Zelf matzes bakken in de oven

Zelf matzes maken in de oven

Wist je dat zelf matzes bakken in de oven eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Veel heb je er niet voor nodig en lange rijstijden zijn er niet. Er wordt namelijk geen gist of desem aan het deeg toegevoegd. Men noemt deze dunne crackers ook wel ongezuurd brood. Matzes zijn er in allerlei vormen en maten. De meest bekende matzes zijn die van Hollandia. Ze zitten traditie getrouw in een hoekig doosje en zijn ongeveer zo groot als een bierviltje.

Matzes worden gemaakt van slechts twee ingrediënten, meer dan bloem of meel en water is het niet. Ze bevatten dus geen zout, geen suiker, geen vetstoffen en geen smaakstoffen. Hoe simpel kan het zijn!

Zelf eet ik ze alleen met Pasen, maar je kunt ze het hele jaar door kopen of zelf bakken.  Een matze wordt veelal besmeerd met en dun laagje echte boter en wat suiker of jam. Al misstaat een plakje kaas of worst (zoals je wilt) beslist ook niet.

Matzeballen voor in de soep

Wanneer er na de feestdagen nog matzes over zijn dan kun je ze verkruimelen tot paneermeel. Men bakt hier een soort deegballen van die in een heldere soep geserveerd worden. Het lijkt een beetje op de noedelsoep die je in Oostenrijk op de menukaart ziet staan. In het Midden-Oosten verkopen ze in de winkels zakjes met verkruimelde matzes. In Nederland heb ik dat nog niet gezien, maar zelf oude matzes fijnmalen is zo gebeurd.

Hier is een leuk filmpje van YouTube waarin wordt uitgelegd hoe je zelf matzeballen kunt maken.

Dat smaakt naar meer voor het paasontbijt

Zelf matzes bakken in de oven

Vrijdag 19 april 2019

Zelf matzes maken in de oven

*Ik heb voor goedkope bloem uit de supermarkt gekozen. De smaak van het eindresultaat is vrijwel identiek aan de matzes uit de winkel. Je kunt ook voor een andere bloemsoort kiezen of een mengsel van volkorenmeel en bloem maken.

Benodigdheden voor 20 kleine matzes

Ingrediënten:

 • 190 gr (patent)bloem* (Aldi)
 • 110 gr water

Verder nog:

 • extra bloem voor op werkblad
 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • Deense deegklopper of grote vork
 • deegroller
 • korstprikker of vork
 • deegsteker
 • ovensteen of mee verwarmde ovenplaat
 • hittebestendige spatel (optioneel)
 • rooster voor het laten afkoelen van de crackers

Zelf matzes maken in de oven

Bereidingswijze zelf crackers bakken voor Pasen

Voorbereiding

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg de ingrediënten alvast af.

Oven voorverwarmen

Schuif de pizzasteen met rooster of omgekeerde bakplaat op de onderste richel van de oven en verwarm deze vervolgens goed voor op 250 graden.

Deeg maken

Neem de mengkom en doe hier je bloem in voeg daarna al het water toe en mix het tot een geheel. Let er op dat al het water goed door de bloem is opgenomen en er dus geen droge bloem meer in de kom zit. Haal nu het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Kneed het vervolgens licht door totdat er een mooi en elastisch deegje is ontstaan. Je hoeft geen vliesje te kunnen trekken. Het gaat er om dat het een redelijk glad deeg is, zodat de matzes er straks netjes uitzien.

Weetje: Bij Hollandia ( de matzes bakkerij) mengen ze alleen de beide ingrediënten goed en daarna wordt het als een soort ‘pulp’ op een band gelegd en vervolgens een aantal keren gewalst tot een platte en dunne koek.

Deeg verdelen en opbollen

Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker in stukjes van 15 gram elk. Bol deze stukje deeg licht op en leg ze onder plastic, dan drogen ze niet uit. Indien het deeg een beetje plakt, strooi dat een klein beetje bloem op je werkbank.

Uitrollen en bakken

Rol de deegbolletjes 1 voor 1 uit tot platte, dunne schijfjes met een doorsnede van ongeveer 9 á 10 cm. Prik vervolgens gaatjes in het deeg, draai daarna het deeg om en prik ook aan deze kant gaatjes. Ik gebruik zelf een korstprikker, maar met een grote vork gaat het ook prima.

Leg circa 6 matzes op de ovensteen of bakplaat. Pas op! De binnenkant van de oven is erg heet! Bak de crackers totdat de rand iets bruin gaat kleuren en ze helemaal droog zijn. Dit duurt ongeveer 6 á 8 minuten. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Bak nu ook de rest van de matzes.

Baktip: Een telescooprail die je kunt uitschuiven is erg makkelijk. De bakplaat of ovensteen trek je dan deels uit de oven. Zo hoef je niet helemaal met je handen en armen in de oven. Dit werkt echt een stuk prettiger. Als je veel bakt is een speciale uitschuifrail ideaal.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zelf matzes bakken in de oven’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf matzes bakken in de oven

Eén gedachte over “Zelf matzes bakken in de oven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven