De lekkerste smaakmakers voor kombucha

De lekkerste smaakmakers voor kombucha

De lekkerste smaakmakers voor kombucha. Ik maak nu al enige tijd mijn kombucha theedrank zelf. Al doende ontdek ik steeds meer nieuwe en verrassende smaken. Soms zijn het goede tips van andere brouwers, soms ontstaat iets gewoon spontaan. Wist je dat je ook kunt variëren met verschillende soorten thee. De smaak en geur van de basisdrank is essentieel voor het eindresultaat. Zo geeft groene thee, na de tweede fermentatie met fruit een fris, bubbelende limonade. Een drankje dat op een willekeurig feestje beslist niet misstaat. Zwarte thee zorgt voor een klein bittertje en een zwaardere smaak.

‘In dit item verklap ik je mijn favoriete smaakmakers en theesoorten. Heb jij een goede tip, laat het ons dan weten’

Meer info over een scoby en het zelf maken van kombucha:

De lekkerste smaakmakers voor kombucha

Vrijdag 3 januari 2020

The Art of…Tea, Herbs & Spices in Haarlem

The Art of…Tea, Herbs & Spices is wat mij betreft dé theewinkel in Haarlem waar je beslist een keertje langs moet gaan. Ze zitten aan het begin (of aan het einde, het ligt er aan van welke kant je komt) in het centrum van de stad. Het adres is Grote Houtstraat 153, 2011 SL Haarlem. Meer info vind je op hun website: The Art of…Tea, Herbs & Spices.

Naast losse thee, verkopen ze ook koffie, kruiden, specerijen, powerfood, snoeperijen en koffie en thee benodigdheden. Nee, ik krijg geen korting op mijn aankopen, ik ontvang geen gratis producten en ik word beslist niet door ze gesponsord. Al mag dat natuurlijk wel. Het is gewoon een heerlijke winkel, waar ze de tijd nemen voor een praatje en een goed advies. Ze hebben overigens ook een webshop, dus het versturen van thee en andere producten is geen probleem.

Biologische thee

Welke soorten thee voor het zelf maken van kombucha zijn mijn favoriet en waar koop je die? Ik werk het liefst met biologische thee. Als je dan toch zelf probiotische drankjes gaat brouwen, start dan met iets goeds. Bovendien is de scoby een levende zwam en gevoelig voor verontreinigingen en bestrijdingsmiddelen. Net zoals bij het maken en onderhouden van een desemstarter, geldt ook hierbij werk schoon en netjes.

Je kunt pure witte, groene of zwarte thee voor het maken van kombucha gebruiken. Zelf ben ik minder dol op zwarte thee, dus die ontbreekt in mijn overzicht.  Kies geen theemixen waar geur- en smaakstoffen aan toe zijn gevoegd. Neem liever ook geen zakjes, want die bevatten veelal een slechte kwaliteit (afval)thee en je weet ook niet wat de toevoegingen zijn.

Chinese groene thee, sencha

Eerder vertelde ik jullie al dat ik fan ben van biologische sencha thee (nummer 46). Dat is een Chinese groene, biologische thee. Deze sencha geeft een frisse en ietwat fruitige smaak aan je kombucha. Het pas heel goed bij allerlei soorten fruit die je voor de tweede fermentatie kunt toevoegen.

Groene rooibos en earl grey (cafeinearm)

Mijn meest recente ontdekking is de combinatie van groene rooibos (nummer 523) en earl grey, cafeinearm (nummer 285). In de verhouding 2:1. Je kunt meer earl grey toevoegen, maar ik vind zelf de geur en smaak best overheersend. Juist die kleine hoeveelheid zorgt voor een extra subtiele smaaksensatie. De kombucha theedrank die je met deze twee soorten thee maakt is eigenlijk al compleet genoeg. Je kunt de probiotische drank direct bottelen en in de koeling plaatsen. Een tweede fermentatie met een extra smaakmaker is niet nodig. De theedrank is zo al bijzonder lekker.

Groene rooibos is verrassend anders en wat mij betreft zoveel lekkerder dan de rode rooibos thee. Laat je niet tegenhouden door de naam rooibos, want deze groene soort is absoluut de moeite waard. De groene rooibos van The Art of…Tea, Herbs & Spices in Haarlem komt uit Zuid-Afrika. Beide soorten komen van de plant: Aspalathus linearis. Het verschil ontstaat pas tijdens de verwerking. De rode variant ondergaat een fermentatieproces, de groene niet. De smaak van rode rooibos is wat zoetig, de groen is lichter en frisser.

De lekkerste smaakmakers voor kombucha

Verse smaakmakers voor de ultieme kombucha

De lekkerste smaakmakers voor kombucha. Voor de verschillende theedranken kun je zowel groente als fruit en kruiden of specerijen gebruiken. Momenteel werk ik veel met vers fruit, maar met ingevroren vruchten lukt het ook prima. Kies een rijp exemplaar, verwijder de schil en de pit(ten). Snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes of pureer het tot een moes. Vindt je dat te veel gedoe of heb je minder tijd om het fruit te bewerken, neem dan wat vers sap uit een flesje. Je weet wel die vrolijk gekleurde flesjes die je in het koelschap van de supermarkt vindt. Laatst zat er een flesje sap in de ‘Too good to go’ tas van de Vomar en dat gaf een heerlijk bruisende aardbeien kombucha.

Mijn favoriete fruit voor de tweede fermentatie

Ik meet de hoeveelheden fruit ten opzichte van de theedrank niet af. Het gaat op gevoel. Ik schat dat de verhoudingen ongeveer 1:10 zijn. Dus 1 deel fruit op 10 delen theedrank. Smaken verschillen nu eenmaal. Varieer net zolang totdat jij denkt dat de combinatie oké is.

  • Aarbeien – gepureerd, geeft ook een snelle bruisvorming aan je kombucha. Meneer J. is fan van deze theedrank.
  • Appel met verse gember – Wie dol is op gemberbier, moet dit duo ook een proberen.
  • Blauwe bessen – Zowel vers als uit de diepvries. Vers is lekkerder, maar die kun je niet het hele jaar door krijgen of ze zijn onbetaalbaar.
  • Gele kiwi – die tip kreeg ik van iemand. Waanzinnig lekker drankje. Inmiddels mijn nummer 1. Pas wel op de kiwi zorgt voor extra veel bubbels. Gebruik dus flessen van dik glas en het liefst met een beugel, zodat die bij overdruk kan losschieten. Altijd beter dan glas dat uiteen spat. Of neem champagne flessen of iets dergelijks.
  • Passievrucht – Dit was mijn favoriet, totdat ik de gele kiwi ontdekte. Maar het is nog steeds een aanrader.
  • Peer met kaneel – zoals je op de foto’s kunt zien. Bruisend perensap, fris en kruidig van smaak.

Meerdere experimenten

Natuurlijk heb ik meer soorten fruit geprobeerd, maar niet alles was voor herhaling vatbaar. Zo gaf banaan een vreemde smurrie en smaak. En liet Ananas zich ook niet van haar beste kant zien, waarschijnlijk komt dit door de enzymen die het bevat. De poging met sinaasappelsap was leuk, maar daar laat ik het verder bij.

Experimenten met verse kruiden en groente staan nog op mijn to-do-lijstje. Er valt nog genoeg te ontdekken. Heb jij ervaring met een geweldige smaak zelfgemaakte kombucha theedrank en wil je die met ons delen. Stuur mij dan een email of plaats het in een reactie hieronder.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘De lekkerste smaakmakers voor kombucha’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.