Zachte Zwitserse bolletjes

Zachte Zwitserse bolletjes

Wie ooit in Oostenrijk of Duitsland op vakantie is geweest, heeft vast wel eens een zak Milchbrötchen in de supermarkt gekocht. Dat zijn heerlijke langwerpige, zachte en romige broodjes. Zo lekker! Aan het eind van iedere vakantie kopen we daar twee zakken: een voor het laatste ontbijt en onderweg en een voor thuis. Hoewel, ik weet niet hoe het komt, maar de tweede verpakking komt nooit onaangebroken aan. Daarom besloot ik ze thuis na te maken. Wil jij ze ook bakken? Dan moet je dit artikel zeker lezen!

De zachte Zwitserse bolletjes thuis namaken valt nog niet mee. De bereiding is niet moeilijk, maar de smaak en textuur zijn moeilijk te kopiëren. Dit recept komt aardig in de buurt. Het recept van de zachte Zwitserse bolletjes is goed voor 12 stuks.

Zachte Zwitserse bolletjes

1 november 2012

Ingrediënten

 • 375 gr tarwebloem, ongebleekt
 • 1 tl zout
 • 7 gr. droge gist
 • 3 á 4 el melk
 • 1 el honing
 • 1 bekertje crème fraiche, 200 gr
 • 1 ei M

Topping

 • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Benodigdheden

 • bakpapier
 • bakplaat
 • stuk plastic voor over bakplaat (2de rijs)
 • 2 mengkommen
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • maatlepels

Bereidingswijze zachte Zwitserse bolletjes

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus ook de crème fraiche en de eieren.

Roer in de ene kom de bloem, zout en gist door elkaar. Roer in de andere kom de melk, honing, ei en crème fraiche goed door elkaar.

Voeg de de twee mengsels samen en kneed de ingrediënten in een kneedmachine (Kenwood)10 á 12 minuten op stand 0,5. Het deeg moet nu zelf los van de kom laten. Het deeg is nog wel zacht en enigszins kleverig. Denk aan een post-id blaadje. Met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het iets langer, namelijk 15 minuten. Test het deeg nog even voor alle zekerheid door het zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan een kauwgombel. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut extra.

Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek het af met plastic. Laat het ongeveer 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet na afloop twee keer zo groot geworden zijn (1ste rijs).

Kneed het deeg zachtjes kneden en verdeel het in 12 kleine stukjes. Vorm ze tot bolletjes vormen (opbollen) en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrijk de broodjes voorzichtig met een beetje losgeklopt ei en water mengsel. Schuif het bakblik in een grote opgeblazen plastic zak en laat het deeg nog 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (2de rijs).

Verwarm intussen de oven voor op 190 graden.

Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat middenin de oven. Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

In plaats van Zwitserse bolletje kun je ook Texelse kruidknopen bakken!

6 comments on “Zachte Zwitserse bolletjes”

 1. Ramona schreef:

  Hallo Xandra,

  Is er ook eventueel een alternatief voor de crème fraîche?

  1. Xandra schreef:

   Beste Ramona, je zou misschien een deel of alles van de crème fraîche kunnen vervangen door dikke yoghurt. De smaak zal dan natuurlijk wel anders zijn. Ze staan toevallig voor volgende week op het bakprogramma. Mijn meel voorraad is bijna op, dus ik weet niet of het ook lukt om ze nu ook met yoghurt te maken, anders moet je nog even geduld hebben totdat ik weer bij De Zandhaas ben geweest.
   Groetjes, Xandra

 2. kim schreef:

  gebruikt u stand onder en boven van de oven?

  1. Xandra schreef:

   Ja dat klopt Kim, ik bak nooit met hetelucht, omdat je met onder- en bovenwarmte een mooier resultaat krijgt en het beter controleerbaar is. Gr. Sandra

 3. Elly schreef:

  Gist met zout bij elkaar !

  1. Xandra schreef:

   Beste Elly, als je het direct door de bloem mengt is er niets aan de hand. Gr. Sandra

Geef een reactie: