Chufa melk en koekjes maken

Chufa melk en koekjes maken

Het lijkt wel feest, want vandaag krijgen jullie van mij wel twee recepten in plaats van één. Hoe leuk is dat! Zomaar? Ja, echt zomaar! Deze recepten moet ik gewoon met jullie delen, ze zijn te goed om alleen voor mijzelf te houden. Nummer één leert je om in een handomdraai echte Spaanse horchata, oftewel chufa melk te maken. Het is een romige, lactosevrije melk, 100% plantaardig en bovendien heel erg lekker. Een prima alternatief voor bijvoorbeeld amandelmelk. 

Elk voordeel heeft zijn nadeel

… en omgekeerd. Goed gezien Johan! Wanneer de chufa melk klaar is houd je namelijk een bak met pulp over. Vaak wordt deze pulp als veevoer of als tuinmest gebruikt. Huisdieren heb ik niet (meer) en in de tuin mikken lijkt mij een onnodige verspilling, dus heb ik een smakelijke oplossing bedacht. Recept nummer twee, heerlijke chufa koekjes. Ze lijken qua structuur, bite & smaak een beetje op kokosmakronen. Zacht en romig van binnen, licht zoet met een vleugje kaneel. Lekker dat ze zijn! Ze verdwijnen hier als sneeuw voor de zon.

Horchata = een plantaardig drankje uit de omgeving van Valencia (Spanje). Het wordt gemaakt van chufas, ook wel aardamandelen, tijgernoten of knolcyperussen genoemd en water en suiker. Het smaakt melkachtig, licht romig met een vleugje amandel.

Chufa melk en koekjes maken

1. Plantaardige drank

Ingrediënten:

  • 1 zakje ongepelde chufas (= 175 gram)
  • water

Verder nog:

  • glazen pot met deksel
  • zeef, fijn
  • kaasdoek (optioneel)
  • maatbeker
  • schone, lege fles (1 liter)
  • trechter (optioneel)
  • blender

Zo maak je melk van chufas

Haal de chufas uit de verpakking en leg ze in de zeef. Spoel ze goed af onder de koude kraan. Doe ze dan in de glazen pot en voeg voldoende water toe. De aardamandelen moeten net onder water staan. Doe de deksel op de pot en zet het een nachtje (24 uur) in de koelkast.

Giet de inhoud van de pot de volgende dag in een zeef leeg en spoel de chufas met koud water schoon. Doe ze dan samen met een halve liter water in de blender en laat de machine ongeveer 2 á 3 minuten op de hoogste stand draaien. Als het goed is, is er nu een melkachtige substantie ontstaan vol met hele kleine vezeltjes. Schenk de inhoud van de blender door een fijne zeef, of nog beter een vochtige (thee)(kaas)doek. Doe de pulp weer in de blender terug en voeg er nog een keer een halve liter water aan toe. Laat de machine heel kort draaien, even mengen. Zeef het mengsel en druk met de bolle kant van een lepel het vocht goed uit de pulp. Er blijft nu een een redelijk droog restant over. Doe dit in een bakje en bewaar het voor recept nummer twee.

Ik heb alleen een fijne zeef gebruikt, maar dan blijven er nog wel wat kleine deeltjes pulp achter in de melk. Wil je dat niet, gebruik dan een vochtige (thee)doek).

Wanneer je de melk niet meteen opdrinkt, giet het dan in een schone, glazen fles en bewaar deze in de koelkast, max. 3 á 4 dagen.

Horchata = de originele Spaanse drank wordt gezoet met flink wat suiker en koud geserveerd met een paar ijsblokjes en een farton. Dat is een dun en langwerpig broodje, gemaakt van bloem, suiker, eieren, water en een klein beetje azijn.

2. Koekjes van chufa pulp/meel

Ingrediënten (voor 20 koekjes):

  • 225 gr chufapulp
  • 50 gr chufameel, extra fijn (of een andere glutenvrije meelsoort)
  • 1 ei, maat M, losgeklopt
  • 20 gr kokosbloesemsuiker
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el chufa olie (anders rijst- of kokosolie)
  • snufje zout

Verder nog:

  • mengkom
  • Deense deegklopper of een vork
  • bakplaat
  • bakpapier
  • maatlepels
  • keukenweegschaal

Zo maak je koekjes van chufas

Zet alle benodigdheden klaar, bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Neem een mengkom en doe hier de meel, de suiker, het zout, het kaneel en het bakpoeder in. Meng alles vervolgens goed door elkaar. Voeg dan de pulp toe, weer goed (los) roeren. Doe als laatste het losgeklopte ei en de olie erbij. Meng het tot een samenhangend geheel.

Maak met behulp van een eetlepel (maatlepel) 20 bergjes deeg op het bakpapier. Duw ze, één voor één, met je handpalm een beetje platter, ongeveer 0,5 á 0,75 centimeter dik. Maak ze niet té dik, want dan wordt de binnenkant niet gaar.

Schuif de plakplaat net boven het midden van de oven en bak de koekjes in 25 á 30 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen op een rooster. Je kunt de chufa koekjes slechts kort bewaren, maar zover komt het waarschijnlijk niet. Ze zijn gewoon te lekker 😉

Groetjes, Xandra

 

Bron: Met dank aan Chufa Nederland voor het beschikbaar stellen van: Chufameel (extra fijn), een fles Chufa olie, een zakje Chufa, een zakje gepelde Chufa.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Chufa melk en koekjes maken”

  1. Jan schreef:

    Ik heb het gelezen en…………….geproefd.
    Jan

  2. Sander schreef:

    Hi! Echt lekker de koekjes en leuk dat je een manier hebt gevonden om iets te doen met de pulp. Voor als er geen ezels in de buurt zijn 🙂

  3. Christi wagemakers schreef:

    Hallo Xandra. Wee jij ook of je van chufameel met water de melk kan maken? Gr Chris

    1. Xandra schreef:

      Beste Christi, ik wil niet flauw doen, maar blijkbaar heb je het bovenstaande stuk niet (goed) gelezen gelezen. Gr. Sandra

Geef een reactie: