Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Wij vinden de meelmix die ik speciaal voor dit glutenvrij bruin brood heb samengesteld een echte aanrader. Het bevat ruim voldoende vezels voor een gezonde darmwerking en het smaakt nog eens fantastisch bovendien. Dit brood bevat geen onnodige rommel en is dus puur natuur. Het lijkt veel op het glutenrijke bruin en volkorenbrood van de bakker, alleen is de structuur van dit kruim wat steviger. Door gebruik te maken van chufameel worden de boterhammen licht verend en lekker mals, het zorgt tevens een extra bite. Ben je meer van ‘wit’ brood, bak dan eens dit exemplaar van gierstmeel.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Chufameel

Chufameel zorgt voor een ‘sappig’ broodkruim. Het brood voelt minder droog aan, het zorgt voor meer veerkracht en het geeft bovendien een extra bite aan het brood. Chufa is een rijk voedingsmiddel. Het is 100% plantaardig met een lage glycemische index en geheel glutenvrij. Ze zijn rijke bron van omega 9, vitamine E & C, mineralen, eiwitten, vezels, een kleine hoeveelheid verzadigde en veel onverzadigde vetten. De knolletjes bevatten geen anti-nutriënten die de darmen kunnen irriteren. Wil je meer over Chufa weten, kijk dan even hier.

Tip: Je kunt dit brood ook met behulp van bakpoeder maken. Zelf kies ik liever voor gist, omdat ik het idee heb dat het brood dan smakelijker is. Vervang de instant gist dan door 15 gram bakpoeder en zet het deeg meteen na het mengen en vormen in de oven.

Recept glutenvrij bruin brood

Deze benodigdheden zijn voldoende voor 1 glutenvrij vloerbrood

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Smakelijk en boordevol extra vezels. Dit glutenvrije vloerbrood bak je in een handomdraai. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Baktijd 1 uur 10 min
Totale tijd 2 uur 55 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 brood

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • zeef
 • mengkom
 • kleine kom (loskloppen ei & olie)
 • vork
 • handmixer of Deense deegklopper
 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • grote plastic zak of opbergkrat
 • hittebestendig glas of beker

Ingrediënten
  

Deeg

 • 100 gr Chufameel, extra fijn
 • 180 gr Teffmeel, wit
 • 180 gr boekweitmeel (Aldi)
 • 40 gr Fibrex (suikerbietvezels)
 • 40 gr Fiber Husk poeder
 • 10 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 10 gr kokosbloesemsuiker (betere gist werking)
 • 1 ei maat M, losgeklopt
 • 40 gr rijstolie (smaak- en geurloos)
 • 630 gr water

Instructies
 

Voorbereidingen

 • Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Ook werkt het prettig om de ingrediënten eerst af te wegen. Zorg dat alles op kamertemperatuur is, dat komt het eindresultaat ten goede.

Deeg maken

 • Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in: alle soorten meel, zout, Fiber Husk, Fibrex, kokosbloesemsuiker en de instantgist in. Meng alles met een Deense deegklopper goed door elkaar. Zout en gist verdragen elkaar namelijk niet zo goed. Wanneer zout te lang tegen het gist aan ligt dan zal het deeg minder goed of helemaal niet meer rijzen.
 • Het is belangrijk dat je de volgende stappen met enige voortvarendheid uitvoert, anders is het deeg niet goed meer in model te brengen. Klopt in een klein schaaltje het ei en de olie goed los. Voeg nu het water en het eimengsel aan de droge ingrediënten toe. Roer alles meteen goed door elkaar en blijf rustig mengen tot er een steviger geheel is ontstaan.
 • Eerst zal het mengsel slap zijn en na 1 á 2 minuten wordt het al snel dikker. Leg het deeg op je werkblad en vorm er snel een ovaalvormig brood van. Een beetje zoals een batard, maar dan zonder al het vouwwerk. Gewoon in model brengen is voldoende. Leg het deeg op een bakplaat (eventueel met een vel bakpapier bekleed) zet er een omgekeerde opbergkrat overheen of schuif de bakplaat in een grote plastic zak. Plaats onder de krat of in de zak ook een glas of beker met kokend water. Vergeet niet om de zak goed af te sluiten. Laat het deeg 100 á 120 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Oven

 • Verwarm tijden de rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats, indien noodzakelijk, een rooster net onder het midden van de oven.

Brood bakken in de oven:

 • Verwijder eerst het plastic. Het deeg moet nu bijna in omvang zijn verdubbeld. Plaats vervolgens een klein hittebestendig bakje met kokend water (stoom) op de bakplaat naast het deeg en schuif het brood in de oven. Verlaag de temperatuur naar 190 graden. Bak het gierst brood in circa 60 á 70 minuten goudbruin. Als het brood hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt, dan is het gaar.
 • Laat het ‘glutenvrij bruin brood’ goed afkoelen op een rooster. Snijdt er daarna boterhammen van en bewaar deze goed verpakt in de vriezer.

Eet smakelijk!

 • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrij bruin brood met extra vezels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Glutenvrij bruin brood gebakken?

Heb je dit glutenvrije, maar wel vezelrijke brood gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrij bruin brood met extra vezels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

24 gedachten over “Glutenvrij bruin brood met extra vezels

  1. Beste Ted, waarschijnlijk wel, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Ik heb wel ooit een glutenvrije desem opgestart, maar van bakken is het door omstandigheden destijds niet gekomen. Ik ga het binnenkort een nieuwe poging wagen. Gr. Sandra

 1. Beste Xandra, heeft u ook zoutarme recepten? Ik ben op zoek naar zoutarme brood recepten of recepten waar weinig zout aan toegevoegd hoeft te worden. Ik ben nierpatient En heb een zoutarm dieet. Helaas kan ik hier weinig over vinden. Door zelf te gaan bakken hoop ik brood te kunnen maken met geen of weinig zout. Ik hoop dat je me iets verder kan helpen?

  1. Beste Samantha, zoutarme/loze recepten heb ik helaas niet voor je, want brood bakken met minder of geen zout vraagt om een iets andere benadering. Daar heb ik geen ervaring mee. Zout is van invloed op het glutennetwerk en remt de werking van gist af waardoor je het rijzen van het deeg beter kunt controleren. Het is een kwestie van proberen denk ik en je bevindingen bij houden in een schriftje. Zodat je ervan kunt leren. Veel succes. Gr. Sandra

  2. is Natrium arm zout iets voor je? bijv. die van LoSalt (50% minder Natrium) of die van Jozo light? in die laatste zit 70% minder natrium. die is dan vervangen door Kalium en Magnesium.

 2. beste Xandra, als je het brood wilt bakken in een broodblik, kan je het deeg, dan eerst, hierin kunnen laten rijzen? gr, Hendrik

  1. Beste Hendrik, je kunt dit brood ook in een bakblik bakken. Het zal dan wel iets minder makkelijk rijzen (met name de onderkant van het brood) en het duurt iets langer voordat de binnenkant geheel gaar is. Ik denk dat je het een paar minuten langer moet bakken dan. Gr. Sandra

  1. Beste Hendrik, dan rijst het deeg beter en droogt het niet uit. Stoom voorkomt korstvorming. Vaak is het, behalve in de zomer, te koud in huis (tenminste hier wel). Het warme water zorgt er tevens voor dat de omgevingstemperatuur iets hoger ligt. Gr. Sandra

 3. hallo Xandra, dank voor de info. ik heb vanmiddag het brood gemaakt met wat aanpassingen. het brood ziet er best oke uit, zo voor de eerste keer en smaakt goed. lekkerder dan ‘gewoon’ brood. dus fijn dit alternatief..
  maar 1. het brood was van binnen vochtig. 2. hoe bepaal je de hoeveelheid water voor in het deeg? heb je tips voor deze 2 punten? groet, Hendrik

  1. Beste Hendrik, als het brood van binnen nog te vochtig is dan is de baktijd misschien niet lang genoeg geweest en de kerntemperatuur te laag. Je kunt dat meten met een kerntemperatuurmeter. Als de binnenkant aan het einde van de baktijd een graad of 94 is dan is het brood gaar. Als je bijvoorbeeld minder vezels aan je deeg toevoegt dan in het recept staat, dan heb je ook mindervocht nodig. Ook kan een andere merk (ingrediënten) van invloed zijn. Van veel bakken leer je hoe je deeg er ongeveer uit moet zien. Na het bakken meteen uit de vorm halen en het brood laten uitdampen op een rooster wil ook wel een beetje helpen. Gr. Sandra

 4. hallo Xandra, het recept heeft 80 gr extra vezels. op 460 gram meel. het lijkt me zo veel.

  op een andere pagina van je blog, stond bij het gebruik van fibrex, 5-7 gram per 500 gram meel.

  dit brood heeft dan 13 keer zoveel dat aantal!

  het viel me op, omdat een 1/5 (heel wat eetlepels) van het busje fiberhusk van 9 euro in 1 brood ging. dat is een duur broodje. 🙂

  groet, Hendrik

  1. Beste Hendrik, je kunt altijd minder toevoegen als je dat wilt, vergeet dan ook niet om wat minder vocht te gebruiken. De prijs van een goed glutenvrij brood zal altijd een stuk hoger liggen dan van een glutenvol brood. Ik gebruik zelf meestal Lindroos Fiber Husk dat is iets van 10 euro voor 300 gram, maar er is ook een goedkoper alternatief dat vrijwel hetzelfde werkt en dat is Peak’s Psylliumvezels bij Albert Heijn en daarvoor betaal je 4,62 per 200 gr. Let wel op dat niet alle Psylliumvezels hetzelfde werken. Ik heb ooit andere merken geprobeerd en die bevielen maar matig. Gr. Sandra

 5. Hallo Xandra, Ik vraag me af of je appelfiber 1 op kunt vervangen door fiber van aardappel?
  Ik bak al langer gv en je gierstbrood wordt hier regelmatig gemaakt, maar wat ik echt graag zou willen is dat er een klein filmpje bij staat hoe jou deeg eruit ziet als je het op zijn laatst in de vorm maakt.
  Dat zou mij en misschien andere ook erg helpen te bepalen of er nog iets aan toe gevoegd moet worden of niet.
  Heel erg bedankt zo wie zo voor je inspiratie.

  1. Beste Caro, ik begrijp best dat een filmpje makkelijk zou zijn, maar helaas kan ik je daar niet in voorzien. Zoals je zult begrijpen gaat er al ontzettend veel tijd in deze hobby zitten, soms denk ik wel eens te veel. Ik doe het met veel plezier, maar ik heb elders verplichtingen. Er moet tenslotte ook brood op de plank.
   Ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat je de appelfiber gewoon 1 op 1 kunt vervangen door een ander soort vezels. Gr. Sandra

 6. Beste Xandra. Ik heb het deeg gemaakt maar het is net iets dikker pannenkoeken beslag. Ook na lang mengen blijft het dun. 630 gram water staat er. Klopt dit?

 7. Ik gebruikte rijstmeel ipv Chufameel – daardoor moet ik misschien iets minder water gebruiken ? Het brood is een beetje vochtig maar verder al heel goed gelukt vind ik zelf. Ik heb het deeg in een broodmand laten rijzen wat een mooi brood wordt dan.
  Bedankt voor het delen van dit recept !

  1. Beste Meike, Fijn dat het brood zo in de smaak valt. Chufa bevat veel vezels en kan daardoor veel water opnemen. Je kunt het prima vervangen door rijstmeel, maar dan moet je inderdaad de hoeveelheid water verminderen. Gr. Sandra

  1. Beste Christel, je kunt de Chufa door een andere glutenvrije meelsoort vervangen. Chufa kan wel veel vocht opnemen, dus het kan zijn het je het vochtgehalte in het recept iets moet verlagen. Gr. Sandra

 8. Mevrouw,

  ik denk dat uw recept voor glutenvrij bruin brod mij kan helpen. Eén probleem echter: ik vind hier geen suikerbietenvezels! Is er een alternatief voor?

  Met dank voor uw antwoord!

  1. Beste Jox, deze vezels worden ook van andere fruit en groente gemaakt. Zo heb ik ook wel eens appelvezels gekocht. Wellicht kunt u even informeren bij de plaatselijke natuurvoedingswinkel? Mvg. Sandra

 9. Dag Sandra.
  Wat leuk dat je recepten hebt met meelsoorten die ik wel mag.
  Zou ik het brood een beetje kunnen aanpassen? Bv. suikerbietenvezels weglaten, rijstolie vervangen door olijfolie of misschien kokosolie? Verder mag ik ook geen ei en zou eivervanger kunnen?
  Ik ben nieuw in deze wereld en moet nog alle ingrediënten halen. Gierstbrood spreekt me ook erg aan.

  Groetjes
  Delphine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven