Glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken A

In het boek ‘Glutenvrij bakken’ staan werkelijk de mooiste en heerlijkste koekjes, cakes, broodjes, pizza’s en nog veel meer. Ik wist werkelijk niet dat er zoveel mogelijk is en dat het er dan zo goed uit kan zien. Deze smakelijke creaties zullen niet misstaan in de etalage van de plaatselijke banketbakkerswinkel. Het leuke is dat je ze nu zelf met behulp van dit boek eenvoudig thuis kunt bakken. Kopje thee erbij en genieten maar. Welk glutenvrij baksel komt er binnenkort uit jouw oven?

Wanneer je zelf glutenvrij gaat bakken let dan wel op het glutenvrije logo op de verpakking! Dit logo bestaat uit een tarwe aar met een streep erdoorheen.

Glutenvrij bakken

Christiane Schäfer & Ellen Stemmer zijn de auteurs van het boek Glutenvrij bakken. De beide dames wonen in Duitsland. Christiane is een gediplomeerd ecotrofologe. Ecotrofologie = is een wetenschap die de fysiologische, sociale, culturele en technische effecten van de voeding en het energieverbruik bij de mens bestudeert. Ik houd het voor het gemak maar op een voedingsdeskundige, al zal dat wel veel te kort door de bocht zijn. Christiane adviseert en begeleid voornamelijk coeliakie patienten. Ellen is werkzaam als dieetassistente/voedingsadviseur en bakt de glutenvrije sterren van de hemel.

Glutenvrij bakken 2

Glutenallergie

Het boek start met een beknopte, maar toch duidelijk uitleg over coeliakie. Wat de gevolgen van deze diagnose zijn en hoe je problemen op de lange termijn kunt voorkomen. De auteurs vertellen met welke ingrediënten je glutenvrij kunt bakken en waar je op moet letten. Ook aan glutenvrij bakken kun je veel plezier beleven. Wie dacht nooit meer van een stukje pizza, wat Tiramisu of een lekker koekje te kunnen genieten, moet echt eens door dit boek bladeren. Het ene baksel ziet er nog smakelijker uit dan het andere.

Glutenvrij bakken 3

Recepten

Het recepten deel van het boek beslaat 11 hoofdstukken. Bijna te veel om op te noemen. Zoveel keus. Er is voor iedere gelegenheid is er wel wat lekkers te vinden.

 • Basisrecepten
 • Brood en broodjes
 • Tussendoortjes
 • Brood uit de broodbakmachine
 • Zondags gebak
 • Feestelijke taarten
 • Gebak voor feestjes
 • Koekjes en bonbons
 • Paasgebak
 • Kerstgebak
 • Ditjes en datjes

Glutenvrij bakken 4

Kant-en-klaar

Wat ik wel een klein beetje jammer vind is dat de auteurs in een aantal recepten kant-en-klare ingrediënten gebruiken. Wellicht denken andere thuisbakkers hier totaal anders over, maar ik gebruik zelf liever zoveel mogelijk verse en natuurlijke producten. Zo vind je bij de benodigdheden bijvoorbeeld vanillepuddingpoeder, een smaak aroma, nogatine en/of vanillesuiker. ‘Glutenvrij bakken’ lijkt dan meer op een reclame boek van een ons allemaal wel bekende fabrikant van bak producten.

Glutenvrij bakken 5

Conclusie

Dit boek is een handig en uitgebreid standaardwerk voor mensen die glutenvrij willen (leren) bakken. Er staan veel recepten voor allerlei soorten brood, koekjes, cake, taart en smakelijke nagerechten. Het bevat een lijst en duidelijke uitleg over bekende en minder bekende glutenvrije meelsoorten en bak ingrediënten. Veel baktips en bijvoorbeeld een tabel met een vergelijking van vezelbronnen. Kortom, zelfs met een glutenallergie valt er nog genoeg te ontdekken en te genieten van allerlei glutenvrije en (zelf)gebakken lekkernijen.

Glutenvrij bakken B

Veel bakplezier! 

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: