Druiven diksap van eigen oogst

Druiven diksap van eigen oogst

Druiven diksap van eigen oogst. Home made limonade, hoe leuk is dat. Al moet je in mijn geval ‘eigen tuin’ niet al te letterlijk nemen. De trossen met witte en blauwe druiven zijn namelijk afkomstig uit het groene paradijsje van dochterlief. En eigenlijk zijn het ook niet haar druivenplanten, maar die van de buren aan weerskanten. Ojé, hoor ik je nu denken. Wees gerust we hebben ze echt niet gegapt tijdens een stil uurtje in het halfschemer. We hebben netjes toestemming gevraagd én gekregen.

Druivenplanten gedijen wonderbaarlijk goed in de beschutte achtertuinen van de stad. De trossen hangen er in groten getale over de schutting. Ik ben daar stiekem wel een klein beetje afgunstig om. Mijn eigen Rembrandt druif geeft weliswaar heerlijke blauwe druiven met een kruidig vleugje, maar je kunt de besjes op slecht een hand tellen. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar veel meer dan dat zullen het er niet zijn.

Blauwe & witte druiven

Wat voor type druiven het zijn is ons niet bekend. De witte variant lijkt op een muskaatdruif, is (te) zoet en heeft een taaie schil. Het diksap van deze witte soort heeft dus geen extra zoetstof nodig. De druiven laten zich moeilijk van de tros losmaken en gaan daarom snel stuk. Je kunt ze zo eten, maar de stugge schilletjes zijn minder aangenaam. De blauwe druiven zijn meer geschikt om zo te eten. Het diksap van deze soort is minder vol van smaak, lijkt wat wateriger, maar absoluut niet zuur. Zoetekauwen kunnen hier eventueel wat honing of rietsuiker aan toevoegen.

Dat smaak naar meer:

Druiven diksap van eigen oogst

28 september 2016

Ingrediënten:

 • blauwe of witte druiven, zoet, liefst onbespoten
 • circa 1,5 kilo druiven geeft ruim 1 liter druivensap
 • honing of rietsuiker (optioneel) (AH)

Verder nog:

 • grote pan
 • kleinere pan
 • siliconen spatel
 • zeef
 • passeerzeef
 • glazen fles, brandschoon
 • metalen schroefdop, voor fles
 • trechter
 • soeplepel
 • weck- of glastang (optioneel) wel heel handig
 • pannenlappen

Zo maak je zelf vruchtenlimonade

Zet alle benodigdheden klaar en kook de fles(sen) en trechter uit, zodat ze brandschoon zijn. Dit doe je door ze een paar minuten in een pan met kokend water onder te dompelen.

Fruit koken:

Haal de druiven van de trossen los en leg ze in de gewone zeef. Spoel ze af onder koud, stromend water en doe ze daarna in de grootste pan. Voeg nog een klein kopje water toe. Dat voorkomt het aanbranden aan de bodem. Plaats het deksel er op en zet de pan op de hittebron. Laat de druiven op een middelmatig tot laag vuur in ongeveer 60 minuten zacht worden. Het vochtniveau in de pan zal stijgen doordat het sap uit de druiven loopt.

Zet de kleinere pan zonder deksel op je werkblad, neem de passeerzeef en plaats deze op de pan.

Draai de hittebron uit. Schep de druivenbrij en het sap voorzichtig, met behulp van een soeplepel, beetje bij beetje in de passeerzeef. Draai aan het handvat van de zeef en ‘pers/pureer’ al het sap uit de druiven. Het pulp blijft in de zeef achter. Ga zo door totdat alle druivenbrij gepasseerd en de grootste pan leeg is.

Leeg de passeerzeef in de gft-bak of gooi de pulp op de composthoop.

Diksap maken:

Spoel de grote pan schoon en leg de gewone zeef er op. Giet nu het sap uit de kleine pan door de gewone zeef. Alle pitjes zullen nu uit het sap gezeefd zijn. Verwijder de zeef en zet de pan weer op de hittebron. Voeg nu eventueel wat honing of rietsuiker naar smaak toe. Breng het sap kook en laat het enkele minuten zachtjes pruttelen. Zet de hittebron uit.

Leg de pannenlappen klaar, want die zal je nu nodig hebben. Tenzij je vuurvaste vingers hebt. Plaats de trechter op een brandschone fles en schep met de soeplepel het sap in de trechter. Ga door tot de fles bijna vol is. Haal de trechter weg en schroef de dop goed vast. Vul indien nodig nu ook de overige flessen. Laat de flessen met druiven diksap heel goed afkoelen.

Tip: bewaar de druiven diksap op een donkere en koele plaats. Ze zijn zeker 6 maanden houdbaar.

De verhouding diksap + water = 1 deel sap + 1 deel water. Of drink het gewoon zoals jij de limonade het lekkerst vindt. Bewaar een geopende fles druiven diksap in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Druiven diksap van eigen oogst’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Druiven diksap van eigen oogst

Eén gedachte over “Druiven diksap van eigen oogst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven