Glutenvrij brood bakken met vezels

Glutenvrij brood bakken met vezels

Glutenvrij brood bakken met vezels. Mijn glutenvrije (brood) recepten zijn vaak gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder oftewel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appel- en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft.

Glutenvrij brood bakken met vezels, hoe doe je dat eigenlijk? Wanneer je ze aan deeg toevoegt om een goede consistentie te krijgen, dan zijn de verschillende soorten vezels onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels gebruik je dus hoofdzakelijk wanneer je extra vezels in je baksels wilt hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood. Veel glutenvrije meelsoorten bevatten weinig tot vrijwel geen vezels. Dan is het verstandig om er zelf wat extra aan toe te voegen.

Hoeveel vezels heb ik dagelijks nodig?

Deskundigen raden aan om gemiddeld 35 gram vezels per dag binnen te krijgen. Hiervoor dien je dan ongeveer 7 á 8 bruine boterhammen, 2 ons groenten en 2 stuks fruit eten. Maar wie eet er dagelijks zoveel (bruine) boterhammen? Ik in elk geval niet. Gelukkig zit het hier met de porties fruit en groente wel snor. Wist je dat gemiddelde inname van vezels in westerse landen door de slechte, veelal in fabrieken geknutselde voeding, veel te laag is en daardoor tot veel klachten kan leiden. Door minimaal 1,5 á 2 liter water per dag te drinken, lekker te bewegen en voldoende vezels te eten, stimuleer je de natuurlijke stoelgang en darmwerking.

Psylliumvezels

Gemalen vlozaad is ook bekend onder de naam Psyllium vezels, bijvoorbeeld ‘Lindroos Fiber Husk‘ of ‘Peak’s Psylliumvezels glutenvrij'(AH). Psylliumvezels zijn afkomstig van de Plantago ovata (Indische psyllium). Ze groeien in bijna elke berm, stuk grasland en/of braakliggend terrein: de weegbree familie. De zaden en zaadhuiden worden gebruikt als vlozaad en psyllium. Psylliumvezels zijn oplosbaar en kunnen wel twintig keer hun eigen gewicht aan water in zich opnemen. Deze goede eigenschappen zorgen ervoor dat de ingrediënten in brood één geheel vormen. Ze blijken ook een heilzame werking op onze stoelgang te hebben. De Plantago ovata wordt voornamelijk verbouwd in India en het Midden-Oosten.

Glutenvrij brood bakken met psylliumvezels 

Volgens de verpakking gebruik je 5 tot 7 gram psylliumvezels per 500 gram bloem/meel. Ik gebruik zelf vaak veel meer, 50 gram Fiber Husk op 500 gram bloem/meel. Zie bijvoorbeeld mijn glutenvrije recept voor gierstbrood. Je kunt de droge psylliumvezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. ‘Lindroos Fiber Husk’ is te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

Voordeel: Met Fiber Husk kun je gluten heel goed vervangen en nabootsen. Het werkt als een soort plakmiddel. Het verbindt de ingrediënten met elkaar, zodat je glutenvrije brood een veerkrachtige structuur krijgt en niet in kruimels uiteenvalt. Het is echt een wonderbaarlijk goedje dat, wat ons betreft, echt onmisbaar is om een goed glutenvrij brood te maken.

Glutenvrij brood bakken met vezels

Op de foto zie je een aantal merken en producten. Wij zijn groot fan van de ‘Lindroos Fiber Husk’ (gele verpakking). Hiermee bak je de meest fantastische glutenvrije broden. We proberen ook wel eens andere merken uit, maar die kunnen niet tippen aan de ‘plakkende’ werking van dit psylliumpoeder.

Appel- en suikerbietvezels

Gedroogde voedingsvezels kunnen een goede bijdrage leveren aan onze dagelijkse vezelinname. Ze zijn van belang voor een gezonde darmflora. De appel- en suikerbietenvezels leveren zelf nauwelijks calorieën, wat mooi meegenomen is. Door het nuttigen van vezels heb je sneller en langer een ‘vol’ gevoel, zodat je minder vlug zult gaan snaaien. Als je vezelrijke voeding eet vergeet dan niet om voldoende water te drinken.

Advies: Eet de vezels nooit zo, maar roer een klein beetje door yoghurt, kwark, pap en soep. Laat na het toevoegen van Fibrex het gerecht dan 10-20 minuten staan om de vezels zacht te laten worden. Of voeg het toe aan het deeg voor brood, koekjes en andere baksels. Let op, je moet dan waarschijnlijk wel wat meer vocht dan in het recept staat aangegeven gebruiken.

Voordeel: Ik gebruik sinds kort naast Fiber Husk ook wat appel- of suikerbietvezels in mijn glutenvrije broden. Het doet het brood nog meer als bruin of volkorenbrood ogen en smaken. Veel glutenvrije meelsoorten bevatten weinig of geen voedingsvezels. Daarom voeg ik ze er zelf aan toe. Mijn dochter in ik zijn heel enthousiast over deze producten, vooral omdat ze 100% natuurlijk zijn.

Appelvezels (Le Poole)

Appelvezels worden gemaakt van 100% appel. Er worden dus geen andere stoffen aan toegevoegd. Appelvezels zijn oplosbare, verteerbare vezels. Het is fijngemalen en heeft een subtiele appelsmaak.

Glutenvrij brood bakken met appelvezels 

Wanneer je het aan je brooddeeg toevoegt kan je tot 10% van het totale gewicht aan meel/bloem vervangen appelvezels. Je kunt de droge vezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. Appelvezels zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

Suikerbietvezels (Finax Fibrex)

Finax Fibrex zijn glutenvrije, droge vezels zonder smaak en worden op een natuurlijke wijze verkregen uit 100% suikerbiet. Suikerbietvezels zijn oplosbare, verteerbare vezels.

Glutenvrij brood bakken met bietenvezels 

Advies fabrikant; voeg 3 eetlepels suikerbietvezels en 1 kopje extra water voor iedere 450 gram bloem. Zelf gebruik ik 40 gram op 500 gram meel/bloem. Je kunt de droge vezels direct door het bloem/meel mengsel roeren, ook al adviseert de fabrikant vaak iets anders. Verander je zelf een bestaand recept door wat voedingsvezels extra toe te voegen, vergeet dan niet dat je dan tevens wat meer water nodig hebt om een goed brood te krijgen. Finax Fibrex vezels zijn te koop bij natuurvoedingswinkels en diverse webshops.

Groetjes, Xandra.

Bron: Dit item over ‘Glutenvrij brood bakken met vezels’ is niet gesponsord. Ik bezit geen aandelen en ik heb ook geen binding met de desbetreffende fabrikanten. Ik ben gewoon heel tevreden over deze merken en wil dat graag met je delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Glutenvrij brood bakken met vezels

6 gedachten over “Glutenvrij brood bakken met vezels

    1. Beste Magda, ik schat dat je ongeveer 3 á 4 x zoveel water extra moet toevoegen dan het gewicht van de Fiber Husk. Dus in jouw geval 30 á 40 gr. Op de verpakking staat verder niets aangegeven. Weet wel dat het ene merk vlozaad het andere niet is. Ze hebben niet dezelfde eigenschappen, lees plakkracht. Gr. Sandra

  1. beste Xandra, in een recept van het voedingscentrum doen ze het deeg 2 keer rijzen. in jouw recept maar 1 keer. is dat bewust gedaan? ben benieuwd naar de achterliggende redenen. mvg, Hendrik

    1. Beste Hendrik, het is niet gebruikelijk om glutenvrij deeg 2 x te laten rijzen rijzen. Misschien even aan het voedingscentrum vragen waarom zij er wel voor kiezen? Mvg. Sandra

  2. Ik vind het glutenvrije brood al zo plakkerig! Diverse meelsoorten geprobeerd zoals Peaks en KPNI. Met Psylliumvezels wordt het dan nog plakkeriger? PS bak met glutenvrij programma Panasonic BBM. Laat het ivm de plakkerigheid/uitdampen buiten de machine afkoelen (al zegt Peaks dat dit in de BBM moet…).

    1. Beste Liesbeth, met mixen van Peaks en KPNI heb ik geen ervaring, Als ik g.v. bak dan stel ik de bloem/meel mix zelf samen. Ook heb ik nooit g.v. brood in een bbm gebakken. In principe heb je die eigenlijk niet nodig. Glutenvrij hoef je niet te kneden, enkel te mixen. Het lijkt meer op het bakken van een cake. Als je psylliumvezels toevoegt wordt je deeg niet plakkeriger. Het neemt veel water op en zorgt juist voor een betere samenhang en dat je brood minder droog is. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven