Zo bak je zelf zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes bakken recept

Wie lust ze niet, zachte witte bolletjes. Ze worden ook wel melk- of boterbroodjes genoemd. Ik heb ze deze keer rond gemaakt, maar een langwerpig kadetjes zijn ook leuk. Wil je een iets gezondere variatie vervang dan een deel van het tarwebloem door volkorenmeel. Of maak ze eens van spelt. Deze zachte witte bolletjes zijn lekker als ontbijt, voor de lunch of neem ze mee naar school of je werk. Ze combineren prima met allerlei verschillende soorten beleg zoals jam, (pinda)kaas, vleeswaren en rauwkost.Met dit recept maak je ze zelf.

Zelf zachte witte bolletjes bakken

Waarom zou je van die smaakloze plofbolletjes vol onnodige toevoegingen uit de supermarkt eten? Bak deze heerlijke zachte witte bolletjes lekker zelf. Het is echt niet moeilijk om ze te maken. Haal goede bloem bij een korenmolen en ga aan de slag. Ik beloof je dat je daarna nooit meer andere witte bolletjes wilt. Het is een leuk klusje om bijvoorbeeld samen met de kids te doen. Spannend toch! Met zijn allen ongeduldig voor de oven wachten tot dat ze eindelijk goudbruin zijn. Ik zeg bakken maar!

Discussie: bolletjes bestrijken met ei of melk?

De meningen zijn nogal verdeeld. Vele jaren geleden (toen ik begon met het bakken van brood) heb ik mij goed ingelezen en zag op een website dat je het deeg inkwast met een beetje lauwe melk. Dit geeft een mooie bruine kleur. Ik heb dit dus niet zelf verzonnen. Het bijzondere is dat de tekst ook daar inmiddels is aangepast. Een tijd geleden werd ik op de vingers getikt door ‘oud leraar brood en banket te Wageningen’. Ik ben het trouwens niet altijd met het commentaar eens, want het bakken in een bakkerij is toch echt iets anders dan wanneer je thuis een broodje uit de oven tovert. Wat in de bakkerij werkt, werkt thuis niet altijd en vice versa.

Melksuikers verbranden op brood

Volgens deze ‘oud leraar brood en banket te Wageningen’ mag je brood niet bestrijken met melk (zoals op de foto bij de bolletjes wel is gebeurd). De melksuikers schijnen dan te verbranden (je kunt het in een van de eerste reacties van een van de ‘oud leraren brood en banket te Wageningen’ teruglezen). Ik denk dat hij wel een punt heeft wanneer je brood lang en heet bakt. Wat met dit recept niet echt het geval is. Probeer beide methodes eens uit en oordeel zelf.

Hoe maak je witte bolletjes?

Kleine broodjes worden mooi rond door de stukjes deeg 1 of 2 keer op te bollen. Als je niet weet hoe dit moet bekijk dan eerst even dit filmpje.

Zachte witte bolletjes bakken recept

Zachte witte bolletjes bakken

Met dit recept van Xandra Bakt Brood maak je zelf de lekkerste, zachte witte bolletjes. Je kunt variëren met verschillende soorten toppings. Voor bruine bolletjes vervang je een deel van de bloem door meel.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Rijstijd 1 uur 45 min
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 12 broodjes

Benodigdheden

 • grote kom of schaal
 • douchemutsje of deksel
 • olie om de kom licht in te vetten
 • kneedmachine (optioneel)
 • goede keukenweegschaal
 • deegsteker
 • 1 – 2 bakplaten
 • bakpapier
 • plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen

Ingrediënten
  

Deeg

 • 500 gr tarwebloem
 • 350 gr melk
 • 7 gr instantgist
 • 20 gr kristalsuiker
 • 8-10 gr bakkerszout
 • 50 gr zachte roomboter

Topping 1 (mijn favoriet, zie broodjes op foto)

 • 4-5 el melk (halfvolle)

Topping 2 (andere optie)

 • 1 ei (losgeklopt met water)
 • 1 el water

Instructies
 

Voorbereiding

 • Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna alle ingrediënten af. Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de melk en de boter op tijd uit de koelkast te halen, zodat het op kamertemperatuur is. Bekleed de bakplaten met een bakpapier.

Deeg kneden

 • Doe eerst het bloem, gist en suiker in een kom en meng deze goed door elkaar. Let op! Het zout nog niet toevoegen, dat gebeurd in een later stadium. Dan de lauwe melk bij het droge mengsel gieten. Zet de kneedmachine aan op een lage stand en laat deze circa 5 minuten draaien. Of kneed het deeg 6 – 8 minuten rustig met de hand.
 • Nu gaat ook de zachte roomboter en het zout bij het deeg. Laat de kneed machine nog een keer 5 minuten draaien. Of kneed het nog een keer 6 – 8 minuten rustig met de hand. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen.

Deeg testen

 • Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 1 á 2 minuten met de hand.

Eerste rijs / bulkrijs

 • Vorm van het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek deze af met een douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen . Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Deeg verdelen en opbollen

 • Haal het deeg uit de kom, kneed het vervolgens even licht door. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ongeveer 80 gram en bol vervolgens de stukjes deeg op.

Oven voorverwarmen

 • Plaats, indien gewenst, een rooster net onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Leg ze per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat, want dan hebben ze voldoende ruimte om te rijzen en blijven ze mooi rond. (Maar je kunt ze ook op 1 bakplaat doen zoals de bakker dat doet.) De zachte witte bolletjes vervolgens lichtjes bestrijken met de topping naar keuze. Dek de bakplaat af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedsel veilige krat overheen.

Tweede rijs

 • Laat het deeg 45 á 60 minuten rijzen. De bolletjes zijn dan bijna in omvang verdubbeld.

Broodjes bakken in de oven

 • Tip: Wanneer je voor 2 bakplaten kiest, loop je het het risico dat het deeg dat nog moet wachten een overrijs krijgt. Dit kun je voorkomen door alles in een keer te bakken of 1 bakplaat tijdelijk in de koelkast te plaatsen.
 • Verwijder eerst de plastic zak en plaats daarna de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de zachte witte bolletjes in 15 á 16 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat de bolletjes afkoelen op een rooster. Bak intussen het tweede bakblik met deeg.
 • De zachte witte bolletjes kunnen heel goed worden ingevroren. Bewaar ze niet lager dan een week of 2-3 in de vriezer. Daarna gaat de smaak en structuur snel achteruit.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Zelf zachte witte bolletjes gebakken?

Heb je deze zachte, witte broodjes zelf gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte witte bolletjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zo bak je zelf zachte witte bolletjes

175 gedachten over “Zo bak je zelf zachte witte bolletjes

  1. Beste B.,

   Bakkerzout is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd. Bakkers en bakkerijen gebruiken ook dit speciale bakkerszout. Dit is wettelijk zo geregeld om ziektes met de schildklier te voorkomen. Het schijnt dat wij d.m.v. onze dagelijkse voeding anders te weinig jodium binnen krijgen. Ik eet geen brood uit de winkel, vandaar dat ik daarom bakkerzout gebruik. Ik koop het bij molen De Zandhaas, maar zag het laatst bijvoorbeeld ook bij de Aldi staan in een kokervormige verpakking.

   Groetjes, Xandra.

    1. Wat is het verschil tussen “gewone suiker” en kristalsuiker, Lars?
     De gewone witte suiker die je in je koffie doet of over aardbeien strooit is kristalsuiker.
     Dit wordt zo genoemd omdat suiker in een suikerfabriek door kristalliseren uit het kooksel wordt gewonnen. Kristallen groeien tot ze groot genoeg zijn, worden uit dit kooksel gecentrifugeerd en daarna gedroogd en gekoeld. Dan kan ze verpakt worden in kilopakken die je in de winkels vindt.

     Uitgebreide uitleg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet

 1. Hallo Xandra,

  Zojuist deze broodjes gebakken. Hier en daar een beetje uitgerekt, wat de pret qua smaak beslist niet mag drukken 😉 écht een broodje voor het lekkere! Of onderweg 🙂
  Na het bakken had ik ze nog met een beetje roomboter ingesmeerd, voor een mooie en smaakvolle glans 😀
  Voor herhaling vatbaar!

 2. Blijven deze echt zacht? Op de foto zien ze er ook minder luchtig uit dan van de bakker.
  Ik ga ze eens proberen te maken.
  Bedankt voor de uitleg.

  1. Beste lifeguard81,

   Zoals de naam al zegt zijn het zachte bolletjes 😉 Deze broodjes hebben iets minder volume dan die van de supermarkt of de bakker. Zij verkopen meestal smaakloze plofbroodjes waar je zoveel lucht in zit dat het absoluut je maag niet vult. Net zoiets als plofkip. Broodjes van goede kwaliteit hebben eigenlijk geen beleg nodig, misschien alleen een likje echte roomboter. Veel bak plezier en eet smakelijk!

   Groetjes, Xandra

   1. smaakloze plof broodjes van de bakker????
    nee dat is niet waar misschien van de supermarkt maar zeer zeker niet van een goede bakker , het verschil zit hem in het ascorbinezuur wat in het broodvet zit wat de bakker gebruikt dit is echter geen nadeel voor de smaak het komt juist de smaak ten goede .
    het zuur zorgt ook voor een mooi toonbaar broodje.

  1. Hoi Sava,

   Dat kan hoor, maar als je veel siroop gebruikt kan het zijn dan je iets minder water of melk moet toevoegen. Geraspte kokos lijkt mij ook erg smakelijk, voeg dit pas toe wanneer de glutenstrengen zich al goed hebben kunnen ontwikkelen, dus pas na een minuut of 8 á 10 kneden. Veel succes met bakken. Groetjes, Xandra.

 3. Recept geprobeerd en meteen perfect, bedankt voor de duidelijke uitleg en youtube film.
  Dit recept komt bij onze favorieten

  1. Beste Sophieke, wat jammer dat je de broodjes niet zo lekker waren, 10 gr zout op 500 gr bloem/meel is een normale hoeveelheid en dat proef je eigenlijk niet in echt terug het brood. Ik weet natuurlijk niet hoe je het zout hebt afgewogen. Ik gebruik altijd een digitale weeglepel voor kleine hoeveelheden gist en zout, omdat deze veel nauwkeuriger weegt dan een weegschaal. Weeglepels zijn vaak al voor een klein bedrag te koop. Dus wanneer je veel bakt kan ik je die echt aanraden.
   Groetjes, Sandra

 4. In biologische producten mag zeezout worden gebruikt in plaats van bakkerszout. net zo lekker, en zeker als je het zelf maakt.

  p.s verkoopt de zanthaes nog steeds van die lekkere koeken???

  1. Beste Henk, Ik gebruik bakkerszout, omdat daar jodium aan toegevoegd is. Mijn huisarts heeft dat geadviseerd, vanwege de wisselende waardes van mijn schildklier. Zee- en Himalayazout gebruik ik soms ook hoor 😉
   Of de Zandhaas nog koeken verkoopt weet ik helaas niet. Groetjes, Sandra

 5. eet eens vaker witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) of vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
  bevat ook genoeg jodium om bij een tekort genoeg binnen te krijgen..
  zeewier is helemaal top!!
  zeezout bevat ook jodium, maar weinig :-((
  bedankt voor je reactie

 6. Oeeeh, wat een heerlijke broodjes! Amper werk (had als compromis tussen keukenmachine en kneden met de hand een mixer met deeghaken gebruikt) en ze zijn echt absoluut verrukkelijk! En dat met gewoon goedkope tarwebloem.

 7. Twee weken voor het eerst gebakken BBM op deeg laten kneden daarna met de hand een rol gemaakt en in 12 stukjes verdeeld en bolletjes gedraaid heerlijke broodjes mijn hulp was er gek op .Ik ben nu weer aan het bakken Be dankt voor het recept

 8. Hoi Xandra, afgelopen juli zijn wij naar de VS verhuisd voor een periode van 3 jaar. Het brood hier is om van te janken. Ik was heel blij dat ik jouw recept tegenkwam voor deze zachte broodjes. Op zich lukken de broodjes wel alleen worden ze niet bruin zoals op de foto. Kun jij daar een reden voor bedenken?

  1. Beste Eveline, dat kan volgens mij meerdere oorzaken hebben, misschien de temperatuur van de oven ietsje hoger zetten of de broodjes iets hoger in de oven plaatsen. Ook kun je de deegbolletjes net voor de 2de rijs aan de bovenkant insmeren met een beetje melk. De suikers die hier in zitten zorgen ook voor een bruiner kleurtje. Succes! Gr. Sandra.

 9. Hallo!

  Vandaag maak ik de broodjes voor de 2 e keer!
  Mijn gezin was er helemaal weg van, en wat is t onwijs simpel zeg!

  Deze keer ben ik wel echt Door blijven kneden tot het deed bijna niet meer plakte aan mn handen, in de hoop dat de broodjes nog net iets luchtiger worden!

  Ook iets minder suiker gebruikt, want persoonlijk vond ik ze veel te zoet (persoonlijke smaak)

  Hopelijk deze keer weer zulke enthousiaste reacties van mn gezin!

  Bedankt voor dit simpele recept :)!

 10. Heerlijk recept!! Eindelijk zachte bollen! Ik had er 20 gram baking soda ingedaan ipv zout..heerlijk luchtig resultaat net zoals van de bakker. O ja en ipv roomboter margarine gebruikt. Had geen roomboter in huis en kon niet wachten om die heerlijke broodjes te maken. Dank je!

  1. Beste Piet,

   De wegwerpbadmutsen heb ik bij SoLow gekocht een budgetwinkel. Maar je kunt ze waarschijnlijk ook wel bij een drogist krijgen. Kun je ze niet vinden, dan is een stuk plastic met een stuk elastiek ook een oplossing. Lauwwarm zie ik al volgt, wanneer je de melk met je hand voelt dan is het een beetje lauw, zoals een glas warme melk die je bent vergeten op tijd op te drinken. (Zoals je de warmte van een flesje melk voor een baby test). Ik hoop dat het zo duidelijker is. Gr. Sandra

   1. Je kunt ipv plastiek ook een schone natgemaakte en goed uitgewrongen theedoek er over heen hangen. Doe ik zelf altijd en gaat prima.

    1. Beste Jolanda, dat kan ook, maar ik vind dat zelf minder prettig werken. Bovendien moet je zorgen dat je dan geen wasmiddelen gebruikt tijdens het wassen. Zo heeft iedereen zijn werkwijze. Bak ze! Groetjes, Sandra

 11. Uitstekend recept, bedankt.
  Deze pagina staat nu in mijn favorieten en ik zal ze zeker vaker maken. En uiteraard ook je andere recepten bekijken.

 12. Hoi. Ik wil dit recept gebruiken om hamburgerbroodjes te bakken. Omdat deze wat groter en hoger moeten zijn wil ik er zes maken met de hoeveelheden die jij aangeeft. Ik heb echter geen idee hoeveel langer ik de grotere broodjes moet bakken. Wat zou jij doen?
  Groet, Peter

  1. Ha Peter, wanneer ze maar een klein beetje groter zijn, dan ik zou eerst een minuut of 3 á 5 extra starten. Waarschijnlijk is dat voldoende. Bak ze! Groetjes, Sandra

   1. hallo beste,
    wanneer de broodjes zwaarder worden afgewogen moet er zonder meer ,meer gist op daar ontkom je niet aan .
    verder staat er ook dat er lauw warme melk moet (kan) worden gebruikt voor topping?????
    welnu in de meeste gevallen zal dit verbranden ,dit komt door de melksuiker die in de melk zit dus een opmerking doe dit aub nooit maar was de broodjes zodra ze uit de oven komen gewoon met water. verder is 80 gram wel iets te veel gewoonlijk worden er in de bakkerij broodjes geproduceerd van 60 of 70 gr ook dit heeft te maken met het gist percentage ,dat is 3% van het bloem gewicht .
    ook raadzaam is om het vet en niet het zout er als laatste bij te doen.het zout kan zich moeilijker verdelen dan vet ,men kan ook kiezen om het gist te vermengen met het vocht han kan je het zout er direct mee draaien.
    ik hoop dat u hier iets aan heeft (aldus een oud leraar brood en banket te Wageningen .johan keessen)

    1. Dank je wel Johan voor de tips. Ik beweer niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik ben slechts een hobbybakker die haar ervaringen en recepten deelt via dit blog. Ik weet wel dat vele wegen naar Rome leiden. Zoveel bakkers, zoveel manieren van werken. Thuis brood bakken vraagt om andere percentages en werkwijzen dan in een bakkerij, waar de omstandigheden totaal anders zijn. Op internet zijn daar regelmatig stevige gesprekken over. Met een aantal van jou stellingen ben ik het niet eens, maar ik ga daar verder niet over in discussie.

     Groetjes, Sandra

     1. Ik kan mij ook niet voorstellen dat na zoveel positieve reacties iets verkeerd gedaan wordt met respect voor professionele broodbakker Johan

     2. Ik besmeerde de broodjes voor het bakken eerst met ei maar nu gebruik ik melk als topping en ze zijn dan wat mij betreft veel mooier. Ik blijf het met melk doen ook al schrijft johan keessen dat je dit nooit moet doen. Ik ben het met Sandra eens dat ze wel eens schrijft, “bakken is geen exacte wetenschap”

 13. Hallo Xandra,

  Voor hoeveel broodjes is dit recept ongeveer? En is het ook mogelijk in plaats van bakkerszout zeezout of baksoda te gebruiken?

  Groetjes, Hester

  1. Beste Hester, halverwege het recept staat het aantal (12 kleine bolletjes). Ik heb het nu ook maar even bovenin vermeld. Je kunt bakkerszout door alle soorten zout vervangen, maar niet door baksoda! Bakkerszout is keukenzout waar extra jodium aan toe is gevoegd. Bak ze! Groetjes, Sandra

 14. Hoi Xandra, ik ben bezig om zelf te leren brood bakken. 1e brood in de BBM, 10 Mg zout gebruikt, veel te zoute smaak. 2e brood in bakblik gebakken , de helft zout gebruikt 5 Mg. Nog een veel te zoute nasmaak. Wel gewoon keukenzout gebruikt. Wat doe ik fout?? Of moet ik al het zout weglaten?? Hoop dat jij mij kunt helpen.?? Groetjes Janny

  1. Ha Janny, Ik weet niet hoeveel meel/ bloem je hebt gebruikt, want dat is wel belangrijk om te weten. Op 100 gr meel/bloem gebruik je doorgaans 1,8 á 2 gr zout. Groetjes, Sandra

 15. Goedemorgen Xandra. Ik heb zoveel recepten geprobeerd om zachte broodjes te krijgen maar dat is nog niet helemaal gelukt. Deze lijken me echt lekker en zacht. Zou ik hier ook zoete broodjes van kunnen maken door er meer suiker aan toe te voegen? Of zou het daardoor mislukken? Zo ja, op welk moment zou ik de extra suiker moeten toevoegen? Alvast bedankt. groetjes Noor

  1. Beste Noor, als je niet teveel suiker toevoegt zou het wel moeten lukken denk ik. Met een klein beetje krijg je al een zoete smaak. Je zou ook een deel aan de buitenkant van de broodjes kunnen doen. Na het vormen, dus net voor de tweede rijs, deeg een klein beetje vochtig maken en door een laagje suiker rollen.
   Als je alleen iets meer door het deeg wilt dan kun je dat meteen toevoegen voordat je gaat kneden of pas als het klompjes suiker zijn na het vormen van het gluten netwerk. Kijk dan even bij mijn recept voor suikerbrood. Bak ze! Groetjes, Sandra

    1. heb ze gisteren gebakken. Lekker. korst was ietse steviger dan ik had verwacht en ook niet zo mooi goudbruin als in jouw foto, ook ietsje minder ‘fluffy’ dan ik had verwacht maar dat ded aan de smaak niets af. Ga ze vandaag meer maken.
     De videolink die je gaf over het kneden van bolletjes bracht me tot een veel leerzamere link over kneden en deeg in het algemeen: https://www.youtube.com/watch?v=aAvlONuJXP0

 16. Ik heb dit recept gebruikt, maar wat uitgebreid door er eibroodjes van te bakken. Na de eerste rijs opnieuw kneden zoals omschreven, daarna in vormpjes van minimaal 9 cm (kan je ook van alluminiumfolie maken) een bodempje van een halve centimeter dik leggen, daarna een opstaande zijkant maken zodat je een bakje van deeg hebt. Op de bodem leg je een plakje ham of ontbijtspek en daarop enkele plakjes kaas. Daaroverheen tik je een rauw ei leeg. Dan de tweede rijs, zoals omschreven. 15 minuten bakken op 180 graden en je hebt heerlijke eibroodjes.

 17. Hoi Xandra, Naast het gebruikelijke, bruin, volkoren, meergranen, brood, heb ik nu ook een paar keer de witte bolletjes gemaakt. Ik vind ze eigenlijk wat te vast en heb het recept in overleg met onze bakker, enigszins aangepast. Ik gebruik geen roomboter maar Zeeuws Meisje en dan 70 gram. Na het kneden laat ik het deeg 20 min.rijzen, sla het dan door en dan nog eens 30 min. rijzen. Broodjes maken en 60 min. rijzen. Broodjes zijn dan iets luchtiger.

  Het resultaat is wel, dat ik nu helemaal geen brood meer bij de bakker koop

  misschien ook nog wel leuk om eens aan ander broodje te maken: http://www.meesterlijkbrood.nl/

  groeten
  Aad

 18. Hoi Xandra,
  Ik woon in Thailand en heb ze volgens recept gemaakt. Perfect. Ik heb alleen een tip: Als je net als ik een kleine elektrische over heb met onder en boven verwarming, zet ze dan onderin en verwarm alleen met de boven verwarming en niet meer als 160 graden. Anders wordt de korst te hard. Ze zijn erg lekker en zeker met een eigen gemaakte hamburger. Ik heb met hetzelfde recept krentenbollen gemaakt. Groot succes, alleen dan wel in het midden en twee kanten verwarmen. Mijn Thaise vrouw had dit nog nooit gegeten en ze smult ervan!! Bedankt dus.

 19. Ze zijn verrukkelijk!
  Mijn zoontje en ik zijn lactose-intollerant en kunnen nooit zachte broodjes eten.
  Nu heb ik het zelf gemaakt met melk zonder lactose (lidl) en plantaardige boter (wajang) na het bakken nog even ingesmeerd met gesmolten boter.
  We kunnen er geen genoeg van krijgen!
  Bedankt voor het recept.

 20. Dag xandra!

  Inmiddels weer een lange tijd geleden sinds mijn eerste ervaring met deze lekkere broodjes.

  Nu heb ik ze voor morgen weer op de planning staan, maar wil ik er graag puntjes van maken ipv bolletjes. Ik wil namelijk broodjes met knakworst maken voor onze kids 🙂
  Hoe vorm ik puntjes?

  Wat de suiker betreft, zou ik deze voor elk ander zoetmiddel kunnen gebruiken in gelijke hoeveelheid? Honing bijvoorbeeld? Of speltstroop? Zou ik de suiker ook weg kunnen laten?

  Wederom hartelijk dank!

  Ramona

  1. Ha Ramona, eindelijk even rust gevonden om je vragen te beantwoorden. Als je puntjes wilt maken dan kan dat bijvoorbeeld zo: https://www.xandrabaktbrood.nl/how-to-2/een-batard-brood-vormen/ er zijn ook andere werkwijzen, maar die staan niet op mijn blog. Ik weet niet of je het eerste boek van Levine hebt, daar staat ook het een en ander in.
   Suiker is voor de kleur, zoetigheid en activeren van gist. Je kunt het vervangen door andere zoetigheid of gewoon weglaten. De broodjes zullen dan wel iets anders smaken. Gr. Sandra

 21. Dag dag!
  Inmiddels zijn de broodjes gebakken en ze zijn erg smaakvol! De suiker heb ik weg gelaten en alles met de hand gekneed.
  Op youtube had ik nog een filmpje van een meneer gevonden die puntjes ging bakken. Zijn proces tussendoor was iets anders. Hij vormde direct balletjes voor de eerste rijs…liet deze ongeveer een 20min afgedekt staan waarnaar hij er vervolgens puntjes van ging maken, ze bestreek met ei en ze toen ongeveer 1 uur liet rijzen en ze toen in een oven deed op 230°C a 7,8 min.

  Het vormen van de puntjes voor mij ging redelijk, maar het vergt nog enige oefening. Ze waren namelijk niet echt langwerpig meer 😉 wellicht heeft het inderdaad met het proces te maken?

  Ook wilde ze niet echt bruin worden. Ik heb ze langer in de oven gelaten tot ongeveer een 25min zelfs… gelukkig kwam dit de broodjes verder ten goede 😉

  Ze waren toch lekker luchtig!

  1. Waarschijnlijk duurde het bruinen van de broodjes langer, doordat er geen suiker in zat. Het vormen van langwerpige broodjes vraagt inderdaad om wat meer oefening. Vele wegen leiden naar Rome, dat gaat ook op wat betreft het bakken van brood.

 22. Hallo Xandra 🙂

  Leuk recept en zeker te gebruiken. Wat je als hobby bakker niet zou moeten doen, zulke dingen met industiebrood vergelijken, wat de meeste hobby bakkers graag doen. Wat zij kunnen, kunnen wij niet en dat is goed zo. Ik heb het handwerk nog in de DDR geleerd en ben steeds weer heel verbaasd, hoe wijnig mensen van daag de dag nog een ‘eerlijk’ broodje kennen en in duitsland kent men zachte broodjes van hamburgers en melkbroodjes. En ja, over kneden en mengen, wat wanneer en hoeveel bestaan verschillende meningen, waarbij ikzelf naar de bakverordening van nederland handel, die is iets mooier opgesteld als die in duitsland.

  Dus veel plezier bij het experimenteren en eten. 🙂

  groeten, Joshi

 23. Hi! Waarom mag het zout er pas later bij? Ik wil dit deeg graag door mijn BBM laten maken. Normaal doe je dan alles erin en de gist in de gist dispenser.
  Zou dat nu niet goed gaan denk je?

  1. Beste Marjolein, zout is van invloed op het ontwikkelen en de elasticiteit van de glutenstrengen. Zodra je het zout bij het deeg doet, zul je merken dat het direct steviger en minder rekbaar wordt. Als het niet anders kan dan doe je gewoon het zout er meteen bij. Je zult dan ook goede broodjes kunnen bakken. Bak ze! Gr. Sandra

 24. Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Ze waren echt heerlijk. Ze waren zo op. Ik gebruik standaard 20 procent minder zout. Dus acht IPV tien gram in dit geval. Bedankt voor dit recept Sandra