Snelle desemstarter maken met gistwater

Snelle desemstarter maken met gistwater

Snelle desemstarter maken met gistwater. Wist je dat je met behulp van gistwater heel snel een desem kunt opstarten? Sneller dan wanneer je alleen water en meel of bloem gebruikt. Mits het gistwater natuurlijk al gereed is. Als alles goed gaat is je desem op dag 4 al sterk genoeg om er een luchtig brood mee te bakken. Zowel desem als gistwater maak je door het laten fermenteren van ingrediënten. De wilde gisten die van nature overal aanwezig zijn zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas.

Zo kunnen bijvoorbeeld bessen en andere vruchten die te lang tijdens een warme herfst aan de struik/boom zijn blijven hangen alcohol bevatten. Ik las ooit een verhaal over duindoornbessen en ‘dronken’ vogels die van de overrijpe vruchten hadden gesnoept. Men nam bij deze dieren ongecoördineerde vleugelbewegingen en een dronkenmansloopje waar. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je het ook aan het gezang en tjilpen kon horen.

Hier vind je alle informatie over zelf maken van (fruit) gistwater.

Snelle desemstarter maken met gistwater

Vrijdag 16 februari 2018

Benodigdheden:

 • 50 gr actief gistwater (zie gistwater)
 • ca. 200 á 250 gr tarwebloem van goede kwaliteit (De Zandhaas)
 • kraanwater
 • 2 glazen potten met losliggend deksel
 • lepel
 • vork
 • keukenweegschaal
 • schaaltje om mengen

Snelle desemstarter maken met gistwater

Dag 1

Neem een schaaltje en doe hier 50 gram gistwater en 50 gram tarwebloem in. Meng de ingrediënten goed met een vork en schep ze dan in een schone glazen pot of bakje. Schraap indien gewenst de wanden wat schoner. Een siliconen spatel werkt heel handig. Leg het deksel losjes op de pot en laat het beslag 24 uur fermenteren. Een tochtvrije standplaats waar het gemiddeld 18 á 20 graden is. Bij een iets hogere temperatuur wegzetten kan natuurlijk ook, maar heel erg warm hoeft het mengel niet te staan. Als het goed is ziet je desem er na 24 uur zo uit (zie foto hieronder).

gistwater desem foto 5

Dag 2

 • 50 gr desem (dus de helft van dag 1)
 • 50 gr water
 • 50 gr tarwebloem

Tip: stop de desem die je overhebt in een schoon potje en plaats het in de koelkast. Voeg daar de komende dagen de rest van de restanten bij en aan het einde van de week kun je dit bijvoorbeeld door pannenkoekenbeslag mengen. Zo verspil je niets. Ik ben dol op bananen pancakes met kaneel en desemrestjes.

Neem een schaaltje en doe hier 50 gram van het desem van dag 1 in, plus 50 gram water en 50 gram tarwebloem in. Meng de ingrediënten goed met een vork en schep ze dan in een lege, schone glazen pot. Schraap indien gewenst de wanden wat schoner. Een siliconen spatel werkt heel handig. Leg het deksel losjes op de pot en laat het beslag 24 uur fermenteren. Een tochtvrije standplaats waar het gemiddeld 18 á 20 graden is. Bij een iets hogere temperatuur wegzetten kan natuurlijk ook, maar heel erg warm hoeft het mengel niet te staan. Als het goed is ziet je desem er na 48 uur zo uit (zie foto hieronder).

foto 6

Dag 3

Let op: De benodigde hoeveelheid desem is per recept anders dus kijk voor het voeden eerst even goed de ingrediëntenlijst na. Zodat je morgen niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voor mijn brooddeeg heb ik morgen 200 gram desem nodig plus 25 gram om te bewaren/voeden voor de volgende bakdag.

 • 45 gr desem (van dag 2)
 • 90 gr tarwebloem
 • 90 gr water

Meng de ingrediënten met een vork. Schraap de wanden wat schoner. Een siliconen spatel werkt heel handig. Leg het deksel losjes op de pot en laat je desem dit keer slechts 8 tot 10 uur fermenteren. Een tochtvrije standplaats waar het gemiddeld 18 á 20 graden is. Bij een iets hogere temperatuur wegzetten kan natuurlijk ook, maar heel erg warm hoeft het mengel niet te staan. Hoe warmer je het laat fermenteren, hoe zuurder je desem is mijn ervaring.

foto 7

Dag 5

Het recept van het brood dat ik met deze desem en gistwater gebakken heb wordt op vrijdag 23 februari op mijn website gepubliceerd. Kun je niet zolang wachten gebruik dan een willekeurig recept voor desembrood. Er staan er voldoende op mijn blog.

 foto brood

 

IK ZEG PROBEREN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Snelle desemstarter maken met gistwater’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Snelle desemstarter maken met gistwater

Eén gedachte over “Snelle desemstarter maken met gistwater

 1. Leuk, iemand die goed heeft neergeschreven hoe je aan desem geraakt. Ik bak veel brood met desem en kweek dus mijn kultuur verder. En je kunt natuurlijk ook met een betje desem van een vriend starten of een commerciële cultuur voor het begin gebruiken. Maar zo schijnt het mij ook veilig te werken. Ik heb namelijk met de variant met bloem en water eerder minder goede ervaringen. In het bloem zit er niet veel aan gistsporen en in de lucht thuis hangt het erg van af waar je woont. Wij mogen niet vergeten, dat de recepten van oma die in de boederijomgeving met ingrediënten vers van de oogst werken, in ons steriel omgeving met b.v. bloem uit de ah niet moeten werken…. iedereen die wil weten hoe verder met je desem om er regelmatig te kunnen bakken mag ook eens op mijn blog kommen kijken 😉

  Mvg Stefan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven