Zoete broodjes bakken

Zoete broodjes bakken

Zelf zoete broodjes bakken lijkt een uitdaging, maar dan zijn deze broodjes met kokos zeker niet. Ze zijn heel bijzonder en erg smakelijk! Deze broodjes zijn lekker als lunch, bijgerecht, tussendoortje en noem maar op. In dit artikel deel ik het recept met jou. Vergeet de roomboter en jam niet!

Zoete broodjes bakken

20 augustus 2013

Ingrediënten

Voor 12 broodjes

  • 450 gr tarwebloem
  • 25 gr kokosrasp, fijn
  • 130 ml kokosmelk
  • 100 gr melk
  • 25 gr suiker
  • 1 ei, maat M, losgeklopt
  • 40 gr roomboter, gesmolten
  • 8 gr (bakkers)zout
  • 6 gr  instantgist

Topping

  • zachte roomboter

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • siliconen kwastje
  • kneedmachine (optioneel)
  • douchemutsje
  • stuk plastic om de deegbollen te bedekken
  • deegsteker
  • 2x bakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze zoete broodjes bakken

Zet de benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten af en zorg dat alles voldoende tijd heeft gekregen om op kamertemperatuur te komen.

Pak de mengkom van de kneedmachine en stop hier de volgende ingrediënten in: tarwebloem, zout, suiker en gist. Roer alles goed door elkaar. Voeg kokosmelk, melk, losgeklopte ei en de zachte roomboter toe. Zet de machine aan en kneed in ongeveer 10 minuten een soepel deegje. Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Meng als laatste de 25 gram fijne kokosrasp er snel doorheen. Kneed niet te lang meer, anders loop je de kans dat je het deeg overkneed raakt. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, een douchemutsje of een stuk plastic. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen 2 bakplaten met bakpapier.

Strooi wat bloem op je werkblad en leg daar het deeg op. Sla het licht door, zodat de grote luchtbellen verdwijnen. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker in 12 gelijke stukken. Bol deze deegstukken lichtje op en laat ze afgedekt met een stuk plastic ongeveer 10 minuten rusten.

Tip: om er zeker van te zijn dat alle broodjes even groot worden (Pietje precies) weeg ik ze af. Maar als je in het bezit bent van een timmermansoog kun je dit natuurlijk gewoon achterwegen laten.

Rol de deeg bolletjes een voor een uit tot lange slierten en draai ze vervolgens op tot een platte en losse spiraal. Leg 6 deeg spiralen op de ene bakplaat en 6 op de andere. Laat tussen de broodjes wel wat ruimte vrij. Bestrijk het deeg eventueel met gesmolten roomboter. Dek de beide bakplaten af met een stuk ingevet plastic. Laat het deeg ongeveer 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijstijd). Het deeg moet bijna twee keer zo groot zijn geworden. Test of het deeg voldoende gerezen is door er met je wijsvinger zachtjes op te drukken. Als het deeg langzaam terugveert mag het in de oven.

Verwarm halverwege de 2e rijstijd de oven voor op 220 graden.

Verwijder het plastic en schuif de bakplaten in de oven (een boven en een onderin). Verwissel ze halverwege de baktijd van plek, zodat de zoete broodjes allemaal even gaar en bruin worden. Bak de broodjes in 12 á 15 minuten goudbruin en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: je kunt deze zoete broodjes ook heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

Bron: Het oorspronkelijke recept staat in ‘Het broodmachine bakboek’ van Jennie Shapter, ISBN 9789059200784, uitgeverij Veltman, status: uitverkocht. Ik heb het recept en de werkwijze aangepast naar eigen goeddunken.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Liever andere zoete broodjes bakken? Deze speltbagels met kokos zijn ook lekker!

Geef een reactie: