Het was ook leuk het recept te maken! 🙂 MMM!

Geef een reactie: