Zo maak je triangel broodjes

Zo maak je triangel broodjes 3

Na alle rondevierkante, rechthoekige, sterren, hartjes en andere vreemd gevormde broodjes, een nieuwe model op Xandra bakt brood: de triangel. Moeilijk om te maken? Welnee! Ik verklap je het foefje en dan kan jij ook aan de slag. Meer dan een deegroller en deeg heb je niet nodig. Heb je geen deegroller in huis, kijk dan of je een smalle, lange fles hebt. Je kent ze wel zo’n fles waar vaak een goede kwaliteit (olijf)olie in zit. De buitenkant even schoonmaken en je hebt een mini deegroller, Ik zeg rollen maar ….

Zo maak je triangel broodjes

Gebruik het volgende recept: ‘Triangel broodjes met lijnzaad’ of maak bijvoorbeeld een deeg voor wit brood.

Ik heb voor een tussenmaat gekozen, niet te groot, niet te klein. Per broodje heb ik circa 130 gram deeg gebruikt. Een normale eter zal waarschijnlijk twee triangels per lunch nuttigen. Maak je er een broodje gezond van met veel vulling, dan volstaat een triangel. Dit om even aan te geven hoe groot ze ongeveer worden. Wil je grotere exemplaren, verdeel het hier boven genoemde recept dan bijvoorbeeld in 6 stukken in plaats van 8.

Zo maak je triangel broodjes

Vorm het deeg

Nr 1: Bol de stukken deeg licht op en leg ze onder een stuk lichtjes ingevet plastic. Laat ze ongeveer zo’n 10 minuten rusten.

Nr 2: Neem een deeg bolletje en leg het met de mooie zijde naar beneden, je kijkt nu naar het ‘naveltje’ in het deeg. Neem de deegroller en rol nu voorzichtig 3 flapjes aan de randen van de bol. De kern blijft zoals hij was, bol, maar is nu wel driehoekig geworden.

Nr 3: Vouw de 3 flapjes naar boven, tot het middelpunt, en sluit de naden door de deegranden zachtjes dicht te knijpen. Als het goed is heb je nu een triangel gekregen.

Triangel broodjes met lijnzaad A

De topping

Als topping heb ik lijnzaad en zonnebloempitten genomen. Maar je kunt natuurlijk ook voor iets anders kiezen. Bijvoorbeeld fijngehakte noten, zemelen, (haver)vlokken, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, geraspte kaas, kruiden, specerijen, et cetera.

Neem 2 grote, platte borden en vul de een met de lijnzaden en zonnebloempitten. Leg op de andere een klein en brandschoon doekje (zonder zeep gewassen) of een stuk opgevouwen papier van de keukenrol. Schenk er wat water overheen, zodat het doekje/papier door en door nat is.

Leg de mooie kant, dus die zonder de naden, heel even op het bord met het natte doekje en daarna op de andere met de zaden & pitten. Zachtjes aandrukken, er vanaf halen, omdraaien en met de topping naar boven op de bakplaat leggen. maak nu ook de overige triangels. Dek de bakplaten, wanneer de broodjes gereed zijn, af met een stuk licht ingevet plastic of een omgekeerde opbergkrat. Laat de triangels nu ongeveer 1 uur rijzen bij kamertemperatuur (2de rijstijd).

Triangel broodjes met lijnzaad 2

In de oven

Ga verder nu volgens het recept en bak de triangel broodjes in de oven.

GROETJES, XANDRA

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: