Glutenvrij bruin busbrood bakken

Glutenvrij-bruin-busbrood

Dit is een heel smakelijk glutenvrij bruin busbrood. Het zit boordevol broodnodige vezels voor een goede stoelgang. In dit recept heb ik speciaal volkoren rijstmeel en Teff gebruikt. Deze bammetjes vormen een goede combinatie voor allerlei soorten beleg. Of je nu een zoetekauw bent, liever van een broodje kaas geniet, fan bent van vlees/vis of juist een voorstander van rauwkost bent. Het is allemaal even lekker! Dit brood is geschikt om dagelijks van te genieten. Het is vol van smaak, heeft een knapperig korstje en een luchtig kruim. In dit artikel deel ik het recept met jou!

Als je al vaker glutenvrij brood hebt proberen te bakken, dan weet je waarschijnlijk wel dat zoiets nog niet zo eenvoudig is. Veel recepten eindigen in een droog,  kruimelig en smaakloos brood. Door goede basisingrediënten te gebruiken, voorkom je veelal teleurstelling. Glutenvrije baksels met Teff leveren een heerlijk glutenvrij brood. Een bammetje wat qua structuur, bite en smaak nog het beste op tarwe- en speltbrood lijkt. Maar ook met Teff kun je geen wonderen verwachten. Doordat de gluten ontbreken wordt het vocht minder goed vastgehouden en zal daardoor sneller verdampen. Resultaat een droog brood. Optie kan zijn om het even te roosteren voordat je gaat eten. Bewaar glutenvrij brood dus niet te lang. Versgebakken is het lekkerst, maar dat is met de meeste lekkernijen zo nietwaar. 

TIP: mijn recepten zijn gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Een andere goede optie is Peak’s Psylliumvezels glutenvrij, onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn en COOP.

Recept glutenvrij bruin busbrood

Dit is voldoende deeg voor 1 middelgroot busbrood. Gebakken in een metalen broodvorm van ca. 23 x 13 x 8 cm.

Glutenvrij-bruin-busbrood

Glutenvrij bruin busbrood

Smakelijk en makkelijk te maken dit glutenvrije bruine busbrood. Recept van Xandra Bakt Brood
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 20 min
Baktijd 40 min
Totale tijd 2 uur 15 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 brood

Benodigdheden

  • boter om de vorm in te vetten
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of mixer
  • mengkom(men)
  • bakblik, langwerpig (ca. 23x13x8 cm)
  • bakpapier
  • omgekeerde plastic krat of deegrijsfunctie oven
  • hittebestendig bakje (optioneel)

Ingrediënten
  

Deeg

  • 165 gr volkoren rijstmeel
  • 80 gr Teffmeel
  • 100 gr maiszetmeel (Aldi)
  • 65 gr aardappelzetmeel
  • 10 gr psylliumpoeder
  • 8 gr xanthaangom
  • 10 gr instantgist
  • 8 gr (bakkers)zout
  • 8 gr suiker of honing (activeren gist)
  • 1 ei maat M
  • 30 gr (room)boter, zacht
  • 390-400 gr water

Topping

  • volkoren rijstmeel (optioneel)

Instructies
 

  • Zet voordat je gaat bakken eerst alle benodigdheden voor het glutenvrij bruin busbrood klaar. Het beste eindresultaat wordt behaald wanneer de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als het deeg te koud is, zal de gist veel langzamer werken.
  • Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed beide lange kanten en de bodem met een stuk bakpapier.

Deeg maken:

  • Doe in een mengkom de droge stoffen. Dat wil zeggen: alle vier de meelsoorten, zout, lecithinepoeder, xanthaangom, instantgist en de suiker. Gebruik je honing? Voeg dit dan tegelijk met het water toe. Meng deze ingrediënten met de Deense deegklopper of een vork goed door elkaar.
  • Klopt het ei los in een klein kommetje. Met een vork gaat dat prima.
  • Voeg het losgeklopt ei samen met het water en de gesmolten boter toe aan het droge mengsel. Mix de ingrediënten met de Deense deegklopper of een handmixer tot een samenhangend geheel. Het wordt geen stevig deeg, maar een extreem dik beslag! Schep het beslag in de broodbakvorm en druk het zachtjes aan, zodat er geen loze ruimtes overblijven. Niet aanstampen! Het deeg moet wel luchtig blijven en kunnen rijzen.

(Optioneel): ik heb een klein beetje rijstmeel over het deeg gestrooid om het zo meer op een stoer brood te laten lijken. Noodzakelijk is het niet. Je kunt het dus ook gewoon weglaten.

    Oven voorverwarmen:

    • Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats in het onderste gedeelte van de oven een rooster.

    Glutenvrije deeg laten rijzen:

    • Laat het deeg circa 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (+- 22 graden). Is het bij jou wat kouder in huis? Dan laat je het deeg gewoon iets langer rijzen. Ik heb het bakblik, samen met 2 kopjes kokend water, in een afsluitbare voedselveilige krat geplaatst. Wanneer het deeg 65% á 75% in volume is toegenomen, kan het gebakken worden.

    Brood bakken in de oven

    • Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Plaats vervolgens een hittebestendig schaaltje met kokend water in de oven en schuif het bakblik op het rooster. Verwijder na 10 minuten het schaaltje weer uit de oven of gebruik, net als ik, de stoomfunctie. Bak het glutenvrij bruin busbrood daarna in circa 35 á 40 minuten goudbruin.
    • Laat het glutenvrij bruin busbrood eerst goed afkoelen op een rooster.

    Eet smakelijk!

    • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrij bruin busbrood bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood
    Glutenvrij-bruin-busbrood

    IK ZEG PROEVEN MAAR!

    Glutenvrij brood gemaakt?

    Heb je dit glutenvrije busbrood gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrij bruin busbrood bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Dan kunnen we allemaal je smakelijke baksel bewonderen. Dank je wel alvast. 

    Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom brood? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief! Vul het formulier in aan de rechterkant van de website (onder de zoekfunctie).

    ©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

    Glutenvrij bruin busbrood bakken

    5 gedachten over “Glutenvrij bruin busbrood bakken

    1. hoi ik ben Ina. leuke onder werpen, mijn vraag is of je wel eens een vegan glutenvrij brood gemaakt hebt. hartelijke groet

    2. Hallo Xandra Ik vraag mij af of je bij een glutenvrijbrood xanthaangom kunt vervangen door agar agar.
      Ook heb ik psyllium in huis een Franse Psylia psyllium en van het Kruidvat maar is daar een verschil in met Lindroos fiber husk, wat ik regelmatig tegenkom in uw recepten.
      Met vriendelijke groet,
      Marill

      1. Beste Marill, of je agar agar kunt gebruiken durf ik niet te zeggen, meer dan jam heb ik daar nooit mee gemaakt. ik meen mij te herinneren dat je het niet te lang kunt verhitten, omdat het de werking dan teniet doet. Ik denk dat het voor brood daarom niet geschikt is, maar misschien heb ik het mis. Gewoon een keer proberen, denk ik.
        Ik ken het merk psyllium dat je noemt niet. Mijn ervaring is dat niet alle merken hetzelfde werken. Zo heb ik in het verleden wel eens psyllium gekocht bij een drogist en een natuurvoedingswinkel en daar was ik allerminst tevreden over. Vandaar mijn voorkeur voor Lindroos en sinds kort gebruik ik ook vlozaad die ze bij Albert Heijn verkopen van het merk Peaks. Bak ze! Gr. Sandra

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Schuiven naar boven