Gezond havermoutbrood van Rudolph

Gezond havermoutbrood van Rudolph

Het gezonde havermoutbrood van Rudolph is heerlijk om mee te ontbijten. Het is een goed alternatief voor een tussendoortje of koekje bij de thee of koffie. Het lijkt een beetje op het ‘Glutenvrij brood van haverzemelen’ en het ‘Glutenvrij brood met zaden en pitten‘ dat ik al eerder op mijn website plaatste. Door de toevoeging van appel en rozijnen mis je de suiker absoluut niet. De walnoten zorgen voor een knapperige bite en het lijnzaad ‘plakt’ alle ingrediënten aan elkaar. Al met al een smakelijk hapje dat ook nog eens glutenvrij, lactosevrij (indien je plantaardige melk gebruikt) en suikervrij is. In ongeveer 1 uur tijd heb je het havermoutbrood al gemaakt. Ik zeg bakken maar!

Glutenvrij logo

Haver(mout) is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver(mout) te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver(mout) staat het ‘glutenvrij’ logo.

Gezond havermoutbrood van Rudolph

25 november 2016

Ingrediënten (voor 1 broodje):

  • beetje rijstolie om de vorm in te vetten
  • 30 gr donkere rozijnen
  • 1 middelgrote biologische appel, Elstar of Jonagold
  • 50 gr walnoten
  • 250 gr havermout (indien gewenst glutenvrij)
  • 30 gr lijnzaad, gebroken of hele zelf fijner malen
  • 1 tl speculaaskruiden (Van der Pigge, Haarlem)
  • 3 biologische eieren, mt M
  • 180 gr/ml melk (indien gewenst plantaardig)

Topping:

  • 1 el havermout (optioneel)

Verder nog:

  • oven
  • keukenweegschaal
  • maatlepel/ theelepel
  • cakevorm, lengte 24 cm
  • bakpapier
  • grote mengkom
  • kleine mengkom
  • garde
  • schaaltje (rozijnen wellen)
  • zeef
  • aardappelschilmesje
  • grove rasp (appel)
  • siliconen spatel en kwastje
  • rooster

 

Bereiding gezond havermoutbrood

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Zorg er ook voor dat de eieren en melk op kamertemperatuur zijn. Haal ze dus minimaal een half uur eerder uit de koelkast.

Weeg of meet de ingrediënten af en was de appel goed schoon.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet de cakevorm in met een klein beetje olie en bekleed de lange kanten en de bodem met bakpapier.

Doe de rozijnen in het schaaltje en schenk hier wat warm water bij. Laat het 5 á 10 minuten staan zodat ze vocht op kunnen nemen (wellen). Giet ze daarna in de zeef en laat ze goed uitlekken.

Neem nu de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis. Laat de schil er gewoon aan zitten en rasp alles grof boven de grootste mengkom.

Breek de walnoten in kleinere stukken en doe ze dan bij de geraspte appel. Meng nu ook de rozijnen en een theelepel speculaaspoeder er goed doorheen.

Doe het gebroken lijnzaad en de havermout bij het appelmengsel en roer alles met een spatel door elkaar.

Neem de kleinere mengkom. Doe hier de inhoud van de 3 eieren in en klop ze goed los met de garde. Schenk de melk erbij en klop het mengsel nog een keer.

Giet het ei-melk mengsel bij de havermout-appel brei en spatel het goed door elkaar. Doe het beslagdeeg in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad met de siliconen spatel en strooi en dan eventueel nog wat havermout overheen.

Zet de cakevorm in de oven en bak het gezonde havermoutbrood in ongeveer 45 á 50 minuten goudbruin. Haal het brood na het bakken voorzichtig uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

 

Ik zeg proeven maar!

Bron: Het originele recept komt uit het boek van Rudolph van Veen ‘Rudolph en de jonge bakkers’. Hier en daar heb ik het iets aangepast naar eigen goeddunken.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

9 comments on “Gezond havermoutbrood van Rudolph”

  1. Gaby Wuyts schreef:

    Is dit met fijn gemalen havermout of met haverzemelen?

    1. Xandra schreef:

      Ha Gaby, ik heb gewone havermout gebruik, dus niet de snel klaar variant waar je pap van maakt. AH verkoopt het als ‘AH BASIC Ha­ver­mout / Basic oatmeal’. Een pakje van 500 gr kost slechts 39 eurocent. Bak ze, gr. Sandra

      1. Gaby Wuyts schreef:

        hartelijk dank voor de reactie

  2. Debbie schreef:

    Hallo Xandra,

    Ik ben al een tijdje over op alleen havermout ontbijt. Tot nu toe krijg ik ewn brood niet voor elkaar. Alleen in muffinvorm. Als ik in jou recept de walnoten en het lijnzaad weg laat, (allergie), kan het recept dan verder gelijk blijven? Of kan ik een extra appel bijvoorbeeld toe voegen? Het zou super zijn als het nu eindelijk eens zou lukken. Anders jad ik m altijd te klef, niet gaar etc etc. Velen weg kunnen gooien. Graag hoor ik van je. Alvast bedankt.
    Groet Debbie

    1. Xandra schreef:

      Beste Debbie, het lijnzaad moet je wel vervangen door iets anders, want het is een soort plakmiddel om de ingrediënten bij elkaar te houden. Je zou vlozaad (natuurvoedingswinkel)kunnen nemen of chiazaadjes. Maar ik weet niet of je die dingen wel mag eten. Noten kun je vervangen door bijvoorbeeld zonnebloempitten. Ik zou geen extra appel (=vocht) aan het recept toevoegen, dan blijft het zeker te vochtig binnenin. Bak ze! Gr. Sandra

      1. Debbie schreef:

        Beste Sandra,
        Dank je wel voor je reactie! En de noten gewoon helemaal weg laten? Ik ben niet zo van de pitjes een zaadjes 😉
        M.b.t. plakmiddel…. extra ei wellicht of rijststroop?

        Ik ga het geloof ik zo gewoon maar eens proberen.
        Ik zie nu overigens ook pas dat je er helemaal geen bakpoeder in doet. Wordt t dan wel luchtig?
        Ik deed in mijn muffins altijd wel bakpoeder (8 gram op 500 gram fijngemalen havermout)

  3. Dorry schreef:

    Beste Xandra, ivm een allergie mag ik geen eieren. De (natuurlijke) ei-vervangers die ik veel tegenkom zijn: chiazaad, lijnzaad, appelmoes, banaan, pindakaas, etc.
    Maar de ervaring leert dat de invloed op recepten aanzienlijk is. Niet elk recept kun je zomaar een van die vervangers gebruiken.
    Wat zou ik in dit recept ipv ei kunnen gebruiken?
    Alvast bedankt!

    1. Xandra schreef:

      Beste Dorry, je zou ook eens psyllium vezels van het merk Lindroos kunnen proberen. Ze noemen het zelf Fiber Husk. Je hebt ook psyllium vezels van andere merken, maar die werken niet zo goed als deze. Ik gebruik het vaak in glutenvrij brood, het is een super plakmiddel. Meer info staat hier https://www.xandrabaktbrood.nl/glutenvrij-2/gluten-vervangers-en-bindmiddelen/. Gr. Sandra

  4. Fenneke schreef:

    Heerlijk goed gelukt. Ipv walnoten heb ik hazelnoten en amandelen gebruikt. Nog extra cranberries erbij gedaan en amandelschaafsel als topping.

Geef een reactie: