Kombucha drank zelf maken of kopen

Kombucha drank zelf maken of kopen

Onlangs kreeg ik de vraag of ik Captain Kombucha drank wilde proberen. Dat leek mij wel een uitdaging aangezien ik wel zelf kombucha maak, maar nog niet eerder een gekochte drank heb geproefd. Ik was benieuwd in hoeverre de smaak en de hoeveelheid bubbels met elkaar overeen komen. D-Drinks bood aan om een pakketje met vier smaken naar mij op te sturen, zodat ik mijn vergelijkingstest kon starten. Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaring? Lees dan snel verder.

Captain Kombucha: ‘Elke fles wordt gemaakt en gefermenteerd met onze eigen CAPTAIN KOMBUCHA-cultuur en alleen de hoogste kwaliteit gecertificeerde BIO-ingrediënten.’

Kombucha drank zelf maken of kopen

Dinsdag 11 september 2018

Wat is kombucha?

Eerst zal ik je kort uitleggen wat kombucha drank nu eigenlijk is. Sinds een paar maanden ben ik de ban van mijn Scoby, de kombucha zwam. Een wonderbaarlijke, deels transparante en levende schijf. Je doet het samen met afgekoelde thee en  wat suiker in een glazen pot en na een paar dagen gaat het bovenin een beetje bruisen. De zwam eet de suikers op en zet ze vervolgens om in koolzuurgas en een pietsje alcohol. Het is net zoiets als zuurkool maken of een desemstarter.

Kombucha drank is een sprankelende, dubbel gefermenteerde koude thee. Het lijkt een beetje op priklimonade, maar dan veel minder zoet. Kombucha is dorstlessend, omdat het vrijwel geen suikers meer bevat. Men zegt dat dit bijzondere drankje boordevol probiotica en antioxidanten zit. Vanwege deze gezondheidsvoordelen werd kombucha 2000 jaar geleden al in China gedronken. De Aziaten noemen het ‘thee van onsterfelijkheid’.

Meer over kombucha

Kombucha drank zelf maken of kopen

Captain Kombucha drank

De theedrank van Captain Kombucha drank wordt geproduceerd in Portugal. Dit zegt de fabrikant over het product:

‘Captain Kombucha is vrij van conserveringsmiddelen en bevat geen toegevoegde zoetstoffen, geur-, kleur- of smaakstoffen. Het is 100% biologisch, glutenvrij, ongepasteuriseerd, rauw, bevat levende culturen en is 100% vegan. Het is een perfect alternatief voor suikerrijke frisdranken.’

Bij dat laatste wil ik een kleine kanttekening bij plaatsen. Mocht je nu denken dat het een suikervrij drankje is dan moet ik je teleurstellen. Per 100 ml bevat het na het fermenteren toch nog 5,9 gram suikers. In frisdrank zit gemiddeld 10 á 11 gram per 100 ml. Dus dat scheelt de helft. Maar ik vraag mij af of het verstandig is om probiotische drankjes in grote hoeveelheden te nuttigen. Eén flesje (400 ml) per dag lijkt mij meer dan voldoende.

Welke smaken en waar te koop?

Captain Kombucha is er in zes verschillende smaken:

  • Original*
  • California Raspberry
  • Coconut Summer Beach*
  • Pineapple Peach Splash*
  • Cayenne Pepper
  • Ginger Lemon*

(* getest)

Onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, AH To Go, Ekoplaza en Marqt.

Meer informatie

Website Captain Kombucha 

Website D-drinks 

Uitslag van mijn smaaktest

Wat vind ik ervan? Ik ben gestart met het koelen van de flesjes theedrank. Je kunt het ook zo nuttigen, maar ik geef de voorkeur aan koude kombucha. Eerst maar eens zachtjes het flesje met ‘Origional’ geschud. Fout! Volgens het etiket mag dat juist niet. Waarschijnlijk omdat het koolzuurgas bevat. Gelukkig bleek er niets aan de hand te zijn toen ik de dop eraf draaide. De smaak was verrassend anders dan mijn eigen brouwsels. De zachte bubbels zijn bijzonder aangenaam, maar het chemische vleugje dat deze basisdrank bevat vind ik persoonlijk wat minder.

De andere drie flesjes vallen beter in de smaak. Stukken beter zelfs. Het zoetje is subtiel, zodat het prettig wegdrinkt. Je hebt na afloop echt het gevoel dat je dorst goed gelest is. Mijn favoriet is de ‘Ginger Lemon’, maar de ‘Coconut Summer Beach’ mag er ook zijn. Mocht ik onderweg ergens een flesje drinken willen kopen, dan houd ik dit merk theedrank zeker in gedachten. Soms wil je iets anders dan water en dan vormt deze kombucha een smakelijk alternatief voor frisdrank.

Mijn zelf gebrouwen probiotische drank is anders dan die uit de winkel. Dat kan komen doordat ik ook een deel zwarte thee gebruik en Captain Kombucha alleen groene. Daardoor heb ik nu het idee dat ik appels met peren aan het vergelijken ben. Terwijl het drankje in feite op dezelfde manier gemaakt wordt. Conclusie: voor wie het zelf maken van theedrank te veel gedoe is of onderweg graag iets wil drinken, dan is een flesje Captain Kombucha een prima dorstlesser.

Ken jij Captain Kombucha drank al? Zo ja, wat is jouw favoriete smaak?

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan D-drinks voor het beschikbaar stellen van vier flesjes Captains Kombucha.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: