Glutenvrij brood bakken met vezels

Glutenvrij brood bakken met vezels

Glutenvrij brood bakken met vezels. Mijn glutenvrije (brood) recepten zijn vaak gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder oftewel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoalsappel- en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Wanneer je ze aan deeg toevoegt om een goede consistentie te krijgen, dan zijn de verschillende soorten vezels onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels gebruik je dus hoofdzakelijk wanneer je extra vezels in je baksels wilt hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood. Veel glutenvrije meelsoorten bevatten weinig tot vrijwel geen vezels. Dan is het verstandig om er zelf wat extra aan toe te voegen.

Hoeveel vezels heb ik nodig?

Deskundigen raden aan om gemiddeld 35 gram vezels per dag binnen te krijgen. Hiervoor dien je dan ongeveer 7 á 8 bruine boterhammen, 2 ons groenten en 2 stuks fruit eten. Maar wie eet er dagelijks zoveel (bruine) boterhammen? Ik in elk geval niet. Gelukkig zit het hier met de porties fruit en groente wel snor. Wist je dat gemiddelde inname van vezels in westerse landen door de slechte, veelal in fabrieken geknutselde voeding, veel te laag is en daardoor tot veel klachten kan leiden. Door minimaal 1,5 á 2 liter water per dag te drinken, lekker te bewegen en voldoende vezels te eten, stimuleer je de natuurlijke stoelgang en darmwerking.

Glutenvrij brood bakken met vezels

Vrijdag 28 april 2017

Psylliumvezels

Gemalen vlozaad is ook bekend onder de naam Psyllium vezels, bijvoorbeeld ‘Lindroos Fiber Husk’. Psylliumvezels zijn afkomstig van de Plantago ovata (Indische psyllium). Ze groeien in bijna elke berm, stuk grasland en/of braakliggend terrein: de weegbree familie. De zaden en zaadhuiden worden gebruikt als vlozaad en psyllium. Psylliumvezels zijn oplosbaar en kunnen wel twintig keer hun eigen gewicht aan water in zich opnemen. Deze goede eigenschappen zorgen ervoor dat de ingrediënten in brood één geheel vormen. Ze blijken ook een heilzame werking op onze stoelgang te hebben. De Plantago ovata wordt voornamelijk verbouwd in India en het Midden-Oosten.

Brood: Volgens de verpakking gebruik je 5 tot 7 gram psylliumvezels per 500 gram bloem/meel. Ik gebruik zelf vaak veel meer, 50 gram Fiber Husk op 500 gram bloem/meel. Zie bijvoorbeeld mijn glutenvrije recept voor gierstbrood. Je kunt de droge psylliumvezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. ‘Lindroos Fiber Husk’ is te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

Voordeel: Met Fiber Husk kun je gluten heel goed vervangen en nabootsen. Het werkt als een soort plakmiddel. Het verbindt de ingrediënten met elkaar, zodat je glutenvrije brood een veerkrachtige structuur krijgt en niet in kruimels uiteenvalt. Het is echt een wonderbaarlijk goedje dat, wat ons betreft, echt onmisbaar is om een goed glutenvrij brood te maken.

Glutenvrij brood bakken met vezels

Op de foto zie je een aantal merken en producten. Wij zijn groot fan van de ‘Lindroos Fiber Husk’ (gele verpakking). Hiermee bak je de meest fantastische glutenvrije broden. We proberen ook wel eens andere merken uit, maar die kunnen niet tippen aan de ‘plakkende’ werking van dit psylliumpoeder.

Appel- en suikerbietvezels

Gedroogde voedingsvezels kunnen een goede bijdrage leveren aan onze dagelijkse vezelinname. Ze zijn van belang voor een gezonde darmflora. De appel- en suikerbietenvezels leveren zelf nauwelijks calorieën, wat mooi meegenomen is. Door het nuttigen van vezels heb je sneller en langer een ‘vol’ gevoel, zodat je minder vlug zult gaan snaaien. Als je vezelrijke voeding eet vergeet dan niet om voldoende water te drinken.

Advies: Eet de vezels nooit zo, maar roer een klein beetje door yoghurt, kwark, pap en soep. Laat na het toevoegen van Fibrex het gerecht dan 10-20 minuten staan om de vezels zacht te laten worden. Of voeg het toe aan het deeg voor brood, koekjes en andere baksels. Let op, je moet dan waarschijnlijk wel wat meer vocht dan in het recept staat aangegeven gebruiken.

Voordeel: Ik gebruik sinds kort naast Fiber Husk ook wat appel- of suikerbietvezels in mijn glutenvrije broden. Het doet het brood nog meer als bruin of volkorenbrood ogen en smaken. Veel glutenvrije meelsoorten bevatten weinig of geen voedingsvezels. Daarom voeg ik ze er zelf aan toe. Mijn dochter in ik zijn heel enthousiast over deze producten, vooral omdat ze 100% natuurlijk zijn.

Appelvezels (Le Poole)

Appelvezels worden gemaakt van 100% appel. Er worden dus geen andere stoffen aan toegevoegd. Appelvezels zijn oplosbare, verteerbare vezels. Het is fijngemalen en heeft een subtiele appelsmaak.

Brood: Wanneer je het aan je brooddeeg toevoegt kan je tot 10% van het totale gewicht aan meel/bloem vervangen appelvezels. Je kunt de droge vezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. Appelvezels zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

Suikerbietvezels (Finax Fibrex)

Finax Fibrex zijn glutenvrije, droge vezels zonder smaak en worden op een natuurlijke wijze verkregen uit 100% suikerbiet. Suikerbietvezels zijn oplosbare, verteerbare vezels.

Brood: advies fabrikant; voeg 3 eetlepels suikerbietvezels en 1 kopje extra water voor iedere 450 gram bloem. Zelf gebruik ik 40 gram op 500 gram meel/bloem. Je kunt de droge vezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. Finax Fibrex vezels zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

 

Groetjes, Xandra.

Bron: Dit item over ‘Glutenvrij brood bakken met vezels’ is niet gesponsord. Ik bezit geen aandelen en ik heb ook geen binding met de desbetreffende fabrikanten. Ik ben gewoon heel tevreden over deze merken en wil dat graag met je delen.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Glutenvrij brood bakken met vezels”

  1. Magda schreef:

    Hoeveel extra water heb ik nodig als ik bv 10 gr, psylliumvezels aan een recept toe wil voegen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Magda, ik schat dat je ongeveer 3 á 4 x zoveel water extra moet toevoegen dan het gewicht van de Fiber Husk. Dus in jouw geval 30 á 40 gr. Op de verpakking staat verder niets aangegeven. Weet wel dat het ene merk vlozaad het andere niet is. Ze hebben niet dezelfde eigenschappen, lees plakkracht. Gr. Sandra

Geef een reactie: