Zelf stokbrood of pistoletjes maken

Stokbrood of pistoletjes maken 3

Deze stokbroodjes of pistoletjes hebben een heerlijk knapperig korstje aan de buitenzijde en zacht broodkruim van binnen. Het is niet veel werk en het smaakt zoveel beter dan de afbakbroodjes uit de supermarkt. Wees gewaarschuwd: wie eenmaal zelfgemaakte en zelfgebakken broodjes heeft gegeten, wil nooit iets anders meer. Ik heb de stokbroden op een pizzasteen gebakken voor een extra krokant resultaat, maar op een bakplaat kun je ze ook bakken. Dit recept is goed voor 2 á 3 stokbroden of ongeveer 8 pistoletjes. In dit artikel vind je het recept voor stokbrood of pistoletjes maken.

Dat smaakt naar meer

Stokbrood of pistoletjes maken

21 januari 2013

Benodigdheden voor stokbroden of pistoletjes

Ingrediënten:

 • 450 gr tarwebloem
 • 290 gr water
 • 8,5 gr (bakkers)zout
 • 4 gr droge gist

Verder nog:

 • bakpapier
 • schone theedoeken (optioneel)
 • extra bloem om te bestrooien
 • oven- of pizzasteen (optioneel)
 • stuk plastic folie n
 • douchemutsje (herbruikbaar)
 • oud bakblik om onderin de oven te zetten of een plantenspuit (optioneel)

Zelf stokbrood of pistoletjes maken 3

Bereidingswijze stokbrood of pistoletjes

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg het water toe en meng alles door elkaar. Ik gebruik een Kenwood-machine met een speciale deeghaak om te kneden. Laat de machine ongeveer 10 minuten draaien op stand 1. Met de hand kun je natuurlijk ook kneden. Dan duurt het echter wat langer.

Eerste rijstijd

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek de kom af met een douchemutsje. Zet de kom op een warme plaats, ongeveer 27 graden, en laat het deeg 60 minuten rijzen, totdat het zich heeft verdubbeld in omvang. Je moet eventueel iets langer wachten wanneer het deeg nog niet genoeg gerezen is.

Doorslaan, verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom en kneed het lichtjes door, zodat de luchtbellen zich regelmatig door het deeg verdelen. Verdeel het dan in 3 gelijke stukken. Onderaan het recept wordt met behulp van een filmpje uitgelegd hoe je een stokbrood vorm geeft.

Vorm van elk stuk deeg een langwerpig lapje en rol het weer op, zodat er een soort lange worst ontstaat. Druk de naden goed dicht. Vorm zo alle drie de stokbroden.

Tweede rijstijd

Bestrooi een stuk bakpapier lichtjes met wat bloem en leg de broden met ongeveer 5 cm tussenruimte naast elkaar. Trek het papier tussen de stokbroden iets omhoog, zodat de broden elkaar niet raken. Ze moeten wel tegen elkaar aanliggen. Rol twee schone theedoeken op en leg deze aan de lange buitenkanten van de broden. Deze zorgen ervoor dat de stokbroden in model blijven. Dek het deeg met een stuk plastic folie af en laat het op kamertemperatuur (echt niet te koud) ongeveer 45 minuten voor de tweede maal rijzen.

Verwarm intussen de oven met pizzasteen voor op 230 graden.

Bakken van het stokbrood of pistoletjes

Verwijder het folie en de theedoeken en snijd dan de broden met een scherp mes een aantal keren schuin in. Plaats het oude bakblik, gevuld met een klein beetje kokend water, op de bodem van de oven. Trek het bakpapier weer glad en schuif het voorzichtig met de stokbroden op de pizzasteen.

Bak de stokbroden ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

BAKTIP: In plaats van stokbroden kun je ook pistoletjes van dit recept maken. Wanneer de tarwebloem voor de helft vervangt door tarwevolkorenmeel heb je bruine stokbroden.

Filmpje ‘Hoe vorm ik een stokbrood‘.

 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘stokbrood of pistoletjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

28 comments on “Zelf stokbrood of pistoletjes maken”

 1. Fie schreef:

  Dag Xandra,

  Dit brood ga ik ook bakken. Nu heb ik een oude broodsteen, die maak ik schoon, en dan ga ik ook op die broodsteen bakken. Maar nu is de vraag, vet je de steen in voor het bakken?

  Graag een reactie of een tip.

  Groet,
  Fie

  1. Xandra schreef:

   Beste Fie, een ovensteen gebruik je zo. Nooit invetten! Zelfs liever niet afwassen. Borstel de steen, wanneer hij goed afgekoeld is, eventueel een beetje schoon. Doordat je de ovensteen mee verwarmt in de oven zou door de hitten het deeg niet aan de steen moeten blijven plakken. Veel succes! Groetjes, Xandra.

 2. Tessa schreef:

  Wat een mooi filmpje. Kan ik uren naar kijken. 🙂

 3. Smets François schreef:

  Pistolets : 290 gr water? Zou het kunnen dat er een foutje in dit recept zit ?

  1. Xandra schreef:

   Nee hoor Francois, 290 gr water klopt, dat is 65% t.o.v. de hoeveelheid meel/bloem (100%) en dat is niet ongebruikelijk bij stokbrood/pistolet. Franse bakkers gebruiken vaak een nog hoger percentage.

   1. Smets François schreef:

    Bedankt voor uw antwoord maar het was niet te doen een plakboel van jewelste met 290 gr water op 450 gr tarwebloem. G’tjes.

    1. Xandra schreef:

     Beste Francois, heb je het deeg met de hand of de machine gekneed? In het begin geeft dat inderdaad een plakkerig mengsel, maar hoe langer je kneed hoe meer het een geheel wordt en het plakkerige verdwijnt. Begin de volgende keer anders eerst met 60% water (270 gr) en voeg de rest beetje bij beetje tijdens het kneden toe. Ook kan het misschien aan de kwaliteit bloem liggen. Ik gebruik altijd goede meel van de molen (De Zandhaas). Niet opgeven! Oefening baart kunst. Veel succes!
     Groetjes, Sandra.

 4. gorikbellemans schreef:

  Ik heb een vraagje, kan je dit deeg invriezen zodat je er op een later tijdstip nog kan maken of kan je de broodjes maken en ze dan invriezen of kunnen deze 2 helemaal niet? Groetjes Gorik.

  1. Xandra schreef:

   Beste Gorik,

   Met het invriezen van deeg heb ik geen ervaring, maar als je de broodjes niet helemaal goudbruin bakt en goed laat afkoelen, dan kun je ze prima in een goede plastic zak invriezen en wanneer je ze nodig hebt even afbakken in de oven. Veel succes en fijne Kerstdagen. Gr. Sandra

 5. Gerard schreef:

  Oeps…… Vergeten het blik heet water in de oven te zetten! Korst een beetje te krokant geworden maar verder lekker brood 🙂

  1. Xandra schreef:

   Hier gaat er ook wel eens wat mis hoor 😉 Fijn dat het toch goed gekomen is. Fijne Feestdagen, gr. Sandra.

 6. Henk schreef:

  Hoi Xandra,

  Zojuist dit stokbrood gemaakt voor bij de kerstgourmet. Ziet er mooi uit!
  Fijne feestdagen!

  Groetjes van Henk uit Drouwen

 7. jan cosemans schreef:

  Dag Xandra,

  Heb je mss ook een recept voor glutenvrij stokbrood?

  Grts,
  Jan

  1. Xandra schreef:

   Beste Jan, al mijn recepten staan op de website. Helaas heb ik er geen voor glutenvrij stokbrood. Gr. Sandra

   1. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

    Hallo beste ,
    Glutenvrij stokbrood bestaat niet gluten zijn bij stokken essentieel voor korstvorming ( dit kan ik uitleggen maar dat is een hoop theorie.
    Mvg Johan Keessen

    1. Xandra schreef:

     Beste Johan, ik vermoed dat ik nog heel veel van je kan leren op het gebied van brood bakken, maar ik denk dat het hier om iets anders gaat. Natuurlijk is brood van glutenvrij meel niet te vergelijken met een die wel gluten bevat. Mensen die helaas geen gluten kunnen en mogen eten willen toch graag met de rest mee doen. Niemand wil een buitenbeentje zijn. En dat kan ik heel goed begrijpen. Dan wil je ook een stokbrood voor bij de bbq (of iets dergelijks) al is het maar een look-a-like. Groetjes, Sandra

     1. steven schreef:

      Mensen met glutenallergie zouden het met speltbloem kunnen proberen. Die gluten kunnen ons lichaam beter aan.

 8. Leon schreef:

  mais,spelt en boekweit bevatten minder of geen gluten,een mengsel van 1/3 spelt en 2/3 boekweit gedraagt zich bijna als tarwebloem,behalve dat je minder vocht moet toevoegen

 9. Marlies schreef:

  Gisteren voor een van de eerste keren in mijn leven brood gebakken. Dit recept is goed te volgen voor een beginneling zoals ik. Het brood was heerlijk en het broodbakken smaakt naar meer! Dank Xandra!

  1. Xandra schreef:

   Graag gedaan Marlies!

 10. Ronal P. schreef:

  Ik ben meer maaltijdbereider dan bakker. Wilde dit eens proberen. Het deeg kruipt echter steeds omhoog tegen de mixer aan. Dacht dat met een paar lepeltjes water op te lossen maar dat maakt niets uit. Nu weet ik niet of je hier in India een andere zwaartekracht hebt dan in Nederland. Het blijft ook maar plakken. Enfin, het staat nu, wellicht, te rijzen. Qua temperatuur is dat geen probleem maar hoe doe je dat dan in Nederland met 27 graden?

  1. Xandra schreef:

   Beste Ronald, Ik vermoed dat de plaatselijke omstandigheden een grote rol spelen bij het maken van brood(deeg). Het opkruipen van het deeg tegen de deeghaak is geen raar fenomeen. Het kan aan het type haak liggen en de machine liggen. Helemaal voorkomen kun je het niet. Zelf kneed ik in de Kenwoodmachine en heb daar een losse deeghaak speciaal voor brooddeeg bij gekocht. Die kneed stukken beter dan de haak die er oorspronkelijk bij geleverd werd. Om een hogere rijstemperatuur te krijgen gebruiken sommige hobbybakkers een speciale rijskast of zetten de oven op een lauwwarme stand. In het stookhok is ook een optie. Soms moet je een beetje creatief zijn. Als het plakken van het deeg een groot probleem is dan zou je ook een heel klein deel van het water achter kunnen houden en pas als de glutenstrengen goed ontwikkeld zijn toevoegen en erdoor kneden. En minder lang kneden dan in de Nederlandse recepten staat aangeven, wanneer de omgevingstemperatuur bij jou een stuk hoger ligt. Een vliesje trekken om te controleren of het deeg al voldoende gekneed is, is dan een goede optie. Bak ze! Gr. Sandra

 11. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

  Hallo beste,

  Ik woon in Thailand waar de temp nog hoger kan doen oplopen .
  Nu is het wel zo dat ik een gedegen opleiding voor leraar brood en banketbakker heb genoten.
  Maar men moet er van uit gaan dat vooral met warm weer de bloem temp uiteraard de temp van de omgeving aan zal nemen,en dat bestaat er een formule voor .
  Echter voor stokbrood en klein hardbrood is eigenlijk de deeg temp lager dan normaal moet zijn .
  Bakkers ( en helemaal Frankrijk ,die trouwens het deeg een rijstijd geven van ruim 4a5 uur dit omdat ze geen broodverbebeteraar mogen gebruiken,en ze draaien ook vaak met ijswater ,en houden een water procent aan van 68% omdat het water percentage belangrijk is voor de krokantheid .
  Verder is het van belang dat men het brood afbakt met veel stoom maar dat lukt bijna niet in een huis tuin en keukenoven .
  Om dan toch het juiste effect te krijgen kan men rijstebloem gebruiken ( alleen om te strooien ) men rolt het gevormde hardbrood dus door de rijstebloem .
  Een makkelijke formule is de volgende: 2 maal de gewenste deeg temp min de bloem tem is de vocht temp ( let wel, dit is voor gewoon brood voor stokbrood en hardbrood moet men veel lager zitten.
  Ik wens u veel succes en een mooi 2017 toe
  Mvg Johan

  1. Xandra schreef:

   Dank je wel Johan voor de duidelijke uitleg. Ook voor jou de beste wensen voor 2017!

 12. Ineke schreef:

  Hallo Xandra, heb je misschien ook een recept van stokbrood gemaakt met een poolish?

 13. Arjan schreef:

  Goedendag ik heb Boekweit granen Vraag op welke manier kan ik dit malen tot meel

  1. Xandra schreef:

   Beste Arjan, daarvoor heb je een speciale graanmolen nodig. Je zou het eventueel in een koffiebonenmolentje kunnen proberen. Gr. Sandra

Geef een reactie: