Zelf zachte witte broodjes bakken

Zachte witte broodjes

Wie lust ze niet van die zachte witte broodjes. Ze worden ook wel melk- of boterbroodjes genoemd. Ik heb ze deze keer rond gemaakt, maar een langwerpig kadetjes zijn ook leuk. Wil je een iets gezondere variatie vervang dan een deel van het tarwebloem door volkorenmeel. Of maak ze eens van spelt. Deze zachte broodjes zijn lekker als ontbijt, voor de lunch of neem ze mee naar school of je werk. Ze combineren prima met allerlei verschillende soorten beleg zoals jam, (pinda)kaas, vleeswaren en rauwkost.

Zelf zachte witte broodjes bakken

4 september 2014

Waarom zou je van die smaakloze plofbroodjes vol onnodige toevoegingen uit de supermarkt eten? Bak deze heerlijke zachte witte bolletjes lekker zelf. Het is echt niet moeilijk om ze te maken. Haal goede bloem bij een korenmolen en ga aan de slag. Ik beloof je dat je daarna nooit meer andere broodjes wilt. Het is een leuk klusje om bijvoorbeeld samen met de kids te doen. Spannend toch! Met zijn allen ongeduldig voor de oven wachten tot dat ze eindelijk goudbruin zijn. Ik zeg bakken maar!

Topping met ei of melk?

De meningen zijn nogal verdeeld. Vele jaren geleden (toen ik begon met het bakken van brood) heb ik mij goed ingelezen en zag op een website dat je het deeg inkwast met een beetje lauwe melk. Dit geeft een mooie bruine kleur. Ik heb dit dus niet zelf verzonnen. Het bijzondere is dat de tekst ook daar inmiddels is aangepast. Een tijd geleden werd ik op de vingers getikt door ‘oud leraar brood en banket te Wageningen’. Ik ben het trouwens niet altijd met het commentaar eens, want het bakken in een bakkerij is toch echt iets anders dan wanneer je thuis een broodje uit de oven tovert. Wat in de bakkerij werkt, werkt thuis niet altijd en vice versa.

Volgens deze ‘oud leraar brood en banket te Wageningen’ mag je brood niet bestrijken met melk (zoals op de foto bij de bolletjes wel is gebeurd). De melksuikers schijnen dan te verbranden (je kunt het in een van de eerste reacties van een van de ‘oud leraren brood en banket te Wageningen’ teruglezen). Ik denk dat hij wel een punt heeft wanneer je brood lang en heet bakt. Wat met dit recept niet echt het geval is. Probeer beide methodes eens uit en oordeel zelf.

Benodigdheden voor 12 broodjes

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem
 • 350 gr melk
 • 7 gr instantgist
 • 20 gr kristalsuiker
 • 10 gr bakkerszout
 • 50 gr zachte roomboter

Topping:

 • 1 ei + 1 el water, losgeklopt (kreeg dit advies van een ‘oud leraar brood en banket te Wageningen’)
 • of
 • alleen bestrijken met halfvolle melk (zoals ik het zelf altijd doe, zie foto)

Verder nog:

 • grote kom
 • olie om de kom licht in te vetten
 • badmutsje
 • kneedmachine (optioneel)
 • goede keukenweegschaal
 • 2 bakplaten
 • bakpapier
 • plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen

 

Bereidingswijze bolletjes van tarwebloem

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna alle ingrediënten af. Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de melk en de boter op tijd uit de koelkast te halen, zodat het op kamertemperatuur is. Bekleed de bakplaten met een bakpapier.

TIP: Ik gebruik een Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak, maar elke type kneder en merk is natuurlijk prima. De kneedtijd en de instelling van de machine kunnen dan wel anders zijn.

Kneedmachine

Doe eerst het bloem, gist en suiker in een kom en meng deze goed door elkaar. Let op! Het zout nog niet toevoegen, dat gebeurd in een later stadium. Dan de lauwe melk bij het droge mengsel gieten. Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze circa 5 minuten draaien op stand 1. Of kneed het deeg 6 – 8 minuten rustig met de hand.

Nu gaat ook de zachte roomboter en het zout bij het deeg. Laat de kneed machine nog een keer 5 minuten draaien. Of kneed het nog een keer 6 – 8 minuten rustig met de hand. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen.

Deeg testen

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 1 á 2 minuten met de hand.

Eerste rijs / bulkrijs

Vorm van het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek deze af met een douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen (= 1ste rijs). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Deeg verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom, kneed het vervolgens even licht door. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ongeveer 80 gram en bol vervolgens de stukjes deeg op.

Als je niet weet hoe dit moet bekijk dan eerst even dit filmpje.

Leg ze per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat, want dan hebben ze voldoende ruimte om te rijzen en blijven ze mooi rond. De zachte witte broodjes lichtjes bestrijken met wat eimengsel. Dek de bakplaat af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedselveilige krat overheen.

Oven voorverwarmen

Plaats, indien gewenst, een rooster net onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.

Tweede rijs

 Laat het deeg 45 á 60 minuten rijzen. De ‘zachte witte broodjes’ zijn dan bijna in omvang verdubbeld.

Bakken in de oven

Plastic zak verwijderen van een bakplaat. Plaats de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de zachte witte broodjes in 15 á 16 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster. Bak intussen het tweede bakblik met deeg. 

Tip: De zachte witte broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte witte broodjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

161 comments on “Zelf zachte witte broodjes bakken”

 1. Bertie schreef:

  Ik heb nog nooit van bakkerszout gehoord, kun je me zeggen waar ik dat kan kopen?
  Dank je wel alvast voor je reactie.
  B.

  1. Xandra schreef:

   Beste B.,

   Bakkerzout is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd. Bakkers en bakkerijen gebruiken ook dit speciale bakkerszout. Dit is wettelijk zo geregeld om ziektes met de schildklier te voorkomen. Het schijnt dat wij d.m.v. onze dagelijkse voeding anders te weinig jodium binnen krijgen. Ik eet geen brood uit de winkel, vandaar dat ik daarom bakkerzout gebruik. Ik koop het bij molen De Zandhaas, maar zag het laatst bijvoorbeeld ook bij de Aldi staan in een kokervormige verpakking.

   Groetjes, Xandra.

   1. lars schreef:

    kun je inplaats van de kristal suiker ook gewonde suiker toevoegen?

    1. Xandra schreef:

     Beste Lars, ja hoor dat kan. Gr Sandra

    2. RonalT schreef:

     Wat is het verschil tussen “gewone suiker” en kristalsuiker, Lars?
     De gewone witte suiker die je in je koffie doet of over aardbeien strooit is kristalsuiker.
     Dit wordt zo genoemd omdat suiker in een suikerfabriek door kristalliseren uit het kooksel wordt gewonnen. Kristallen groeien tot ze groot genoeg zijn, worden uit dit kooksel gecentrifugeerd en daarna gedroogd en gekoeld. Dan kan ze verpakt worden in kilopakken die je in de winkels vindt.

     Uitgebreide uitleg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerbiet

 2. Ramona schreef:

  Hallo Xandra,

  Zojuist deze broodjes gebakken. Hier en daar een beetje uitgerekt, wat de pret qua smaak beslist niet mag drukken 😉 écht een broodje voor het lekkere! Of onderweg 🙂
  Na het bakken had ik ze nog met een beetje roomboter ingesmeerd, voor een mooie en smaakvolle glans 😀
  Voor herhaling vatbaar!

  1. Xandra schreef:

   Leuk Ramona! Bak ze! Groetjes, Xandra

 3. lifeguard81 schreef:

  Blijven deze echt zacht? Op de foto zien ze er ook minder luchtig uit dan van de bakker.
  Ik ga ze eens proberen te maken.
  Bedankt voor de uitleg.

  1. Xandra schreef:

   Beste lifeguard81,

   Zoals de naam al zegt zijn het zachte bolletjes 😉 Deze broodjes hebben iets minder volume dan die van de supermarkt of de bakker. Zij verkopen meestal smaakloze plofbroodjes waar je zoveel lucht in zit dat het absoluut je maag niet vult. Net zoiets als plofkip. Broodjes van goede kwaliteit hebben eigenlijk geen beleg nodig, misschien alleen een likje echte roomboter. Veel bak plezier en eet smakelijk!

   Groetjes, Xandra

   1. johan keessen schreef:

    smaakloze plof broodjes van de bakker????
    nee dat is niet waar misschien van de supermarkt maar zeer zeker niet van een goede bakker , het verschil zit hem in het ascorbinezuur wat in het broodvet zit wat de bakker gebruikt dit is echter geen nadeel voor de smaak het komt juist de smaak ten goede .
    het zuur zorgt ook voor een mooi toonbaar broodje.

 4. sava schreef:

  heel leuk recept toch even een vraag :wat als ik bv siroop en gemalen kokos er door wil doen.

  1. Xandra schreef:

   Hoi Sava,

   Dat kan hoor, maar als je veel siroop gebruikt kan het zijn dan je iets minder water of melk moet toevoegen. Geraspte kokos lijkt mij ook erg smakelijk, voeg dit pas toe wanneer de glutenstrengen zich al goed hebben kunnen ontwikkelen, dus pas na een minuut of 8 á 10 kneden. Veel succes met bakken. Groetjes, Xandra.

 5. Remco schreef:

  Recept geprobeerd en meteen perfect, bedankt voor de duidelijke uitleg en youtube film.
  Dit recept komt bij onze favorieten

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Remco 🙂

 6. Klaas schreef:

  Zojuist geprobeerd en inderdaad, heerlijke broodjes.
  Het kneden heb ik de BBM laten doen hoor..

 7. wilma schreef:

  Prima gelukt. Ik ga dit recept zeker vaker gebruiken. Thanks.

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Wilma, fijn dat de broodjes zo in de smaak vallen. Bak ze! Groetjes, Sandra

 8. sophieke schreef:

  Lekkere broodjes….wel veel zout , ik had er al minder in gedaan en vond ze nog heel zout smaken

  1. Xandra schreef:

   Beste Sophieke, wat jammer dat je de broodjes niet zo lekker waren, 10 gr zout op 500 gr bloem/meel is een normale hoeveelheid en dat proef je eigenlijk niet in echt terug het brood. Ik weet natuurlijk niet hoe je het zout hebt afgewogen. Ik gebruik altijd een digitale weeglepel voor kleine hoeveelheden gist en zout, omdat deze veel nauwkeuriger weegt dan een weegschaal. Weeglepels zijn vaak al voor een klein bedrag te koop. Dus wanneer je veel bakt kan ik je die echt aanraden.
   Groetjes, Sandra

 9. eric schreef:

  Vandaag deze broodjes gebakken, ze waren heerlijk.

 10. henk schreef:

  In biologische producten mag zeezout worden gebruikt in plaats van bakkerszout. net zo lekker, en zeker als je het zelf maakt.

  p.s verkoopt de zanthaes nog steeds van die lekkere koeken???

  1. Xandra schreef:

   Beste Henk, Ik gebruik bakkerszout, omdat daar jodium aan toegevoegd is. Mijn huisarts heeft dat geadviseerd, vanwege de wisselende waardes van mijn schildklier. Zee- en Himalayazout gebruik ik soms ook hoor 😉
   Of de Zandhaas nog koeken verkoopt weet ik helaas niet. Groetjes, Sandra

 11. henk schreef:

  eet eens vaker witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) of vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
  bevat ook genoeg jodium om bij een tekort genoeg binnen te krijgen..
  zeewier is helemaal top!!
  zeezout bevat ook jodium, maar weinig :-((
  bedankt voor je reactie

 12. Susanne schreef:

  Oeeeh, wat een heerlijke broodjes! Amper werk (had als compromis tussen keukenmachine en kneden met de hand een mixer met deeghaken gebruikt) en ze zijn echt absoluut verrukkelijk! En dat met gewoon goedkope tarwebloem.

 13. Gerrit schreef:

  Twee weken voor het eerst gebakken BBM op deeg laten kneden daarna met de hand een rol gemaakt en in 12 stukjes verdeeld en bolletjes gedraaid heerlijke broodjes mijn hulp was er gek op .Ik ben nu weer aan het bakken Be dankt voor het recept

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Gerrit!

 14. Eveline van Heijst schreef:

  Hoi Xandra, afgelopen juli zijn wij naar de VS verhuisd voor een periode van 3 jaar. Het brood hier is om van te janken. Ik was heel blij dat ik jouw recept tegenkwam voor deze zachte broodjes. Op zich lukken de broodjes wel alleen worden ze niet bruin zoals op de foto. Kun jij daar een reden voor bedenken?

  1. Xandra schreef:

   Beste Eveline, dat kan volgens mij meerdere oorzaken hebben, misschien de temperatuur van de oven ietsje hoger zetten of de broodjes iets hoger in de oven plaatsen. Ook kun je de deegbolletjes net voor de 2de rijs aan de bovenkant insmeren met een beetje melk. De suikers die hier in zitten zorgen ook voor een bruiner kleurtje. Succes! Gr. Sandra.

 15. Angelique schreef:

  Hallo!

  Vandaag maak ik de broodjes voor de 2 e keer!
  Mijn gezin was er helemaal weg van, en wat is t onwijs simpel zeg!

  Deze keer ben ik wel echt Door blijven kneden tot het deed bijna niet meer plakte aan mn handen, in de hoop dat de broodjes nog net iets luchtiger worden!

  Ook iets minder suiker gebruikt, want persoonlijk vond ik ze veel te zoet (persoonlijke smaak)

  Hopelijk deze keer weer zulke enthousiaste reacties van mn gezin!

  Bedankt voor dit simpele recept :)!

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Angelique 🙂

 16. Gitte schreef:

  Heerlijk recept!! Eindelijk zachte bollen! Ik had er 20 gram baking soda ingedaan ipv zout..heerlijk luchtig resultaat net zoals van de bakker. O ja en ipv roomboter margarine gebruikt. Had geen roomboter in huis en kon niet wachten om die heerlijke broodjes te maken. Dank je!

  1. Monique schreef:

   Kan het door het baking soda komen dat het naar zeep smaakt? En ze werden niet wit, maar had de kleur van maisbood, dus geel

 17. Piet schreef:

  Hoi. Ik had een vraagje waar koop je de badmuts en hoe moet ik de lauw-warme melk zien. Gr piet

  1. Xandra schreef:

   Beste Piet,

   De wegwerpbadmutsen heb ik bij SoLow gekocht een budgetwinkel. Maar je kunt ze waarschijnlijk ook wel bij een drogist krijgen. Kun je ze niet vinden, dan is een stuk plastic met een stuk elastiek ook een oplossing. Lauwwarm zie ik al volgt, wanneer je de melk met je hand voelt dan is het een beetje lauw, zoals een glas warme melk die je bent vergeten op tijd op te drinken. (Zoals je de warmte van een flesje melk voor een baby test). Ik hoop dat het zo duidelijker is. Gr. Sandra

   1. Jolanda schreef:

    Je kunt ipv plastiek ook een schone natgemaakte en goed uitgewrongen theedoek er over heen hangen. Doe ik zelf altijd en gaat prima.

    1. Xandra schreef:

     Beste Jolanda, dat kan ook, maar ik vind dat zelf minder prettig werken. Bovendien moet je zorgen dat je dan geen wasmiddelen gebruikt tijdens het wassen. Zo heeft iedereen zijn werkwijze. Bak ze! Groetjes, Sandra

 18. Steven schreef:

  Uitstekend recept, bedankt.
  Deze pagina staat nu in mijn favorieten en ik zal ze zeker vaker maken. En uiteraard ook je andere recepten bekijken.

  1. Xandra schreef:

   Leuk Steven, bak ze! Gr. Sandra

 19. peter schreef:

  Hoi. Ik wil dit recept gebruiken om hamburgerbroodjes te bakken. Omdat deze wat groter en hoger moeten zijn wil ik er zes maken met de hoeveelheden die jij aangeeft. Ik heb echter geen idee hoeveel langer ik de grotere broodjes moet bakken. Wat zou jij doen?
  Groet, Peter

  1. Xandra schreef:

   Ha Peter, wanneer ze maar een klein beetje groter zijn, dan ik zou eerst een minuut of 3 á 5 extra starten. Waarschijnlijk is dat voldoende. Bak ze! Groetjes, Sandra

   1. johan keessen schreef:

    hallo beste,
    wanneer de broodjes zwaarder worden afgewogen moet er zonder meer ,meer gist op daar ontkom je niet aan .
    verder staat er ook dat er lauw warme melk moet (kan) worden gebruikt voor topping?????
    welnu in de meeste gevallen zal dit verbranden ,dit komt door de melksuiker die in de melk zit dus een opmerking doe dit aub nooit maar was de broodjes zodra ze uit de oven komen gewoon met water. verder is 80 gram wel iets te veel gewoonlijk worden er in de bakkerij broodjes geproduceerd van 60 of 70 gr ook dit heeft te maken met het gist percentage ,dat is 3% van het bloem gewicht .
    ook raadzaam is om het vet en niet het zout er als laatste bij te doen.het zout kan zich moeilijker verdelen dan vet ,men kan ook kiezen om het gist te vermengen met het vocht han kan je het zout er direct mee draaien.
    ik hoop dat u hier iets aan heeft (aldus een oud leraar brood en banket te Wageningen .johan keessen)

    1. Xandra schreef:

     Dank je wel Johan voor de tips. Ik beweer niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik ben slechts een hobbybakker die haar ervaringen en recepten deelt via dit blog. Ik weet wel dat vele wegen naar Rome leiden. Zoveel bakkers, zoveel manieren van werken. Thuis brood bakken vraagt om andere percentages en werkwijzen dan in een bakkerij, waar de omstandigheden totaal anders zijn. Op internet zijn daar regelmatig stevige gesprekken over. Met een aantal van jou stellingen ben ik het niet eens, maar ik ga daar verder niet over in discussie.

     Groetjes, Sandra

     1. j. de Klein schreef:

      Ik kan mij ook niet voorstellen dat na zoveel positieve reacties iets verkeerd gedaan wordt met respect voor professionele broodbakker Johan

     2. Rob schreef:

      Ik besmeerde de broodjes voor het bakken eerst met ei maar nu gebruik ik melk als topping en ze zijn dan wat mij betreft veel mooier. Ik blijf het met melk doen ook al schrijft johan keessen dat je dit nooit moet doen. Ik ben het met Sandra eens dat ze wel eens schrijft, “bakken is geen exacte wetenschap”

 20. Pia in den bosch schreef:

  Helemaal top nu echt weer zin in te bakken mag ik je bedanken,

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Pia 🙂

 21. Pia in den bosch schreef:

  je bent geweldig ,ik heb het helemaal opgepikt en ga er meedoor.

 22. Cor Dekker schreef:

  Kan ik ook water gebruiken ipv melk?

  1. Xandra schreef:

   Beste Cor, ja hoor dat kan. Alleen zullen de broodjes iets minder mooi goudbruin kleuren.

 23. Hester schreef:

  Hallo Xandra,

  Voor hoeveel broodjes is dit recept ongeveer? En is het ook mogelijk in plaats van bakkerszout zeezout of baksoda te gebruiken?

  Groetjes, Hester

  1. Xandra schreef:

   Beste Hester, halverwege het recept staat het aantal (12 kleine bolletjes). Ik heb het nu ook maar even bovenin vermeld. Je kunt bakkerszout door alle soorten zout vervangen, maar niet door baksoda! Bakkerszout is keukenzout waar extra jodium aan toe is gevoegd. Bak ze! Groetjes, Sandra

 24. Janny Wols-Meulstee schreef:

  Hoi Xandra, ik ben bezig om zelf te leren brood bakken. 1e brood in de BBM, 10 Mg zout gebruikt, veel te zoute smaak. 2e brood in bakblik gebakken , de helft zout gebruikt 5 Mg. Nog een veel te zoute nasmaak. Wel gewoon keukenzout gebruikt. Wat doe ik fout?? Of moet ik al het zout weglaten?? Hoop dat jij mij kunt helpen.?? Groetjes Janny

  1. Xandra schreef:

   Ha Janny, Ik weet niet hoeveel meel/ bloem je hebt gebruikt, want dat is wel belangrijk om te weten. Op 100 gr meel/bloem gebruik je doorgaans 1,8 á 2 gr zout. Groetjes, Sandra

 25. Leonora Atapary schreef:

  Goedemorgen Xandra. Ik heb zoveel recepten geprobeerd om zachte broodjes te krijgen maar dat is nog niet helemaal gelukt. Deze lijken me echt lekker en zacht. Zou ik hier ook zoete broodjes van kunnen maken door er meer suiker aan toe te voegen? Of zou het daardoor mislukken? Zo ja, op welk moment zou ik de extra suiker moeten toevoegen? Alvast bedankt. groetjes Noor

  1. Xandra schreef:

   Beste Noor, als je niet teveel suiker toevoegt zou het wel moeten lukken denk ik. Met een klein beetje krijg je al een zoete smaak. Je zou ook een deel aan de buitenkant van de broodjes kunnen doen. Na het vormen, dus net voor de tweede rijs, deeg een klein beetje vochtig maken en door een laagje suiker rollen.
   Als je alleen iets meer door het deeg wilt dan kun je dat meteen toevoegen voordat je gaat kneden of pas als het klompjes suiker zijn na het vormen van het gluten netwerk. Kijk dan even bij mijn recept voor suikerbrood. Bak ze! Groetjes, Sandra

   1. johan keessen schreef:

    nee suiker aan de buitenkant kan bij dit recept niet dit vanwege de afbak temp de suiker zal verbranden

    1. zweerius schreef:

     heb ze gisteren gebakken. Lekker. korst was ietse steviger dan ik had verwacht en ook niet zo mooi goudbruin als in jouw foto, ook ietsje minder ‘fluffy’ dan ik had verwacht maar dat ded aan de smaak niets af. Ga ze vandaag meer maken.
     De videolink die je gaf over het kneden van bolletjes bracht me tot een veel leerzamere link over kneden en deeg in het algemeen: https://www.youtube.com/watch?v=aAvlONuJXP0

     1. Xandra schreef:

      Dank je wel Zweerius voor de goede tip.

 26. Peter Slabbekoorn schreef:

  Ik heb dit recept gebruikt, maar wat uitgebreid door er eibroodjes van te bakken. Na de eerste rijs opnieuw kneden zoals omschreven, daarna in vormpjes van minimaal 9 cm (kan je ook van alluminiumfolie maken) een bodempje van een halve centimeter dik leggen, daarna een opstaande zijkant maken zodat je een bakje van deeg hebt. Op de bodem leg je een plakje ham of ontbijtspek en daarop enkele plakjes kaas. Daaroverheen tik je een rauw ei leeg. Dan de tweede rijs, zoals omschreven. 15 minuten bakken op 180 graden en je hebt heerlijke eibroodjes.

 27. Wildred schreef:

  Prima broodjes gebakken hier zo! Lekker op smaak!

 28. Aad schreef:

  Hoi Xandra, Naast het gebruikelijke, bruin, volkoren, meergranen, brood, heb ik nu ook een paar keer de witte bolletjes gemaakt. Ik vind ze eigenlijk wat te vast en heb het recept in overleg met onze bakker, enigszins aangepast. Ik gebruik geen roomboter maar Zeeuws Meisje en dan 70 gram. Na het kneden laat ik het deeg 20 min.rijzen, sla het dan door en dan nog eens 30 min. rijzen. Broodjes maken en 60 min. rijzen. Broodjes zijn dan iets luchtiger.

  Het resultaat is wel, dat ik nu helemaal geen brood meer bij de bakker koop

  misschien ook nog wel leuk om eens aan ander broodje te maken: http://www.meesterlijkbrood.nl/

  groeten
  Aad

  1. Xandra schreef:

   Beste Aad,dank je wel voor de goede tip! Gr. Sandra

 29. Fred Bos schreef:

  Hoi Xandra,
  Ik woon in Thailand en heb ze volgens recept gemaakt. Perfect. Ik heb alleen een tip: Als je net als ik een kleine elektrische over heb met onder en boven verwarming, zet ze dan onderin en verwarm alleen met de boven verwarming en niet meer als 160 graden. Anders wordt de korst te hard. Ze zijn erg lekker en zeker met een eigen gemaakte hamburger. Ik heb met hetzelfde recept krentenbollen gemaakt. Groot succes, alleen dan wel in het midden en twee kanten verwarmen. Mijn Thaise vrouw had dit nog nooit gegeten en ze smult ervan!! Bedankt dus.

  1. Xandra schreef:

   Wat leuk om te horen Fred. Bak ze! Gr. Sandra

 30. Amgelique schreef:

  Ze zijn verrukkelijk!
  Mijn zoontje en ik zijn lactose-intollerant en kunnen nooit zachte broodjes eten.
  Nu heb ik het zelf gemaakt met melk zonder lactose (lidl) en plantaardige boter (wajang) na het bakken nog even ingesmeerd met gesmolten boter.
  We kunnen er geen genoeg van krijgen!
  Bedankt voor het recept.

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Amgelique!

 31. Pia in den bosch schreef:

  De lekkerste broodjes zijn van xandra

 32. Ramona schreef:

  Dag xandra!

  Inmiddels weer een lange tijd geleden sinds mijn eerste ervaring met deze lekkere broodjes.

  Nu heb ik ze voor morgen weer op de planning staan, maar wil ik er graag puntjes van maken ipv bolletjes. Ik wil namelijk broodjes met knakworst maken voor onze kids 🙂
  Hoe vorm ik puntjes?

  Wat de suiker betreft, zou ik deze voor elk ander zoetmiddel kunnen gebruiken in gelijke hoeveelheid? Honing bijvoorbeeld? Of speltstroop? Zou ik de suiker ook weg kunnen laten?

  Wederom hartelijk dank!

  Ramona

  1. Xandra schreef:

   Ha Ramona, eindelijk even rust gevonden om je vragen te beantwoorden. Als je puntjes wilt maken dan kan dat bijvoorbeeld zo: https://www.xandrabaktbrood.nl/how-to-2/een-batard-brood-vormen/ er zijn ook andere werkwijzen, maar die staan niet op mijn blog. Ik weet niet of je het eerste boek van Levine hebt, daar staat ook het een en ander in.
   Suiker is voor de kleur, zoetigheid en activeren van gist. Je kunt het vervangen door andere zoetigheid of gewoon weglaten. De broodjes zullen dan wel iets anders smaken. Gr. Sandra

 33. Ramona schreef:

  Dag dag!
  Inmiddels zijn de broodjes gebakken en ze zijn erg smaakvol! De suiker heb ik weg gelaten en alles met de hand gekneed.
  Op youtube had ik nog een filmpje van een meneer gevonden die puntjes ging bakken. Zijn proces tussendoor was iets anders. Hij vormde direct balletjes voor de eerste rijs…liet deze ongeveer een 20min afgedekt staan waarnaar hij er vervolgens puntjes van ging maken, ze bestreek met ei en ze toen ongeveer 1 uur liet rijzen en ze toen in een oven deed op 230°C a 7,8 min.

  Het vormen van de puntjes voor mij ging redelijk, maar het vergt nog enige oefening. Ze waren namelijk niet echt langwerpig meer 😉 wellicht heeft het inderdaad met het proces te maken?

  Ook wilde ze niet echt bruin worden. Ik heb ze langer in de oven gelaten tot ongeveer een 25min zelfs… gelukkig kwam dit de broodjes verder ten goede 😉

  Ze waren toch lekker luchtig!

  1. Xandra schreef:

   Waarschijnlijk duurde het bruinen van de broodjes langer, doordat er geen suiker in zat. Het vormen van langwerpige broodjes vraagt inderdaad om wat meer oefening. Vele wegen leiden naar Rome, dat gaat ook op wat betreft het bakken van brood.

 34. Noëlla schreef:

  heb hier lekker frikandellen broodjes van gemaakt was echt heerlijk

 35. Joshi schreef:

  Hallo Xandra 🙂

  Leuk recept en zeker te gebruiken. Wat je als hobby bakker niet zou moeten doen, zulke dingen met industiebrood vergelijken, wat de meeste hobby bakkers graag doen. Wat zij kunnen, kunnen wij niet en dat is goed zo. Ik heb het handwerk nog in de DDR geleerd en ben steeds weer heel verbaasd, hoe wijnig mensen van daag de dag nog een ‘eerlijk’ broodje kennen en in duitsland kent men zachte broodjes van hamburgers en melkbroodjes. En ja, over kneden en mengen, wat wanneer en hoeveel bestaan verschillende meningen, waarbij ikzelf naar de bakverordening van nederland handel, die is iets mooier opgesteld als die in duitsland.

  Dus veel plezier bij het experimenteren en eten. 🙂

  groeten, Joshi

  1. Xandra schreef:

   Dank je wel Joshi, eindelijk iemand die het begrijpt 🙂 Bak ze! Goetjes, Sandra

 36. elisabeth schreef:

  Kan ik ook gewoon zout gebruiken in plaats van bakkerszout?“

  1. Xandra schreef:

   Beste Elisabeth, ja dat kan. Bakkerszout is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd. Gr. Sandra

 37. Marjolein schreef:

  Hi! Waarom mag het zout er pas later bij? Ik wil dit deeg graag door mijn BBM laten maken. Normaal doe je dan alles erin en de gist in de gist dispenser.
  Zou dat nu niet goed gaan denk je?

  1. Xandra schreef:

   Beste Marjolein, zout is van invloed op het ontwikkelen en de elasticiteit van de glutenstrengen. Zodra je het zout bij het deeg doet, zul je merken dat het direct steviger en minder rekbaar wordt. Als het niet anders kan dan doe je gewoon het zout er meteen bij. Je zult dan ook goede broodjes kunnen bakken. Bak ze! Gr. Sandra

 38. Geert schreef:

  Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Ze waren echt heerlijk. Ze waren zo op. Ik gebruik standaard 20 procent minder zout. Dus acht IPV tien gram in dit geval. Bedankt voor dit recept Sandra

 39. Herman schreef:

  Heerlijk recept. Nu een vraag. Volgens sommigen is het gebruik van verse gist nog lekkerder. Weet je hoe je het recept dan moet aanpassen?

  1. Xandra schreef:

   Beste Herman, ik proef zelf niet echt verschil, maar anderen zeggen van wel. Zal persoonlijk zijn denk ik. De verhouding verse gist : instantgist = 3 : 1 Dus wanneer er in een recept 7 gram instantgist staat, dan kun je dit vervangen door 21 gram verse gist. Bak ze! Gr. Sandra

   1. Herman schreef:

    Beste Xandra. Bedankt voor je reactie. Ik heb hetzelfde recept nu met verse gist en instant gist gebruikt. Met verse gist vind ik het toch een stuk lekkerder. Het nadeel is natuurlijk dat verse gist niet zo lang houdbaar is, dus je moet het maar net in huis hebben. Gr. Herman

 40. Herman schreef:

  Hetzelfde recept, maar met dan volkoren meel is ook heel lekker. Het bestrijken met ei voegt dan niet zoveel toe, omdat het toch al bruin wordt. Zeker niet als je de broodjes invriest, want dan verdwijnt de glans sowieso.

  Betreffende invriezen: Ik doe de broodjes na 20 minuten in een open plastic zak, en dan weer 20 minuten later, als ze nog warm zijn, in de vriezer. Dan zijn ze na een paar dagen ook nog heerlijk.

 41. Rene schreef:

  Hoi Xandra,

  Ik zit nu al uren te lezen op je site wat een lekkere dingen heb je gemaakt.

  Ik wil je ook even complimenteren met de erg duidelijke uitleg.

  Jammer dat ik vandaag al broodjes gekocht had bij de supermarkt.
  Deze zien er enorm lekker uit en de reacties te lezen zijn ze dat ook.

  Als de ‘saaie’ broodjes op zijn ga deze zeker maken.

  Ik vind 12 voor mij alleen beetje te veel ik heb wel gelezen dat ze goed in te vriezen zijn maar toch vind ik brood uit de vriezer meestal niet zo lekker. (misschien komt het omdat mijn vriezer te koud is -33°C)

  Is het ook te doen om het recept te halveren en dan gewoon 6 broodjes maken ?

  Tijdens het schrijven van dit bericht bedenk ik me dat ik het verkeerde bloem heb meegenomen ( zelfrijzend ) kan ik daar gewoon alsnog gist bij toevoegen of toch beter even nieuw pak kopen.

  Natuurlijk zijn tips en ideeën van andere lezers ook welkom als antwoord.

  Groetjes,
  René uit Enschede

  1. Xandra schreef:

   Beste Rene, ik zou wel ander meel of bloem kopen en neem dan niet de goedkoopste in de supermarkt als je goed brood wilt bakken. Kun je van het zelfrijzende bakmeel altijd nog koekjes of een cake maken. Gr .Sandra

   1. Rene schreef:

    Beste Sandra,
    Bedankt voor je snelle reactie.

    Maar zit nog steeds met de vraag : “Is het ook te doen om het recept te halveren en dan gewoon 6 broodjes maken ?”

    Ik hoor graag van je,
    Groetjes,
    René

    1. Xandra schreef:

     Ha Rene, je kunt het recept gewoon halveren. Bak ze! gr. Sandra

 42. tini schreef:

  wat is een badmutsje ? dit staat wel eens vaker in bakrecepten

  1. Xandra schreef:

   Een bad- of douchemutsje wat je over je haar doet zodat het niet nat wordt. Ook heel handig voor over je deegkom 😉

 43. Sabrina schreef:

  Mega lekkere broodjes zoals de kids ze noemen! Wonen in Canada en lekker brood is ver te zoeken dus deze gaan we zeker vaker maken!

 44. helen schreef:

  Hoi Xandra
  kan ik de bolletjes ook met wat anders insmeren ipv ei
  Groet
  Helen

  1. Xandra schreef:

   Beste Helen, je zou ook boter kunnen nemen of water, maar je kunt het ook gewoon weglaten. Bak ze! Gr. Sandra

 45. helen schreef:

  Weet u hoe ik een taart of cake kan bakken zonder ei dat het luchtig komt

  1. Xandra schreef:

   Beste Helen, ik ben niet zo van de cake en taart. Zelf voeg ik wel altijd ei toe. Stel je vraag anders even aan Laura van laura’s bakery.nl. Die weet alles over zoete baksels. Groetjes, Sandra

   1. helen schreef:

    Beste Sandra, bedankt voor je snelle reactie.
    Ik heb witte bolletjes gemaakt en ze waren super! LEKKER
    Ik hb de bolletjes gevuld met kokos en zoete melk geen zout toegevoegd omdat ik bona boter hb gebruik
    heel er bedankt voor je recept
    Ik wil voor de volgende keer suiker weglaten zodat me moeder het ook kan eten, is dat mogelijk
    Lieve groet
    Helen

    1. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

     Hallo lieve helen,

     Hoewel mijn reactie niet om brood gaat nu maak ik toch even van gelegenheid gebruik.
     U had het over het fenomeen suiker weglaten dan kan mijn moeder het ook eten???????
     Al meer dan 10 jaar geef ik lezingen over de gehele wereld samen met elco meesters ( internist Slotervaart ziekenhuis ) over eten en drinken ivm diabetis ,even er van uit gaan dat het gaat om diabetismeltis .
     Welnu wat is er aan de hand!
     U gaat er vanuit dat iemand met diabetis geen suiker kan of mag eten dit moet direct naar het land der fabelen worden verwezen .
     Kijk overal en dan bedoel ik ook overal zitten suikers in in vlees zelfs in vis en dergelijke we hebben het over koolhydraten ,deze suikers heten meervoudige suikers en zijn meer een bedrijging dan enkelvoudige suiker.
     Maar daar heeft men insuline voor ,om kort te gaan een diabetis patient kan en mag alles met maten eten zelfs een suikerspin.

     1. Helen schreef:

      Beste Johan
      Me moeder is 75 en mag alles ze is niet diabetis maar ze lust geen zoete brood.

 46. Nel schreef:

  Hallo Xandra.
  Je bakt met 2 bakplaten tegelijk ik neem aan dat je dan met hetelucht bakt ?
  ik wil dat wel eens proberen,ik bak ze namelijk altijd met boven en onderwarmte maar dan een voor een natuurlijk.
  ik geniet van je site.
  groetjes Nel.

  1. Xandra schreef:

   Beste Nel, ik bak nooit met hetelucht, altijd met onder- en boven warmte. Gewoon halverwege de baktijd de bakplaten even omwisselen. Gr. Sandra

 47. Yani schreef:

  Ik heb gister puntjes willen maken, maar door de afdekking bij de tweede rijs zijn ze niet in de hoogte gaan rijzen. Zo had ik 8 platte broodjes. Nu ben ik de gewone, ronde bolletjes aan het maken zonder af te dekken. Dus ben benieuwd

  1. Xandra schreef:

   Beste Yani, dat kan verschillende oorzaken hebben en is moeilijk om zo te beoordelen. Ik geef je een paar voorbeelden, wellicht heb je er iets aan. Platte deeg kan met het kneden te maken hebben (te kort of juist te lang), slecht opbollen van het deeg en ook de doek die je erover doet kan te zwaar zijn. Probeer het anders eens door er een omgekeerde plastic krat overheen te plaatsen of zet 4 á 6 hoge bekers of glazen om het deeg heen en laat de vochtige doek daar op rusten. Veel succes. Gr., Sandra

 48. Yani schreef:

  Alweer heb ik 10 platte broodjes.

 49. Julien schreef:

  Wat is de rol van vetstof in brood of broodjes ? Ooit kende ik een oude bakker die extra zware broodjes bakte die zelfs na 4 dagen nog als vers te eten waren. Heeft dat te maken met hoeveelheid vetstof of met de aard van vetstof. Bv olijfolie ? Julien

  1. Xandra schreef:

   Beste Julien, bij mij weten maakt de soort vetstof niet uit. (Al heb ik Robèrt van Beckhoven eens horen vertellen dat zijn ideale combinatie om brood mee te bakken een mengsel van margarine en roomboter is. Zelf ben ik anti margarine, dus dat is voor mij geen optie.) Je zult alleen een andere smaak krijgen wanneer je bijvoorbeeld olijfolie of roomboter gebruikt. D vetstof zorgt ervoor dat het brood en de korst zachter zijn en blijven. Ook droogt het brood minder snel uit, waardoor het langer vers blijft. Desembrood blijft ook langer goed en brood dat met behulp van een kookstuk gemaakt is ook. Dus wil je liever minder of geen vet gebruiken dan kun je voor de laatste twee mogelijkheden kiezen. Gr. Sandra

 50. Annemarie Bakker schreef:

  Wat een heerlijke broodjes!! Hier in Oostenrijk kennen ze geen zachte broodjes en af en toe heb ik daar toch nog steeds wel zin in. Heb ze nu al een paar keer al gemaakt en het is een super recept. En ze passen super bij mijn zelfgemaakte rundvleeskroketten (hebben ze hier ook niet, dus maak ik die af en toe ook maar zelf).

  1. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

   Hallo Annemarie ,

   Mijn naam is Johan en ik reageer wel meer op deze site ik ben leraar brood en banket bakker geweest in Wageningen ( academisch gevormd dus) en woon nu al weer tien jaar in Thailand tot mijn plezier.
   Maar dat ze in Oostenrijk geen zachtebroodjes kennen is geheel onjuist ,ik heb juist ook een deel van mijn opleiding in Oostenrijk ,Zwitserland en Duitsland gedaan.
   Ik spreek ook vloeiend Duits net als nu Thai .
   In het Duits heten de zachtebroodjes milchbrötchen en dat zijn zachtebroodjes .
   Het kan natuurlijk zo zijn dat je afgelegen woont ,maar dan nog ?
   Ook de kroket is in Oostenrijk te verkrijgen het komt trouwens ook uit Oostenrijk .
   Dus goed kijken zou ik zeggen
   Mvg johan

  2. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

   Hallo in Oostenrijk kennen ze wel zachte broodjes en ook kroketten .
   Broodjes heten daar milchbrötchen
   Mvg johan

 51. Delfien schreef:

  Vandaag al twee keer 12 broodjes gebakken. Voor ontbijt en lunch.
  Dank je wel. ?

  1. Xandra schreef:

   Leuk Delfien! Bak ze! Gr. Sandra

 52. Marleen schreef:

  Heb het recept net geprobeerd, maar kreeg geen soepel deeg. Ik heb er 100 gr bloem extra bij moeten doen. 350 gr melk voor 500 gr meel is toch wel veel?

  1. Xandra schreef:

   Beste Marleen, 350 gram vocht op 500 gram meel is een hydratatie van 70%. Dus dat kan prima. Ik bak wel broden met 90% hydratatie (bijvoorbeeld Allinson) en durf te wedden dat er nog wel meer vocht in past. Zoals je in de reacties onder dit bericht kunt lezen, bakken de meeste bakkers met dit recept smakelijke broodjes. Het kan bijvoorbeeld aan de kwaliteit van je meel/bloem liggen of de manier van kneden. Dit deeg is eerst wat slap en plakkerig en zal tijdens het kneden steviger en droger worden. Water is een natuurlijke broodverbeteraar en zorgt er voor dat je brood zachter is en langer vers blijft. Als je twijfelt aan de vermelde hoeveelheid vocht kun je altijd een heel klein deel (25 á 30 gram) achterhouden wanneer je gaat kneden en pas toevoegen wanneer de glutenstrengen beter zijn ontwikkeld. Zij kunnen het vocht dan beter vasthouden. Je kunt beter niet zomaar bloem gaan toevoegen en zeker niet zoveel, dan kloppen de verhoudingen van het recept namelijk niet meer. Niet opgeven, gewoon nog een keer proberen. Bak ze! Gr. Sandra

 53. Jeroen schreef:

  Voor de eerste keer gemaakt en zijn net uit de oven. Beetje roomboter erop, heerlijk!. Bedankt voor het recept. Dit ga ik zeker vaker maken!

 54. Martine schreef:

  Hoi Sandra ik vandaag ook deze zachte bolletjes gemaakt en dan 6 broodjes met sesamzaadjes als toppunt gedaan.
  Vind het hartstikke lekker, dit ga ik zeker vaker maken . O ja en de wortelbrood is ook mega lekker. Had alleen geen rozijnen meer. Maae mijn dochter wilt deze brood ook morgen mee naar school

 55. Jame Rita schreef:

  hey Sandra , een vraagje . Waarom moet je instantgist gebruiken ? kan dat niet met verse gist? ga binnenkort je recept eens uitproberen…

  1. Xandra schreef:

   Beste Rita, je kunt natuurlijk ook verse gist gebruiken. Alleen zijn de hoeveelheden die je moet gebruiken dan wel anders. Echt verschil in bakken met de een of het ander is er niet. Omdat droge gist langer en makkelijker te bewaren is heb ik hier voor gekozen. Niet iedereen kan aan verse gist komen. Hier in de buurt zit geen Jumbo en de molen is ook niet op fietsafstand. Gemak dient de mens in dit geval. Gr. Sandra

 56. Rob schreef:

  Ik gebruik ook je recept maar bij worden de broodjes platter. Ook maak ik puntjes, ik heb liever puntjes en voor mijn vrouw maak ik bolletjes. De puntjes worden ook platter en de bolletjes worden ook niet zo mooi hoog als op de foto. Hoe zou dat kunnen komen? De smaak is uitstekend en dat is het belangrijkste maar mooi hoog is ook leuk.

 57. Paula schreef:

  Hai Xandra

  Bedankt voor je heerlijke zachte bolletjes recept. Ik een dochter met net een beugel en dan zijn zachte bolletjes toch wel een stuk beter dan harde knapperige!
  Maar vraag kun je het deeg een dag van te voren maken en hoe moet t dan met rijzen? Ik zou ze namelijk s’ ochtends willen bakken voor ontbijt en met goed rijzen ben je dan toch al aardig wat uurtjes kwijt. Weet jij een oplossing?

  Ze zijn super erg bedankt voor je recept een favoriet voor ons gezin!

  Groetjes Paula

 58. Paula schreef:

  Hai Xandra,

  Kun je dit deeg ook een dag / avond van te voren maken zodat je S ‘ochtends ze gelijk kan verdelen, opbollen en dan na verdubbeling bakken?

  Groetjes Paula

  1. Xandra schreef:

   Beste Paula, ja dat kan mits je veel minder gist toevoegt, anders krijg je een overrijs. Ook is het vaak beter om je deeg in de koeling te laten overnachten. op mijn blog staat onder het item ‘Alles over gist’ een schema met richtlijnen voor de benodigde hoeveelheden gist ten opzichte van langere rijstijden. Gr, Sandra

 59. Rob schreef:

  Hoi Xandra.
  Vandaag heb ik weer puntjes en bolletjes gebakken maar ze zijn heel erg slecht gerezen, zeker een derde minder dan anders. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn denk je, als je een idee hebt. Ik heb niets anders gedaan en exact dezelfde ingrediënten gebruikt.

  1. Xandra schreef:

   Beste Rob, dat kan aan verschillende dingen liggen. De gist kan oud zijn, je start met een kouder deeg (moet na het kneden ca. 27 graden zijn) of bijvoorbeeld is de kamertemp. lager dan de vorige keer. Misschien heeft je deeg op de tocht gestaan. Vooral wanneer het wat kouder wordt is het handig om je deeg in een plastic krat met een beker heet water te laten rijzen. Probeer wel een voedselveilige krat te gebruiken. Ik hoop dat je er iets aan hebt, Gr. Sandra

   1. Rob schreef:

    Bedankt voor je reactie Xandra.
    Het was idd. wel wat kouder maar rijzen doe ik altijd in de oven zodat er geen tocht is en het ook lekker warm is. We zullen volgende keer zien en ik zal je tips goed gebruiken. De smaak was verder uiteraard goed alleen wat steviger broddjes.
    Groet Rob

 60. Marlies schreef:

  Hallo Xandra,

  Deze broodjes vandaag gebakken om te trakteren op de peuterspeelzaal. Een keer geen snoep dacht ik!
  Het was echt een succes, heb er zelfs ‘vieren’ van gevormd (onze dochter wordt zondag 4 jaar) en deze waren nog steeds lekker luchtig! Dankjewel voor het recept want dit is wel een blijvertje 🙂

  Groetjes Marlies

 61. Monique schreef:

  Super luchtige broodjes….top recept !
  De eerste keer dat ik deze broodjes ging maken heb ik ze laten rijzen in de oven bij 30 graden….dan zakken ze na de tweede rijs een beetje in als ik ze uit de oven haal om de oven hoger te zetten voor het afbakken en zijn ze minder hoog / luchtig,
  Nu al meerdere keren gemaakt maar dan gewoon op kamertemeratuur laten rijzen en ze zijn super!

 62. Rob schreef:

  Hallo Xandra.
  Ik begrijp niet zo goed waarom er staat “Doe eerst het bloem, gist en suiker in een kom en meng deze goed door elkaar. Let op! Het zout nog niet toevoegen”.
  En bij witbrood, dat eigenlijk bijna hetzelfde is:
  Neem de mengkom van de kneedmachine en doe daarin het tarwebloem, gist en zout.
  Waarom bij het ene, witbrood, wel direct zout erbij en bij het andere, de bolletjes, niet?

  1. Xandra schreef:

   Beste Rob, vele wegen leiden naar Rome. Zout versterkt de glutenstrengen en zorgt voor een steviger deeg en de korst kleurt tijdens het bakken mooier bruin. Het remt tevens de werking van gist af en ook de fermentatie van je deeg zal iets minder snel verlopen. Door het zout op een later tijdstip toe te voegen (en eventueel het deeg even te laten rusten = autolyse) ontwikkelen de glutenstrengen zich vanzelf en hoef je minder intensief te kneden. Probeer het maar eens met een klein deegje en voeg het zout (eventueel opgelost in 1 eetlepel water) pas later toe. Je zult zien en voelen wat het met het deeg doet. Het zelfde geldt voor een vetstof direct of late pas toevoegen. Als je het later doet kunnen de glutenstrengen zich eerst ontwikkelen voordat de vetstof er een laagje omheen vormt. Zo vraagt het maken van brioche om een andere aanpak dan bijvoorbeeld witte bolletjes. Gr. Sandra

   1. Rob schreef:

    Hallo Xandra.
    Het klopt idd. want het deeg was heel anders dan het deeg van witte bolletjes. Het deeg van witbrood, heb ik nog nooit gebakken, was heel anders van structuur, steviger.
    Morgen ga ik weer witte bolletjes maken als de nieuwe keukenmachine op tijd bezorgd wordt want mijn vorige heb ik na een aantal terug gestuurd, was niet echt naar mijn zin. Nu een Kenwood kMix KMX750BK besteld. Benieuwd.

 63. Femmie schreef:

  Hallo xandra
  Nu net je broodjes gemaakt maar na de bolletjes te hebben opgebold en na de tweede rijs wirden ze niet bol maar breed en plat. Wat doe ik verkeerd??
  De smaak is wel heerijk!!

 64. jen schreef:

  Hallo, ik heb gisteren deze broodjes gebakken, voor de kerstnacht, heerlijk. Ik bak sinds jaren mijn eigen brood, maar had nog nooit bolletjes gemaakt .Typisch Nederlands, dus even in Frankrijk een nederlandse tint

 65. Rob schreef:

  Xandra hoe zou het komen dat het deeg van de witte bolletjes soms zo erg plakt dat ik er bijna geen bolletjes van kan maken? Ik moet mijn handen dan steeds opnieuw invetten met olie omdat ze zo plakken.

  1. Xandra schreef:

   Beste Rob, dat kan bijvoorbeeld met de kwaliteit van je bloem te maken hebben (de een neemt meer vocht op dan de andere, ligt ook aan het weer tijdens de teelt) of je manier van kneden. De hoeveelheden in een recept zijn altijd richtlijnen. Als je vaker problemen hiermee hebt zou je kunnen proberen om een klein deel van het vocht achter te houden wanneer je het deeg gaat kneden en dan pas later (wanneer de glutenstrengen zich goed ontwikkeld hebben) wel of niet aan je deeg toe voegen. Brood bakken is geen exacte wetenschap. Je moet altijd goed naar je deeg kijken en door te doen leren inschatten wat er wel en niet moet gebeuren. Bak ze! Gr. Sandra

   1. Rob schreef:

    Beste Sandra. Ik heb nu de volgorde van mijn Kenwood machine gevolgd. Eerst de vloeistof erin en de bloem, suiker en gist eerst apart door elkaar geroerd en toen op de melk gegooid. Het was nu ook al binnen 1 minuut kneden een bol en anders moet ik het steeds van de kanten en de bodem afschrapen.Het mengt dan veel beter en direct. En ik heb het deeg nu 2 minuten langer laten kneden. Het deeg plakte niet en ik heb mooie bolletjes en puntjes gemaakt. Ik doe wel altijd sowieso mijn handen invetten met olie.

 66. Siebe schreef:

  Beste Xandra, wat een fantastisch lekkere bolletjes, we hebben ervan genoten,
  Groeten,
  Siebe

 67. Erica schreef:

  Beste Xandra,

  wat een leuk recept! Dit ga ik eerdaags proberen! Nu is mijn vraag kan ik het deeg ook een avond van te voren maken en `s nachts laten rijzen in de koelkast? Groetjes Erica

  1. Xandra schreef:

   Beste Erica, dat kan wel mits je dan minder gist toevoegt, meer info vind je hier: https://www.xandrabaktbrood.nl/info/alles-over-gist/ . Bak ze! Gr. Sandra

 68. Rob schreef:

  Beste Sandra. In je recept schrijf je “1 ei + 1 el water, losgeklopt (kreeg deze tip van een professionele bakker)” maar doe je dat zelf ook want jouw bolletjes zien er wel heel erg mooi uit.
  Zo mooi rond en van kleur heb ik ze nog nooit gekregen. Ze zijn wel erg lekker maar meestal een beetje platter.

  1. Xandra schreef:

   Beste Rob, er dolen hier af en toe ‘oud leraren brood en banket te Wageningen’ rond. En die voorzien mijn recepten dan van commentaar. Ik ben het er niet altijd mee eens, omdat ik vind dat het bakken in een bakkerij toch echt iets anders is dan thuis een broodje uit de oven toveren. Wat in de bakkerij werkt, werkt thuis niet altijd en vice versa.

   Volgens een van deze ‘oud leraren brood en banket te Wageningen’ mag je brood niet bestrijken met melk (zoals op de foto bij de bolletjes wel is gebeurd). De melksuikers schijnen dan te verbranden (je kunt het in een van de eerste reacties van een van de ‘oud leraren brood en banket te Wageningen’ teruglezen). Ik denk dat ze wel gelijk hebben wanneer je brood lang en heet bakt. Wat met dit recept niet echt het geval is. Probeer het zelf eens uit, dan hoor ik graag wat jouw ervaring is.

   Wat betreft de vorm van de broodjes. Dat bereik je door goed op te bollen. Op YouTube staan allerlei handige filmpjes. Er is niks mis mee wanneer jouw broodjes er wat anders uitzien. Zoveel bakkers, zoveel verschillende vormen. Het gaat tenslotte om de smaak en het bakplezier. Gr. Sandra

 69. Rob schreef:

  Jammer dat ik geen foto kan uploaden want nu ik ze ook met melk heb ingesmeerd zijn ze echt prachtig. Bedankt voor de tip.

  1. Xandra schreef:

   Zo zie je maar weer 😉 Bak ze! Gr. Sandra

 70. Amanda Vermaat schreef:

  Super lekkere broodjes en ook echt zacht.
  Ipv 12 maak ik er soms ook 6 van dan past er precies een mega burger tussen.
  Bedankt voor dit lekkere recept.

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Amanda, bak ze! Gr. Sandra

 71. Sjoukje schreef:

  Ik heb de broodjes vandaag gemaakt. En ze waren heerlijk. Had in plaats van instant gist baking soda gebruikt. Want de gist was op. Ook had ik volkoren bloem ipv witte bloem. Bedankt voor het eenvoudige heerlijke recept!

 72. Mariëlle Boon schreef:

  IK ben ze momenteel aan het maken ik ben suuper benieuwd 😀 Alleen heb ik een vraagje kun je de tarwemeel ook vervangen voor volkorenmeel of speltbloem bijvoorbeeld.? Blijven ze dan net zo luchtig

  1. Xandra schreef:

   Beste Marielle, je kunt alle soorten glutenvol meel of bloem gebruiken. Voeg wanneer je meel gebruikt wel iets meer vocht toe. Vaak is één tot enkele eetlepels voldoende. Bruin en volkorenbrood zal iets minder luchtig zijn. Er staan ook recepten voor zachte bolletjes met andere bloem/meel op mijn website. Bak ze! Gr. Sandra

 73. Carmen schreef:

  HEe hee

  Kun je het deeg van tevoren maken en dan bijv later afbakken? Of kan ik dan beter 3/4 van de tijd afbakken en het laatsten beetje later ?

  Groetjes Carmen

  1. Xandra schreef:

   Beter de laatste optie Carmen, want deg blijft doorrijzen. Gr. Sandra

   1. carmen schreef:

    super ! ga ik dat uitproberen !:D

 74. Patricia Duhh schreef:

  Goedemorgen Sandra.
  vanochtend je zachte witte bolletje gebakken. ze zijn heerlik. wilde er een foto van plaatsen maar dat is me niet gelukt.

  1. Xandra schreef:

   Patricia, wat goed dat ze zo in de smaak vallen. Op mijn website kun je helaas geen geen foto’s plaatsen. Dat kan alleen op social media. Bak ze! gr. Sandra

 75. gaya schreef:

  Waarom moet dit speciaal met een kenwood keukenmachine? zeg dan gewoon dat je reclame maakt.

  1. Xandra schreef:

   Gaya, wat een onaardige en geheel onterechte reactie. De machine heb ik zelf ooit in de winkel gekocht. Na lang sparen kon ik het eindelijk aanschaffen. Voor alle duidelijkheid: Ik heb GEEN connecties met Kenwood, ik word NIET door Kenwood gesponsord of betaald voor het maken van reclame. Als je mijn blog en social media accounts beter zou kennen/lezen dat zou je weten dat ik zelfs bij het allerkleinste dingetje dat ik krijg altijd netjes vermeld als zijnde gekregen cq. spon. Gr. Sandra

 76. Abdullah schreef:

  Omdat een kenwood een super machine is..maar u mag met de hand kneden hoor.. Geen probleem 🤐

 77. Van hoorickx aurel schreef:

  Heb die witte bollers gebakken. Super. Maar bij de bakker zijn deze niet gekleurd bij het afbakken en dan bestrooid met bloem. Hoe bak ik de bolletjes dan af om dat resultaat te bekomen.
  Graag uw advies. Met dank.

  1. Xandra schreef:

   Beste Aurel, dat kun je natuurlijk het beste aan die bakker zelf vragen ;-). Als je de bovenkant van het deeg niet bestrijkt maar in plaats daarvan bestrooid met wat roggebloem zullen de broodjes minder snel kleuren. Door de melk en suiker die door het deeg zit zal het brood ook eerder bruin worden. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Bak ze! Gr. Sandra

 78. Aurel van hoorickx. schreef:

  Bedankt voor de reaktie, ze zijn superlekker,helaas hebben ze een beetje kleur.

 79. Summergirl012 schreef:

  Vandaag heerlijk met mijn dochter deze broodjes gemaakt! Mijn man en beide kids zijn super tevreden.

  Hebben ze met melk ingesmeerd en na het bakken een dun laagje roomboter eroverheen. Heerlijke zachte bolletjes met een mooie egale bruine kleur bovenop.

  Van mijn man mag ik deze vaker gaan bakken 👌🏻.

 80. ellen schreef:

  Hallo Xandra, Met vol enthousiastme en het feedback van iedereen in mijn hoofd ging ik de broodjes bakken! Wat een plezier om het te doen. Ik heb alle ingredienten erin gedaan plus na het 1 ste rijzen in de bolletjes een holletje gemaakt en wat kokos rasp in gedaan. Omdat de een zegt de broodjes met melk te bestrijken en de ander weer met ei heb ik een ei en melk mengsel gemaakt. Dat werkte perfect! De broodjes waren zalig en al binnen enkele uren op! Ik ga nu voor de 2e keer bakken en doe bij de helft wat pesto en wat mozerella in het midden! Dank je wel voor je fijne recept! namens de hele familie!

  1. Xandra schreef:

   Beste Ellen, misschien komt het doordat het bijna etenstijd is maar ik krijg trek in een broodje na het lezen van jouw leuke variaties. Het is fijn om een goed basisrecept te hebben en daar steeds andere smaakmakers aan toe te voegen. Bak ze en eet smakelijk! Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.