Kruisbessen appeljam maken zoals oma

Zo maak je Kruisbessen-appeljam

Vandaag deel ik een heerlijk nostalgische recept, de kruisbessen appeljam van oma. Heb jij wel eens jam gemaakt? Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is. Veel heb je er niet voor nodig. Er is nu vol op vers fruit verkrijgbaar. Een goed moment om lekker aan de slag te gaan. De komende maanden kun je dan genieten van een heerlijk bammetje met zelfgemaakte jam.

Ben je geen liefhebber van kruisbessen, vervang ze in het recept dan door ander fruit. Bramen-appel is ook een geweldige combinatie. Of wat denk je van peer met speculaaskruiden, gemengd rood fruit of gebruik enkel zwarte bessen.

Kruisbessen appeljam maken zoals oma

Dinsdag 17 juli 2018

Jam, gelei of confituur

Er bestaan drie soorten gekookte fruitmoes. Je kunt ze gebruiken als beleg of verwerken in bijvoorbeeld taart. Ze worden bovendien ook nog eens op een soortgelijke wijze gemaakt. Men noemt het jam, confituur of marmelade. Wat is dan het verschil?

Confituur bestaat uit hele vruchten, die men tijdens het verwerken ook zoveel mogelijk heel probeert te houden. Jam bestaat idem dito uit hele vruchten, maar ze worden hier tot moes gepureerd. Voor het maken van gelei gebruik men alleen het vruchtensap, de pitjes en de velletjes zeeft men er eerst uit.

Dus eigenlijk is dit een recept voor het maken van gelei en niet voor jam. In kruisbessen zitten redelijk grote pitjes en dat eet zo lastig. Daarom heb ik ze er uit gezeefd. Het woord jam wordt als algemene term gebruik voor alle drie de soorten fruitbeleg. Dus we houden het maar op ‘jam’.

Dat smaakt naar meer

Zo maak je Kruisbessen-appeljam

Benodigdheden voor 3 potjes jam

Ingrediënten:

 • 600 gr kruisbessen, gepureerd en gezeefd
 • 200 gr appel, gepureerd
 • 320 gr Van Gilse geleisuiker speciaal – halfzoet

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • blender
 • zeef
 • schone theedoeken
 • siliconen spatel
 • kleine pan, voor jam
 • grote pan, steriliseren materiaal
 • 3 á 4 glazen potjes 0,25 liter, met metalen schroefdeksel
 • flessen/pottentang
 • metalen vultrechter voor jam (optioneel)
 • metalen soeplepel
 • pannenlappen
 • etiketten (optioneel)

Zo maak je Kruisbessen-appeljam

Bereidingswijze kruisbessen-appeljam

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad.

Steriliseren – Vul de grote pan bijna geheel met water. Stop daar de schone potten, de losse deksels, de vultrechter en de soeplepel in en leg het deksel schuin op de pan (hij gaat niet helemaal dicht vanwege de soeplepel). Plaats de pan vervolgens op een hittebron en breng het water aan de kook. Laat het daarna nog minimaal 10 minuten zachtjes doorkoken. De benodigdheden zijn dan brandschoon. Zet de hittebron uit, maar laat de spullen gewoon in het water zitten totdat de jam klaar is.

Fruit schoonmaken en pureren – Weeg de ingrediënten af, spoel daarna het fruit schoon onder de koude kraan en leg het op een schone theedoek. Schil de appel(s) en verwijder het klokhuis. Doe ze dan samen met de rode kruisbessen in de blender en pureer het fruit.

Plaats een zeef boven de kleine pan. Schenk het gepureerde fruit door de zeef. Roer zachtjes met een siliconen spatel door de zeef zodat al het sap in de pan loopt. De pitten, stukjes schil en eventuele steeltjes blijven nu in de zeef achter (Een ander optie is om het fruit eerst zacht te koken en daarna door een passeerzeef halen.)

Potten gereed zetten – Leg een schone theedoek neer. Haal met behulp van de flessen/pottentang de potten uit het kokende water, giet ze leeg en plaats ze ondersteboven op je doek. Haal vervolgens ook de deksels, de trechter en de lepel uit het water en leg ze naast de potten. Probeer om alles met de tang vast te pakken en niet met je handen. Dan voorkom je dat je bacteriën via je handen overbrengt.

Kruisbessen-appeljam koken

Voeg nu de geleisuiker bij het sap in de kleine pan. Zet de pan op een hittebron en brengt het mengsel zachtjes en al roerend aan de kook. Je zult zien dat de jam steeds dikker wordt. Zet de temperatuur van de hittebron zodra de jam kookt wat lager en laat het daarna nog 1 á 2 minuten zachtjes doorkoken. Je blijft ook rustig roeren. Zet de hittebron uit.

TIP: Ik gebruik een metalen trechter die special voor het vullen van jampotten is. Dat werkt iets makkelijker. Heb je die niet, met een soeplepel lukt het ook prima.

Jampotten vullen – draai de glazen potjes met behulp van de tang om en vul ze een voor een met de warme jam. Dat mag tot net onder de rand van de potjes. Draai direct de deksels goed vast. Als je een pannenlap gebruikt kun je ze beter vasthouden. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten zo staan. Ze kunnen dan vacuüm trekken, waardoor de jam langer houdbaar is. Ongeveer 1 jaar, mits je schoon en netjes te werk bent gegaan.

Laat de glazen potten met jam goed afkoelen. Bewaar de kruisbessen appeljam op een donkere en koele plaats. Bij ons staan ze in de trapkast. Wanneer je een pot jam eenmaal geopend hebt, plaats het dan in de koelkast. Eet de jam binnen enkele weken op.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bron: De weckpotjes kocht ik bij de Action en Van Gilse geleisuiker ‘speciaal’ bij Albert Heijn.

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘kruisbessen appeljam’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kruisbessen appeljam maken zoals oma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven