Zelf soepstengels maken

Zelf soepstengels maken

Een soepstengel wordt ook wel broodstengel of grissini genoemd. Je kunt ze, zoals de naam al aangeeft, bij de soep eten. Maar als tussendoortje in Parmaham gewikkeld zijn ze vast ook heel smakelijk. En wanneer je geen vlees blieft zoals ik, dan is een kaas- of hummusdip een aantrekkelijke vega optie. Zelf soepstengels maken is helemaal niet moeilijk en een leuk klusje voor een regenachtige middag terwijl er ondertussen een grote pan met soep zachtjes staat te pruttelen. Probeer ze ook eens met andere ingrediënten zoals rozemarijn, tijm, fijngesneden olijven, geraspte kaas, stukjes zongedroogde tomaat. Of doe eens gek en maak een zoete variant met bijvoorbeeld honing, kleine stukjes noot en chocolade.

Dat smaakt heerlijk bij:

 

Zelf soepstengels maken

22 oktober 2014

Benodigdheden

Ingrediënten (30 á 35 soepstengels):

  • 300 gr tarwebloem + beetje extra voor op werkblad
  • 7 gr droge gist
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 2 el olijfolie
  • ca. 15 gr verse peterselie of 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/8 tl karwij-poeder
  • beetje versgemalen peper
  • 180 gr water

Verder nog:

  • 2x bakpapier
  • 2x bakplaat
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • stuk plastic
  • scherp mes of deegschraper

 

Zo maak je de soepstengels

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Spoel de peterselie onder de koude kraan af. Dep de takjes voorzichtig droog. Verwijder vervolgens de blaadjes van de steeltjes en snijd ze heel fijn. TIP: De steeltjes kun je eventueel nog in de soep gebruiken.

Maak de knoflookteentjes schoon en hak ze fijn.

Deeg kneden:

Doe de tarwebloem, het zout en de gist in de kom van je kneedmachine en roer alles goed door elkaar. Voeg nu ook het water toe en laat de machine ongeveer 5 minuten draaien op stand 1 (Kenwood met speciale deeghaak). Voeg daarna ook de olijfolie toe, evenals de fijngesneden peterselie, het karwij-poeder en de knoflook. Laat de kneder vervolgens nog 5 minuten zijn werk draaien. TIP: Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden, maar dan duurt het iets langer, ongeveer 2 x 10 minuten.

Deeg laten rijzen:

Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Maak een bal van je deeg en leg het in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom daarna af met een deksel of een douchemutsje. Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen op  kamertemperatuur.

Verwarm tijdens het rijzen van je deeg de oven alvast voor op 200 graden.

Bekleed 2 bakplaten met een vel bakpapier.

Soepstengels bakken:

Strooi wat bloem op het werkblad en verdeel de deegbol in 2 gelijke stukken. Druk de eerste bol voorzichtig plat en rol het uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd de rechthoek in repen. Draai het deeg, dat doe je door beide uiteinden vast te houden en in tegengestelde richting te draaien. Leg de gedraaide repen daarna op de met bakpapier beklede bakplaten.

Schuif de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de soepstengels in 15 á 20 minuten. Draai ze halverwege de baktijd even om, zodat beide kanten even bruin kunnen worden. Maak intussen de tweede portie soepstengels.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze soepstengels een paar dagen in een goed afgesloten trommel of nog beter in de vriezer bewaren!

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Het recept voor ‘Zelf soepstengels maken’ komt uit ‘Greendelicious kruiden’ van Natascha Boudewijn.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Zelf soepstengels maken”

  1. Ramona schreef:

    Hi Xandra…

    In mijn zoektocht naar een recept voor soepstengels kwam ik op jouw blog terrecht. Tijdens het opzetten van mijn bericht zit de tweede lading in de oven. Erg smakelijk zijn ze. Als extra bij onze erwtensoep straks 🤗 Welke een tweede dag altijd nkg lekkerder lijk te zijn!

    Al wil ik wel bekennen dat ik je uitleg over hoe te maken niet helemaal begrijp (een andere begrijpt het misschien beter/wel 😉)
    Hier heb ik geimproviseerd…

    Ze hebben weinig weg van een soepstengel, behalve de lengte 😂 wat de smaak meer dan goed heeft gemaakt. Qua kruiden heb ik gexperimenteerd. Een combinatie van italiaanse kruiden. Over een deel van de anderen heb ik kaas gedaan… ik ben benieuwd!

    Zou het ook een optie kunnen zijn om geraspte kaas door het deeg te doen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ramona, geraspte kaas kan zeker door het deeg, maar dan zullen de broodstengels waarschijnlijk wel zachter blijven. Je zou een droge kaas kunnen nemen, dat geeft een knapperiger resultaat. Het is een recept uit 2014, dus ik zal de tekst even nalezen om te kijken of er ergens verbeterpuntjes nodig zijn. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: