Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

Van zachte Zwitserse bolletjes kun je zo blij worden. Ze geven je het ultieme vakantiegevoel en laten al etende allerlei mooie herinneringen herleven. Heb jij wel eens Milchbrötchen gegeten? Het zijn van die zachte, langwerpige broodjes die vaak enkel malen schuin ingesneden zijn voor het bakken. De kleur oogt meer lichtgeel, dan wit en ze smaken zacht romig. Heerlijk broodjes om van te smullen tijdens ontbijt, brunch, lunch of geniet er gewoon tussendoor van. Vers gebakken zijn ze het lekkerst, maar je kunst ze desnoods ook invriezen. Al vermoed ik dat er meestal niets overblijft om te bewaren. Je blijft er namelijk van eten. 

Je kunt deze lekkere broodjes nog het beste vergelijken met onze ouderwetse, zachte beschuitbollen. Tenminste, daar doen ze mij aan denken.

Het ultieme vakantie gevoel

Jaren geleden tijdens een wintersportvakantie ontdekten we deze Milchbrötchen. Milchbrötchen vind je namelijk vooral in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Al zie ik deze lekkernijen in Nederland ook steeds vaker in de schappen van de supermarkt liggen.We vonden ze zo smakelijk dat we er zelfs een zak van mee naar huis namen. Maar je raad het vast al, de grens naar Nederland zijn ze nooit gepasseerd. Een maal thuis heb ik geprobeerd ze na te maken. De beste look-a-like broodjes waren die met crème fraiche. In plaats van de bekende langwerpige vorm heb ik er bolletjes van gemaakt. Wel zo makkelijk.

Dat smaakt naar meer broodjes

Recept voor zachte Zwitserse bolletjes 

BAKTIP: Ik heb voor machinaal kneden gekozen, maar met de hand kneden kan ook. Dat duurt wel iets langer, ongeveer 15 á 18 minuten. (Afhankelijk van je kneedskills.)

Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

Zachte Zwitserse bolletjes

Bak ook eens deze zachte Zwitserse bolletjes voor het ultieme vakantiegevoel in je eigen huis. Een echte aanrader van Xandra Bakt Brood. Deze melkbroodjes smaken naar meer.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 55 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Zwitsers
Aantal 12 bolletjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom plus deksel
  • mengkom, klein
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker
  • siliconen kwastje
  • bakpapier
  • bakplaat
  • stuk plastic voor over bakplaat
  • rooster

Ingrediënten
  

Deeg

  • 375 gr tarwebloem
  • 6 gr (bakkers)zout
  • 7 gr instantgist
  • 5 gr honing (of andere zoetstof)
  • 3-4 el melk
  • 200 gr crème fraiche
  • 1 stuks ei, maat M

Topping

  • ei, maat M
  • 1 el water

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus ook de melk, crème fraiche en de eieren. Dan zal je deeg zich beter ontwikkelen. Weeg daarna eerst de ingrediënten af en zet de rest van de benodigdheden klaar op je werkblad.

Deeg kneden

  • Neem een mengkom en doe hier vervolgens tarwebloem, het bakkerszout en de instantgist in en mix alles door elkaar. Dit noemt men het droge mengsel.
  • Neem een lege kom en klop hierin de melk, honing, het ei en crème fraiche goed los, zodat er een egale massa ontstaat. Dit is het natte mengsel.
  • Voeg daarna het natte mengsel bij het droge, of net andersom, in de mengkom van je kneedmachine. Kneed van de ingrediënten (ik gebruik een Kenwood met speciale deeghaak) in ongeveer 10 minuten een soepel, elastisch en glanzend deeg. Het klopt dat het nog iets ‘pikkerig’ aanvoelt (denk aan een velletje post-id), maar het moet wel een geheel vormen.

Deeg testen – vliesje trekken

  • Test het deeg nog even voor alle zekerheid door het zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan een kauwgombel. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut extra en trek wederom een vliesje.

Eerste rijs

  • Maak een grote bal van het deeg voor zachte Zwitserse bolletjes en leg het vervolgens in een licht ingevette mengkom. Dek de kom daarna af met een deksel of bijvoorbeeld een herbruikbaar douchemutsje. Laat het daarna ongeveer 50-60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg voor zachte Zwitserse bolletjes zal dan bijna in volume verdubbeld zijn.

Alvast topping maken

  • Klop ondertussen alvast het ei en wat water los in een schaaltje. Zet het daarna opzij, dit mengsel gebruik je na het opbollen als topping.

Doorslaan, verdelen en opbollen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk vervolgens zachtjes het lucht er een klein beetje uit. Het is de bedoeling dat grote luchtbellen in het deeg zich omvormen tot meerdere kleinere exemplaren. Verdeel daarna met behulp van een deegsteker en de keukenweegschaal het deeg in 12 gelijke stukken. Bol ze daarna een-voor-een op en leg ze onder een stuk plastic of een omgekeerde krat.

Rust, opbollen en tweede rijs

  • Laat de bolletjes 10 minuten rusten en bol ze wederom nog een keer zachtjes op. Leg ze daarna op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met het ei-water mengsel. Dek de bakplaat af met het plastic en laat de zachte Zwitserse bolletjes nog ongeveer 50 á 60 minuten rijzen. Het ligt een beetje aan de kamertemperatuur. Dus let goed op je deeg.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden, onder- en bovenwarmte.

Bolletjes bakken in de oven

  • Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat middenin de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 185 graden. Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin.

Af laten koelen

  • Haal ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Heb je deze zachte Zwitserse bolletjes gebakken?

Heb je deze heerlijke broodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte Zwitserse bolletjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

6 gedachten over “Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

    1. Beste Ramona, je zou misschien een deel of alles van de crème fraîche kunnen vervangen door dikke yoghurt. De smaak zal dan natuurlijk wel anders zijn. Ze staan toevallig voor volgende week op het bakprogramma. Mijn meel voorraad is bijna op, dus ik weet niet of het ook lukt om ze nu ook met yoghurt te maken, anders moet je nog even geduld hebben totdat ik weer bij De Zandhaas ben geweest.
      Groetjes, Xandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven