Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken. Is dat moeilijk? Welnee! Je hebt alleen een goed recept en een speciale deegsteker voor semmel broodjes nodig. Dat is alles. Officieel worden de Kaiserbrötchen met de hand van een lapje deeg gevouwen. Anderen vlechten een semmel van een streng deeg. Deze manier van vormen werkt eigenlijk niet of heel onhandig wanneer je glutenvrij deeg gebruikt. De semmel steker is dan een uitkomst. De glutenvrije Kaiserbrötchen op de foto doen beslist niet onder voor de originele exemplaren. Met behulp van dit recept kan iedereen van een heerlijk broodje genieten. Ik heb voor een bruine variant voorzien van allerlei broodnodige vezels gekozen, maar je kunt ze natuurlijk ook van witte glutenvrije mix maken.

Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat je al aan de slag wilt, maar (nog) niet zo’n semmel steker bezit. Geen probleem! Maak de inkepingen dan voorzichtig met een scherp mesje.

TIP: Mijn recepten zijn gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad.

Zoek je meer glutenvrije broodrecepten? Er is keuze genoeg. Hier zie je enkele voorbeelden:

 

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Vrijdag 16 maart 2018

Ingrediënten (voor 10 kleine broodjes):

  • 165 gr volkoren rijstmeel
  • 80 gr Teffmeel
  • 100 gr maiszetmeel (Aldi)
  • 65 gr boekweitmeel
  • 10 gr appel- of andere voedingsvezels
  • 8 gr psyllium, fijn
  • 8 gr xanthaangom
  • 8 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 8 gr suiker of honing (activeren gist)
  • 1 ei maat M
  • 30 gr (room)boter, zacht
  • 400 gr water

Topping:

  • extra rijstmeel
  • water (optioneel)
  • sesamzaadjes (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of mixer
  • mengkommen
  • speciale deegsteker voor Kaiserbrötchen (o.a bij Weekend Bakery)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • siliconen kwastje (optioneel)
  • omgekeerde plastic krat of deegrijsfunctie oven
  • hittebestendig bakje (optioneel)

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Bereiding glutenvrije Kaiserbrötchen

Het beste resultaat bereik je wanneer alle ingrediënten en benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Zet alle bakspullen klaar en weeg de grondstoffen eerst af. Laat de boter heel zacht worden.

Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in; dus alle meelsoorten, droge gist, psyllium, xanthaangom, suiker, zout en de voedingsvezels (in mijn geval appelvezels). Roer alles goed door elkaar. Ik gebruik voor glutenvrij deeg meestal de Deense deegklopper, dat werkt super. Maar heb je die niet dan is een handmixer ook prima.

Neem een klein schaaltje en klopt hierin het ei los.

Voeg nu het losgeklopt ei, de zachte roomboter en het water toe aan het droge mengsel en mix alles goed door elkaar totdat er een geheel is ontstaan. Het kan enkel minuten duren voordat de psyllium en de andere vezels het vocht goed hebben opgenomen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Strooi wat rijstmeel op je werkblad en breng een klein beetje op beide handen aan. Verdeel het deeg nu in 10 gelijke stukken van circa 90 gram. (Wil je liever grotere broodjes verdeel het deeg dan in 8 stukken van ongeveer 110 gram.) Rol de stukken deeg een voor een tussen beide handen tot een bol en verdeel ze over de bakplaat. Druk nu de semmel steker voorzichtig in de deegbolletjes en breng zo het motief aan, circa een 0,5 á 0,75 centimeter diep. Indien gewenst kun je de bovenkant van de broodjes inkwasten met een klein beetje water en er wat sesamzaadjes overheen strooien.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Laat het deeg nu op een warme en vochtige plaats rijzen. Ik heb voor de oven met een deegrijsstand plus stoom op 30 graden kozen. Maar de bakplaat kun je ook in een grote plastic zak of onder een omgekeerde opbergkrat plaatsen. Zet er dan ook een mok kokend water voor wat stoom bij. Mijn broodjes waren na een minuut of 40 á 45 voldoende gerezen. Is jouw kamertemperatuur wat langer, verleng dan gewoon de rijstijd. De deegbolletjes zijn dan ongeveer met 60 á 75% in volume toegenomen.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden, gebruik de eerste 10 minuten van de baktijd de stoomfunctie of plaats een hittebestendig schaaltje met koken water in de oven. Schuif de bakplaat net onder het midden van de oven en bak de Kaiserbrötchen in 20 á 25 minuten goudbruin.

Laat de glutenvrije Kaiserbrötchen na het bakken op een rooster eerst goed afkoelen. Je kunt ze in de vriezer bewaren.

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken”

  1. Marlene schreef:

    Hoi Xandra, Ik kijk altijd uit naar nieuwe glutenvrije recepten van je en ga deze broodjes zeker ook proberen. Toevallig heb ik vorige week net Kaiserbrötchen gemaakt met jouw recept voor havertriangels. Lijnzaad heb ik weggelaten daarin en van dat deeg heb ik de broodjes gevormd van een streng. Ze waren te snel op om een foto van te nemen maar dat zal ik de volgende keer wel doen.
    Groetjes,
    Marlene

Geef een reactie: