Glutenvrije bagels zonder gist bakken

Glutenvrije bagels zonder gist bakken

Gisteren heb ik voor mijn dochter glutenvrije bagels zonder gist gebakken. Natuurlijk kon ik het niet laten om er zelf ook eentje te testen. Deze bagels zien er niet alleen aangenaam uit, ze smaken ook nog eens erg lekker. De broodjes hebben een knapperige korst met een zachte binnenkant. Missie geslaagd! Niks meer aan veranderen. Ik heb meteen mijn camera gepakt en het recept uitgewerkt. Nu kan dochterlief ze binnenkort zelf maken. Ik zeg bakken maar!

Baktip: Je kunt er een lichtzoete versie met pekmez (Turkse druivenstroop) van maken. Wil je liever hartig gebruik dan wat losgeklopt ei als topping.

Dat smaakt naar meer glutenvrij brood

Glutenvrije bagels zonder gist bakken

Zaterdag 2 februari 2019

Glutenvrije bagels zonder gist bakken 3

Benodigdheden voor 6 glutenvrije bagels

Ingrediënten:

  • 250 gr glutenvrije bloemmix (bijv. rijstmeel, maiszetmeel, aardappelmeel)
  • 8 gr appelvezels
  • 2 gr Fiber husk
  • 8 gr bakpoeder, glutenvrij
  • 2 gr baksoda
  • 3 gr bakkerszout
  • 200 gr melk. plantaardig of dierlijk
  • 30 gr rijstolie
  • 15 gr dikke yoghurt

Topping:

  • 1 el pekmez plus 3 el water (zoete variant) of losgeklopt ei (hartig broodje)
  • sesamzaadjes, licht geroosterd

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkommen
  • Deense deegklopper of grote vork
  • deegsteker
  • extra glutenvrije bloem voor werkblad en handen
  • siliconen kwastje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)

Glutenvrije bagels zonder gist bakken

Bereidingswijze glutenvrije bagels zonder gist

Ik zeg bakken maar:

Voorbereiding

Zet eerst alle benodigdheden klaar. Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is. Weeg daarna de ingrediënten af.

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Deeg maken

Neem een mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in ( bloem, appelvezels, fiber husk, bakpoeder, baksoda en bakkerszout). Roer alles vervolgens goed door elkaar. Dit noemen we het droge gedeelte.

Neem een andere kom en doe hier alle natte ingrediënten in ( melk, rijstolie en yoghurt). Meng ook deze dingen goed.

Voeg nu het natte gedeelte bij het droge en start direct met roeren. Ik gebruik hier een Deense deegklopper voor, maar een grote vork werkt ook goed.

Glutenvrije bagels vormen

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en leg daar het glutenvrije deeg op. Ik heb het daarna nog een klein beetje met de hand ‘gekneed’, omdat het nog niet helemaal egaal gemengd was. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker in 6 gelijke porties van circa 85 gram. Bol ze vervolgens een klein beetje op. Druk de bollen dan wat platter zodat er een dikke ronde schijf ontstaat. Prik met een vinger een gat in het midden en breng de glutenvrije bagel daarna in model. Leg het broodje op de bakplaat en vorm nu ook de andere bagels.

Klop in een klein schaaltje 1 eetlepel pekmetz los met 3 á 4 eetlepels water (of klop een ei los voor een hartige versie). Kwast de bagels aan de buitenkant in met de druivenstroop. Strooi er direct wat sesamzaadjes overheen, omdat ze dan het best blijven plakken.

Glutenvrije bagels bakken

Schuif de bakplaat in de oven en verlaag vervolgens de temperatuur naar 180 graden (ik heb de eerste 10 minuten een klein beetje stoom toegevoegd, maar het kan ook zonder). Bak de glutenvrije bagels zonder gist in ongeveer 20 á 25 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Baktip: Je kunt de glutenvrije bagels zonder gist heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije bagels zonder gist’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

2 comments on “Glutenvrije bagels zonder gist bakken”

  1. Ria schreef:

    Normale bagels kook je eerst even, voor het bakken, dan worden ze een beetje taai. Zou dat met deze ook zo werken?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ria, koken voegt volgens mij niks toe aan deze glutenvrije bagels. Bovendien denk ik dat ze in het water uit elkaar zullen vallen, omdat het glutennetwerk ontbreekt. Gr. Sandra

Geef een reactie: