Duindoornbessen jam met agar-agar

Duindoornbessen jam met agar-agar

Deze duindoornbessen jam is heel bijzonder. Licht zurig en een pietsje wrang. De smaak laat zich moeilijk omschrijven, maar wie eenmaal duindoornbessen jam geroken en geproefd heeft herkent het uit duizenden. Deze jam is erg lekker op een verse boterham of een beschuitje. Ik maak graag jam zonder zoetstof. Daar zijn deze bessen echter wat te zuur voor. Maar ondanks dat toch absoluut de moeite waard om eens te proberen. Moeite kost het zeker om ze te plukken. De scherpe doorns kunnen gemeen prikken en de bessen zitten ook nog eens stevig aan de takjes vast. Maak er gewoon een gezellig dagje uit van. Picknickmand met warme soep en broodjes mee en het oogstfeest kan beginnen.

Weetje: In de winter gaan de bessen vaak gisten, hierdoor kunnen de vogels die ervan snoepen dronken worden.

Dat smaakt naar meer jam

Duindoornbessen jam met agar-agar

3 december 2016

Duindoorn of Hippophae rhamnoides

Duindoorn of Hippophae rhamnoides vind je vooral voor in kalkrijke duinen. De struik is goed bestand tegen droogte, zout en het stuiven van het zand. De bessen zijn eigenlijk te zuur om zo te eten. Ze bevatten veel vitamine A, C, E, plantensterolen & allerlei mineralen.

Als je zelf bessen in het najaar wilt gaan plukken dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je maar in het wilde weg met je snoeischaar aan de slag gaat. Informeer eerst even of wildplukken is toegestaan en probeer de struiken te sparen. Wij hebben ze gewoon met de hand van de struik geplukt. Duurt even, maar dan heb je ook wel iets bijzonders. Spoel ze na het plukken goed schoon in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Verpak ze dan in een plastic zak en leg ze eerst een weekje in de vriezer voordat je jam gaat maken. Dit heeft niks met enge beestjes te maken, maar alles met het omzetten van suikers. Zo zegt men van boerenkool ook dat het beter smaakt wanneer er eerst een nachtvorstje overheen is gegaan.

Duindoornbessen jam met agar-agar 2

Agar-agar als bindmiddel

Agar-agar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een plantaardige geleermiddel om bijvoorbeeld gelei, jam, ijs & gebonden soep te maken. Het wordt gewonnen uit een bepaald type roodwier. Het is wit van kleur en zowel smaak- als geurloos. De bindkracht van agar-agar is tweemaal zo groot als die van gelatine.

Jam- of weckpotten

Ik heb voor extra kleine weckpotten gekozen. Deze jam bevat minder tot geen suiker. Suiker conserveert en daarom is deze duindoornbessen jam met agar-agar minder lang houdbaar. Ik zet de potjes na het afkoelen in de koeling. Eet ze na het openen binnen 2 weken leeg en bewaar ongeopende exemplaren maximaal 6 maanden.

Zelf bessenjam maken

Ingrediënten:

 • duindoornbessen (uit de vriezer)
 • honing of andere zoetstof (naar smaak)
 • agar-agar (ca. 0,5 gram op 100 ml sap)
 • water

Verder nog:

 • kleine pan (bessen)
 • grote pan (uitkoken potjes)
 • tang
 • zeef of passeerzeef
 • maatbeker
 • spatel
 • extra kleine weckpot(ten) (Action)
 • lepelweegschaal
 • garde
 • juslepel
 • schone theedoek
 • etiketten (optioneel)

Zo maak je zelf jam van oranje besjes

Zet alle benodigdheden alvast klaar.

Uitkoken benodigdheden – Vul de grootste pan met water, doe de pot(ten) en deksel(s) er in en breng het water aan de kook. Laat het een minuut of 10 doorkoken zodat de pot(ten) brandschoon zijn. Temper de hittebron en laat de pot(ten) in de pan zitten totdat de jam (bijna) klaar is.

Doe de bessen in de kleine pan en voeg er wat water aan toe. Zet de pan op de warmtebron en breng de inhoud langzaam aan de kook. Laat het geheel 15 á 20 minuten zachtjes pruttelen zodat de duindoornbessen knappen en het sap loslaten.

Gekookte vruchtjes zeven – Zet de (passeer)zeef op de maatbeker en schep met behulp van een juslepel een deel van de bessenbrei in de zeef. Draai of wrijf de sap uit de bessenbrei. Voeg steeds enkele lepel toe, net zolang de kleine pan leeg is en alle bessenbrei de zeef gepasseerd is.

Je kunt nu meteen aflezen hoeveel sap je hebt overgehouden in de maatbeker. (Ik had precies 300 ml).

Duindoornjam maken:

Spoel de kleine pan schoon en schenk het bessensap er weer in, voeg een zoetstof naar smaak toe en roer het goed door elkaar. (Ik heb drie eetlepels honing genomen). Breng het sap zachtjes aan de kook. Weeg intussen de agar-agar af. De verhouding is ongeveer 0,5 gram poeder op 100 ml sap. (In mijn geval dus 1,5 gram). 

Voeg de agar-agar bij het bessensap en klopt het met de garde er goed door. Laat de jam nog maximaal 2 á 3 minuten zachtjes koken en neem dan de pan van de hittebron. Zou je het langer laten koken dan verliest de agar-agar zijn werking.

Haal de pot(ten met behulp van een tang uit het kokende water er zet ze omgekeerd op een brandschone theedoek. Vul de pot(ten) met hete jam, sluit ze direct en plaats ze ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken. Na een minuut of 10 kun je ze weer omkeren. Laat de jam goed afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Duindoornbessen jam met agar-agar’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Duindoornbessen jam met agar-agar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven