Faux roggebrood van Emmelou Green

Faux roggebrood van Emmelou Green

Wat een fantastisch glutenvrij brood, dit faux roggebrood van Emmelou Green. De smaak,  bite en structuur lijken verrassend veel  op het alom bekende Friese roggebrood! Echt wonderbaarlijk en dat zonder ook maar één roggekorreltje te gebruiken. Dit ‘false’ roggebrood moet je beslist eens proeven. Ik ben fan! Plakje kaas er op en smullen maar.

Wil je meer over Emmelou Green weten? Kijk dan even op haar website ‘bakers and fakers’.

Nu ik ook toestemming van uitgeverij Forte Culinair en de auteur heb gekregen om het recept hier op mijn website met jullie te delen is het feest compleet. Het enige wat ik nu nog kan zeggen is: bakken maar!

Faux roggebrood van Emmelou Green

Vrijdag 8 maart 2019

Faux roggebrood van Emmelou Green 2

Emmelou Green: ‘Om de specifieke smaak van Fries roggebrood te imiteren, koos ik voor de prachtige zwarte belugalinzen, zwarte rijst en appelstroop. Dit faux roggebrood komt niet alleen qua uiterlijk heel dicht bij het origineel, ook de smaak en de textuur zijn bijna hetzelfde.’

Benodigdheden voor 1 glutenvrij roggebrood

De groen gekleurde woorden in dit recept heb ik toegevoegd om aan te geven hoe en waarmee ik het faux roggebrood heb gebakken.

Ingrediënten:

  • 150 g belugalinzen, gekookt
  • 150 g zwarte rijst, gekookt
  • 75 g haver (volgens Emmelou zijn dat vlokken, met glutenvrij logo. Ik nam havermeel)
  • 100 g rijstmeel
  • 1 ei (maat M)
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el appelstroop
  • 1 el lijnzaad (fijngemalen)
  • 0,5 tl zout
  • 180 ml water (of 180 gr)

(Bakblik dat ik heb gebruikt is 22 x 11 x 7 cm van Chicago Metallic)

Faux roggebrood van Emmelou Green 3

Bereidingswijze Faux roggebrood van Emmelou Green

Kook de linzen en de rijst beetgaar (kook ze apart, want de linzen zijn eerder al dente dan de rijst en laat ze na het koken goed uitlekken in een zeef).

Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en meng grondig door elkaar. Laat het mengsel minstens 30 minuten afgedekt rusten.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bekleed een brood- of  cakeblik met bakpapier en schep het deeg met een spatel in de vorm. Druk met natte handen het brood goed aan en gebruik de spatel om de bovenkant mooi plat en egaal te strijken.

Bak het faux roggebrood ongeveer 45 minuten in het midden van de oven en laat goed afkoelen in de vorm. (mijn faux roggebrood was wat aan de natte kant, dus ik laat het de volgende keer lievere op een rooster afkoelen.)

Bewaar het brood luchtdicht verpakt in de koelkast en verbaas je over de gelijkenis met het echte Friese roggebrood.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Baktip van Xandra: ‘In dien jouw brood binnenin ook nog iets te klef is, doe dan het volgende. (Wellicht had ik de rijst en linzen niet goed laten uitlekken.) Nadat het brood afgekoeld was heb ik het in bammetjes gesneden en deze nog even wat droger gebakken in de oven. De smaak is echt zo fantastisch. Dit brood ga ik absoluut vaker maken.’

Bron: met dank een Emmelou Green en uitgeverij Forte Culinair dat ik dit recept van het faux roggebrood hier op mijn website met jullie mag delen. Super tof!

Het recept en meer glutenvrije lekkernijen kun je vinden in het boek ‘Bakken zonder gluten’. Een echte aanrader. Wil je er meer over weten lees dan mijn review: Bakken zonder gluten Emmelou Green (review) of bestel het boek via de onderstaande link.

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Faux roggebrood van Emmelou Green’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood (foto’s en tekst) en Emmelou Green (recept).

One comment on “Faux roggebrood van Emmelou Green”

  1. Lysanne schreef:

    Wow! Dat ziet er goed uit 🙂 Ik heb nog niet eerder zwarte rijst gegeten, dus ik ben erg benieuwd naar de smaak!

Geef een reactie: