Zachte espresso-chocolade-noten broodjes

Zachte espresso-chocolade-noten broodjes

Deze zachte espresso-chocolade-noten broodjes zijn echt te lekker! Fluffy, romig met een vleugje koffie en knapperige stukjes chocolade en hazelnoot. Meer dan een likje roomboter heeft dit bijzonder smakelijke broodje niet nodig. Ze staan de komende tijd beslist vaker op mijn to-do-baklijstje. Al was het maar om aan de vraag van mijn familieleden te voldoen. Meestal stuur ik na het bakken één of meerdere foto’s rond via WhatsApp. Wellicht een beetje onverstandig in dit geval, want iedereen reageerde wel héél enthousiast.

Spontaan typte ik meteen terug: “Wil je soms proeven?” Dom, dom, dom! Ze zullen ook eens nee zeggen de grapjassen. Dus zo verdween een groot deel van mijn versgebakken broodjes, in zakjes verpakt en van naamlabels voorzien, in de vriezer. Ach ja, dan neem ik morgen maar een appel als tussendoortje. Ook best lekker nietwaar. Alhoewel …?!

Zachte witte broodjes, maar dan net even anders

Deze ‘zachte espresso-chocolade-noten broodjes’ heb ik gebaseerd op mijn recept voor ‘zachte witte bolletjes’. Al jaren een van de best bekeken items op mijn blog en waarschijnlijk ook het meest gebakken. Het was een kwestie van hier en daar een beetje aanpassen, wat ingrediënten weglaten of juist toevoegen. En voilà, je hebt zowaar een nieuwe lekkernij in elkaar gefröbeld.

Zachte espresso-chocolade-noten broodjes

Ingrediënten (voor 12 stuks):

 • 500 gr tarwebloem
 • 150 gr gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
 • 120 á 130 gr melk, halfvolle
 • 140 gr sterke, vers gezette espresso (ca. 3 kopjes)
 • 7 gr instantgist
 • 10 gr bakkerszout
 • 30 gr zachte roomboter

Vulling:

 • 75 gr dark chocolate chips (bakvaste chocolade)
 • 75 gr (hazel)noten, gehalveerd

Verder nog:

 • grote kom met deksel of douchemutsje
 • kleinere mengkom
 • olie om de kom licht in te vetten
 • mes + snijplank
 • kneedmachine (optioneel)
 • goede keukenweegschaal
 • deegschraper
 • deegsteker
 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • stuk plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen
 • hittebestendig schaaltje
 • rooster

Bereidingswijze zachte koffiebroodjes met chocolade

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Zet de gevraagde hoeveelheid espresso en laat het eerst goed afkoelen voordat je het door het deeg doet. Hak de hazelnoten alvast doormidden en leg ze opzij.

Deeg kneden: 

Doe bloem, zout en instantgist in de kom van je kneedmachine en meng alles goed door elkaar. Neem een andere kom en klop hierin de gecondenseerde melk, de afgekoelde espresso en 120 gram halfvolle melk los. (de andere 10 gram melk houd je nog even achter, dat voeg je pas toe wanneer tijdens het kneden blijkt dat je deeg iets te droog is.)

Schenk het natte mengsel bij de droge ingrediënten en bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 5 tot 6 minuten kneden op stand 1. Voeg nu de gesmolten boter toe en laat de machine nog 2 minuten op stand 1 draaien. Als het goed is, is er nu een soepel en glanzend deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Meng nu voorzichtig de halve hazelnoten en de dark chocolade chips door het deeg. Niet te lang kneden anders overkneed je het deeg. Je kunt ze er ook met de hand door mengen.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen het bakblik met een stuk bakpapier (indien gewenst).

Doorslaan, verdelen & vormen:

Haal het deeg uit de kom, sla het even licht door. Dit doe je door het zachtjes met beide handen het deeg wat platter te drukken. Zo zorg je ervoor dat de grote luchtbellen zich als kleinere exemplaren beter door je deeg verspreiden. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ongeveer 90 gram en bol ze op.

TIP: Als je niet weet hoe dit moet bekijk dan eerst even dit filmpje.

Tweede rijs: Schuif het bakblik in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat of een vel plastic overheen. Wanneer je het plastic eerst een klein beetje invet met olie blijft het deeg er niet aan plakken. Laat het deeg 50 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen: plaats een rooster (indien nodig) net onder het midden van de oven en verwarm het voor op 200 graden, onder- en bovenwarmte.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken in de oven: 

Zet een hittebestendig schaaltje met een klein beetje kokend water onderin de oven. Verwijder de plastic zak, schuif het broodbakblik op het rooster en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de zachte espresso-chocolade-noten broodjes in circa 18 á 20 minuten goudbruin.

Afkoelen: Leg de zachte espresso-chocolade-noten broodjes na het bakken meteen op een rooster. Dan kunnen ze goed uitdampen en afkoelen.

TIP: De zachte espresso-chocolade-noten broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte espresso-chocolade-noten broodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zachte espresso-chocolade-noten broodjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven