Glutenvrije bananen eierkoeken

Glutenvrije bananen eierkoeken

Deze smakelijke, glutenvrije bananen eierkoeken met haver zijn een gezonder alternatief voor de gewone eierkoeken. Ze zijn niet alleen glutenvrij, maar ook suikervrij en lactosevrij. Zo kan iedereen van een lekker tussendoortje genieten. Dochterlief verdraagt als sinds haar geboorte de gluten minder goed. Baksels van spelt, emmer en eenkoorn zijn voor haar goede alternatieven. Maar we bakken ook regelmatig met haver, gierst, boekweit, (kikker)erwtenmeel en andere glutenvrije meelsoorten. Je maakt de glutenvrije bananen eierkoeken in een handomdraai. Het is ook een leuk werkje om samen met de kids te doen.

Haver, wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrije bananen eierkoeken

Vrijdag 24 maart 2017

(*) Ik heb het havermeel gezeefd zodat het wat minder zemelen bevat. Zo krijg je een iets zachtere eierkoek. Haver heeft nogal de neiging om droog en vezelig aan te voelen. De uitgezeefde zemelen kun je bewaren en bijvoorbeeld door de yoghurt of muesli doen.

Ingrediënten (voor 9 eierkoeken ∅ 12 cm):

  • 200 gr havermeel, uitgezeefd (*)
  • 150 gr banaan (2 kleine bananen)
  • 1 verse dadel
  • 15 gr bakpoeder
  • 1 tl Fiber Husk (psyllium poeder)
  • rasp van 0,5 citroenschil (bio)
  • 210 gr ei (= circa 4 eieren mt. M)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • theelepel
  • mengkommen
  • Deense deegklopper of garde
  • staafmixer of blender
  • ijsschep of juslepel
  • 2 bakplaten
  • 3 vellen bakpapier

 

Bereiding glutenvrije bananen eierkoeken

Zet alle benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten alvast af. Plaats in dien gewenst 2 roosters in de oven en verwarm deze voor op 180°C. Bekleed de bakplaten met het bakpapier. 

Neem een (hoge) kom en pureer hier de bananen en de ontpitte dadel in met de staafmixer. Voeg de eieren er aan toe en mix de ingrediënten tot een romig geheel.

Meng in een andere kom het uitgezeefde havermeel met bakpoeder, vlozaad en citroenrasp. 

Nu moet je snel handelen, omdat het bakpoeder voor een deel al gaat werken zodra er vocht bij komt. Voeg nu het droge mengsel bij het natte en spatel alles snel door elkaar. Ik gebruik hiervoor een Deense deegklopper. Verdeel het beslag met een ijsschep in 9 gelijke porties. Er passen 3 eierkoeken op 1 bakplaat. Let erop dat de hoopjes niet te dicht tegen elkaar aan liggen, want ze vloeien tijdens het bakken nog wat uit.

Je kunt 2 bakplaten met beslag tegelijkertijd bakken, wissel halverwege de baktijd wel even om, zodat alle koeken even bruin worden. Bak de glutenvrije bananen eierkoeken in circa 10 -15 minuten goudbruin. Neem ze voorzichtig met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen. Bak ondertussen de derde bakplaat met koeken.

Tip: Deze heerlijke glutenvrije bananen eierkoeken kun je natuurlijk ook prima, wel goed verpakt, in de vriezer bewaren. Maar zover komt het waarschijnlijk niet.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Glutenvrije bananen eierkoeken”

  1. Sophie schreef:

    Leuk recept! Ik zit alleen te twijfelen of in plaats van havermeel, misschien amandelmeel of amandelmeel + boekweitmeel zal doen. Heb het idee dat het met havermeel wat steviger wordt. Ervaring mee?

    1. Xandra schreef:

      Nee, helaas Sophie. Ik hoor graag hoe het afgelopen is met bakken. Gr. Sandra

Geef een reactie: