Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Echte Zeeuwse bolussen. Het maken van deze intens zoete en kleverige, zachte broodjes staat al jaren op mijn to-do-lijstje. Eindelijk is het er nu eens van gekomen. Lekker dat ze zijn! Een heuse aanrader, die moet je beslist eens maken. Het recept is van Hiljo Hillebrand en komt uit de ‘Broodbijbel’. Ik mag het recept met jullie delen. Hoe leuk is dat! En laat het nu bijna weekend zijn. Hup aan de bak allemaal. Jullie zullen er beslist geen spijt van krijgen. Deze bolussen smaken namelijk naar meer!

Ik heb het recept gehalveerd, want 15 bolussen leek mij wat veel voor 2 personen. Achteraf gezien had ik net zo goed het hele recept kunnen maken. Na het ronddelen van de foto’s via WhatsApp, bleken er voor deze lekkernijen veel gegadigden te zijn. Zo kreeg ik van mijn zus de vraag of de bolussen ook via de post verstuurt kunnen worden. Het moet echt niet gekker worden! Daarom heb ik het recept maar snel online gezet. Nu kunnen ze lekker zelf aan de bak. Ondertussen ga ik dan van het mooie weer genieten. Roep maar wanneer jullie uitgebakken zijn en de koffie klaar staat.

Wist je dat: Zeeuwse en Haagse bolussen precies hetzelfde smaken, maar dat de vorm anders is. De Zeeuwse bolus zie je op de foto hierboven. Het deeg is als een soort slakkenhuis opgerold. Een Haagse bolus heeft de vorm van een grote krakeling.

Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Vrijdag 20 april 2018

Ingrediënten voor 15 stuks

Deeg: 

 • 500 gr tarwebloem
 • 320 gr melk
 • 25 gr verse gist (ik heb 8 gr instantgist gebruikt)
 • 50 gr boter
 • 25 gr basterdsuiker (ik heb wit genomen)
 • 10 gr zout

Topping / bolussuiker:

 • 400 g bruine basterdsuiker (ik nam donkerbruine basterd)
 • 100 g kristalsuiker
 • 15 g kaneelpoeder

Verder nog:

 • strooibloem (optioneel)

Overig:

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • kneedmachine (optioneel)
 • langwerpig dienblad o.i.d. (suikerzweten)
 • grote plastic zakken
 • deegsteker
 • bakpapier
 • bakplaten

Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Bereidingswijze zoete broodjes met kaneelsuiker

1: Kneed van alle ingrediënten een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe.

2: Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op. Leg ze op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

3: Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol de plakjes vervolgens op zodat je puntjes krijgt. Rol de puntjes in etappes door de bolussuiker tot de strengels een lengte hebben van 30 tot 35 centimeter. Laat de strengels daarna rijzen in de suiker, zodat ze beginnen te ‘zweten’. Laat ze ongeveer 80 minuten rijzen (niet in een vochtige ruimte anders smelt de suiker). Rol de strengels vervolgens op tot een spiraal voor Zeeuwse bolussen en leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat.

4: Verwarm de oven voor op 250 °C.

5: Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolussen in 8 minuten.

6: Keer de Zeeuwse bolussen na het bakken direct om op bakpapier. Let op: de suiker is vloeibaar!

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Broodbijbel & Zeeuwse bolussen

Staat het zelf bakken van brood nog steeds op je to-do-lijstje? Dan is dit je kans! In dit boek vind je alle info, recepten en stap-voor-stap foto’s zodat je direct aan de slag kunt gaan. Kun je niet wachten download dan nu alvast een fragment van de ‘Hiljo’s- Brood(bak)bijbel’ op de website van uitgeverij Carrera Culinair. Je kunt het boek ook heel eenvoudig via de onderstaande link  bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. De ‘Broodbijbel’ van Hiljo Hillebrand / ISBN 9789048834839 / Hardcover / € 29.99. Ik heb van de uitgeverij en van Hiljo Hillebrand toestemming gekregen om dit recept met jullie te delen! De foto’s zijn van mijzelf.

Meer reviews over boeken uit deze serie kookbijbels: ‘Pizzabijbel’ of de Pastabijbel’.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

Eén gedachte over “Zeeuwse bolussen uit de Broodbijbel

 1. Ik wil ze!! Haha. Toen ik ze zag op je IG had ik gelijk zoiets van: ‘die moet ik maken!’ Slim om het recept te halveren. Hier zijn we ook met z’n 2-en dus ik zat al te denken of je ze ook in kon vriezen maar waarschijnlijk worden ze daar niet beter van. Ik sla ‘m in ieder geval op!

  Groetjes, Tessa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven