Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

Zachte Zwitserse bolletjes

Heb jij wel eens Milchbrötchen gegeten? Het zijn van die zachte, langwerpige broodjes die vaak enkel malen schuin ingesneden zijn voor het bakken. Ze zijn lichtgeel van kleur en smaken zacht romig. Heerlijk broodjes om van te smullen tijdens ontbijt of gewoon als tussendoortje. Milchbrötchen vind je voornamelijk in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Al zie ik ze hier ook steeds vaker in de schappen van de supermarkt liggen.

Je kunt deze lekkere broodjes nog het beste vergelijken met onze ouderwetse, zachte beschuitbollen. Tenminste, daar doen ze mij aan denken.

Ultieme vakantie gevoel

Jaren geleden tijdens een wintersportvakantie ontdekten we deze Milchbrötchen. We vonden ze zo smakelijk dat we er zelfs een zak van mee naar huis namen. Maar je raad het vast al, de grens naar Nederland zijn ze nooit gepasseerd. Een maal thuis heb ik geprobeerd ze na te maken. De beste look-a-like broodjes waren die met crème fraiche. In plaats van de bekende langwerpige vorm heb ik er bolletjes van gemaakt. Wel zo makkelijk.

Dat smaakt naar meer broodjes

Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo

1 november 2012 / update 4 maart 2019

Benodigdheden voor 12 stuks

Ingrediënten:

  • 375 gr tarwebloem
  • 6 gr  bakkerszout
  • 7 gr  instantgist
  • 5 gr honing honing
  • 3 á 4 el melk
  • 200 gr crème fraiche
  • 1 ei maat M

Topping

  • 1 ei + circa 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom plus deksel
  • mengkom, klein
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker
  • siliconen kwastje
  • bakpapier
  • bakplaat
  • stuk plastic voor over bakplaat
  • rooster

Zachte Zwitserse bolletjes

Bereidingswijze zachte Zwitserse bolletjes

Starten

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus ook de melk, crème fraiche en de eieren. Dan zal je deeg zich beter ontwikkelen. Weeg daarna eerst de ingrediënten af en zet de rest van de benodigdheden klaar op je werkblad.

Neem een mengkom en doe hier vervolgens tarwebloem, het bakkerszout en de instantgist in en mix alles door elkaar. Dit noemt men het droge mengsel.

Neem een lege kom en klop hierin de melk, honing, het ei en crème fraiche goed los, zodat er een egale massa ontstaat. Dit is het natte mengsel.

Deeg kneden

Voeg daarna het natte mengsel bij het droge, of net andersom, in de mengkom van je kneedmachine.  Kneed van de ingrediënten (ik gebruik een Kenwood met speciale deeghaak) in ongeveer 10 minuten een soepel, elastisch en glanzend deeg. Het klopt dat het nog iets ‘pikkerig’ aanvoelt (denk aan een velletje post-id), maar het moet wel een geheel vormen.

BAKTIP: Met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het iets langer, ongeveer 15  á 18 minuten. 

Deeg testen

Test het deeg nog even voor alle zekerheid door het zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan een kauwgombel. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut extra en trek wederom een vliesje.

Eerste rijstijd

Maak een grote bal van het deeg voor zachte Zwitserse bolletjes en leg het vervolgens in een licht ingevette mengkom. Dek de kom daarna af met een deksel of bijvoorbeeld een herbruikbaar douchemutsje. Laat het daarna ongeveer 60 á 70 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg voor zachte Zwitserse bolletjes zal dan bijna in volume verdubbeld zijn.

Topping maken

Klop ondertussen alvast het ei en wat water los in een schaaltje. Zet het daarna opzij, dit mengsel gebruik je na het opbollen als topping.

Doorslaan, verdelen, opbollen en tweede rijstijd

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk vervolgens zachtjes het lucht er een klein beetje uit. Het is de bedoeling dat grote luchtbellen in het deeg zich omvormen tot meerdere kleinere exemplaren. Verdeel daarna met behulp van een deegsteker en de keukenweegschaal het deeg in 12 gelijke stukken. Bol ze daarna een-voor-een op en leg ze onder een stuk plastic of een omgekeerde krat.

Laat de bolletjes 10 minuten rusten en bol ze wederom nog een keer zachtjes op. Leg ze daarna op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met het ei-water mengsel. Dek de bakplaat af met het plastic en laat de zachte Zwitserse bolletjes nog ongeveer 50 á 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden, onder- en bovenwarmte.

Zachte Zwitserse bolletjes bakken

Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat middenin de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 185 graden. Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin. Haal ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zachte Zwitserse bolletjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

6 comments on “Zachte Zwitserse bolletjes bak je zo”

  1. Ramona schreef:

    Hallo Xandra,

    Is er ook eventueel een alternatief voor de crème fraîche?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ramona, je zou misschien een deel of alles van de crème fraîche kunnen vervangen door dikke yoghurt. De smaak zal dan natuurlijk wel anders zijn. Ze staan toevallig voor volgende week op het bakprogramma. Mijn meel voorraad is bijna op, dus ik weet niet of het ook lukt om ze nu ook met yoghurt te maken, anders moet je nog even geduld hebben totdat ik weer bij De Zandhaas ben geweest.
      Groetjes, Xandra

  2. kim schreef:

    gebruikt u stand onder en boven van de oven?

    1. Xandra schreef:

      Ja dat klopt Kim, ik bak nooit met hetelucht, omdat je met onder- en bovenwarmte een mooier resultaat krijgt en het beter controleerbaar is. Gr. Sandra

  3. Elly schreef:

    Gist met zout bij elkaar !

    1. Xandra schreef:

      Beste Elly, als je het direct door de bloem mengt is er niets aan de hand. Gr. Sandra

Geef een reactie: