Zelf fruitleer maken van rijpe bananen

Leer Zelf fruitleer maken van rijpe bananen

Leer zelf fruitleer maken van rijpe bananen. Momenteel is er vol op vers fruit verkrijgbaar. Het is dus de ideale tijd om de voedseldroger uit de kast te halen. Heb je geen voedseldroger? In een oven op de heteluchtstand gaat het ook prima. Laat dan wel de deur op een kier staan, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Zet de oventemperatuur op maximaal 50 graden. Zo droogt het fruit wel, maar kan het niet verbranden.

Zelf fruitleer maken van rijpe bananen

Vrijdag 29 juni 2018

Wat is fruitleer eigenlijk

De naam zegt het al, fruitleer. Het is een lap gedroogde puree die nog een beetje taai is. De smaken en geuren zijn door het drogen extra geconcentreerd en daardoor heel aangenaam. Als het fruitleer klaar is knip je de lap in smalle repen. Dan nog even rolletjes van maken en je hebt een voorraad natuurlijk snoepgoed. Het oprollen gaat het best wanneer het leer nog een klein beetje warm is. Zijn de reepjes al te veel afgekoeld en breken ze tijdens het verwerken? Leg ze dan nog even terug in de warme voedseldroger of oven. Je zult zien dat het dan een stuk makkelijker gaat.

Vers en rijp fruit is het lekkerst

Niet van alle fruitsoorten kun je fruitleer maken. Soorten die wel een heerlijk eindresultaat leveren zijn: aardbeien, Abrikoos, appel, avocado, banaan, bosbessen, kersen, nectarine, peer, perzik & pruimen. Citroen, mandarijn, sinaasappel en meloen zijn minder geschikt en kun je daarom beter combineren met ander fruit.

Het pureren van het fruit is snel klaar, maar het drogen van het fruitleer vraagt wel wat geduld. Ik heb de bananenpuree vrij dun uitgesmeerd, zodat de droogtijd minder lang is. De snoep rolletjes zijn dan iets minder elastisch, dan die van een dikkere variant. En ik vermoed dat dunner fruitleer iets langer te bewaren is. Maar dat heb ik nog niet kunnen testen, want ze zijn op voordat ik er erg in heb.

Dat smaakt naar meer

Benodigdheden voor bananen fruitleer

Ingrediënten:

  • 3 á 4 rijpe bananen

Verder nog:

  • foodprocessor of staafmixer
  • voedseldroger (of oven)
  • 3 roosters voor de voedseldroger (Stockli)
  • 3 vellen bakpapier of 3 siliconen matjes
  • siliconen spatel
  • paletmes (optioneel)
  • schone keukenschaar

Bereidingswijze natuurlijk snoepgoed

Ga aan de slag en leer zelf fruitleer maken van rijpe bananen. Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Dat werkt een stuk sneller en meer ontspannen.

Gebruik speciale siliconen matje of maak een aantal vellen bakpapier op maat. Knip de vellen kleiner, zodat ze op de roosters passen. Ik heb een Stockli voedseldroger. Deze heeft ronde, metalen roosters met een plastic rand. Laat aan de buitenrand van de roosters een stuk van circa 1 centimeter vrij. Knip ook een klein rondje uit het midden van het papier. De warme lucht kan zich zo beter door de verschillende lagen roosters verspreiden.

Verwijder de schil van de bananen, breek ze in stukken en pureer ze in de foodprocessor tot een egale brei. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer, handmixer of desnoods een vork. In het laatste geval zal de bananenpuree iets minder glad worden.

Verdeel de bananenpuree over de 3 stukken bakpapier. Wil je liever een wat dikker fruitleer, verdeel de hoeveelheid dan over 2 roosters.

Drogen

Plaats de roosters, inclusief deksel, op de voedseldroger. Draai de temperatuurknop op 50 á 55 graden en de tijdschakelaar (indien die er op zit) op circa 8 uur. Verwissel de roosters regelmatig zodat alle stukken fruitleer even snel kunnen drogen.

Als je fruitleer droog genoeg is, kun je het bakpapier verwijderen. Dat is wel even peuteren, maar zodra de randen los zijn kun je het er in een keer vanaf halen. Ik heb gemerkt dat je het fruitleer makkelijker kunt knippen dan snijden. Dus neem een schone keukenschaar en knip het fruitleer in gelijke stukken. Ik heb er een soort taartpuntjes van gemaakt. Er gaan er 8 uit een vel. Leg de stukjes fruitleer nog even in de voedseldroger voordat je ze gaat oprollen. Dat gaat een stuk beter wanneer ze een beetje lauwwarm zijn. Je kunt het uiteinde een klein beetje nat maken met wat water en dan vastplakken. Dan moet je de rolletjes nog wel even nadrogen in de voedseldroger.

Bewaar de fruitleer snoepjes in een goed afgesloten trommel of pot. Plaats de pot op een koele plek, eventueel in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Zelf fruitleer maken van rijpe bananen’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf fruitleer maken van rijpe bananen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven