Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Glutenvrije crackers met zaden en pitten en haver zijn verrassend eenvoudig zelf te maken. Eet ze als ontbijt of gewoon als een gezonder tussendoortje. Het is een fijn basisrecept waarmee je zelf naar hartenlust kunt variëren. Neem in plaats van de zaden en pitten topping iets anders. Of vervang een deel van het havermeel desgewenst door wat boekweit of Teff. Wanneer je geen glutenvrij dieet hebt, dan zijn rogge, eenkoorn en emmer een smakelijke optie.

Meenemen voor onderweg bleek onlangs helaas een wat minder goed idee. Doordat de bodem crispy dun is, beschadigen ze in je tas al snel. Verpakken in en klein trommeltje kan wellicht helpen, maar dat hebben we nog niet getest. Ze verdwenen namelijk als sneeuw voor de zon. Laat je daar dit kleine euvel zeker niet weerhouden om ze te bakken. Ook thuis kun je er fijn van genieten.

Wil je ze toch graag mee naar je werk of voor een picknick, maak de bodem dan gewoon wat dikker. Vorm dan maar vijf of zes crackers van de hoeveelheid deeg in dit recept. Vergeet dan niet om de glutenvrije crackers iets langer te bakken. Kleuren ze halverwege te snel, verlaag dan de temperatuur van de oven naar 140 graden.

Glutenvrij, suikervrij en lactosevrij

Zelfgemaakte zadencrackers. Ze zijn vrij van onnodige ingrediënten, maar zitten wel boordevol vezels en andere voedzame stofjes. Zoals langzaam verterende havermout die je suikerspiegel een stuk minder laat schommelen. Dingen die er niet in hoeven kun je beter weglaten is mijn advies. Daarom is dit recept voor vrijwel iedereen behapbaar. Deze havercrackers zijn zowel glutenvrij, suikervrij, gistvrij als lactosevrij. Daarnaast bevatten ze geen toegevoegde vetten of andere dierlijk ingrediënten, ze zijn dus geheel vegan. Zelfs wanneer je een zoutloos dieet moet volgen, dan zijn deze lekkernijen een goede optie. Laat het zout dan gewoon weg en voeg dan eventueel een andere smaakmaker toe.

Glutenvrije crackers maken

Deze havercrackers zijn niet moeilijk om te maken. Het is echter wel een precies werkje, wil je ze tenminste perfect rond krijgen. Ik gebruikte hiervoor een sjabloon met cirkels dat ik onder het bakpapier had gedaan. Zo komt er geen zwarte stift aan je glutenvrije crackers, want smakelijk en gezond lijkt mij dat niet. Het modelleren gaat het beste met de bolle kant van een eetlepel. Daarmee kun je de dikke havermoutpap heel eenvoudig uitsmeren.

P.S.: Voor de foto heb ik de gebakken lekkernijen wel even op dit vel bakpapier gelegd. Het geeft namelijk een leuk effect. 

Vind je hete maken van cirkels nogal een gedoe, dan kun je natuurlijk er ook één groot plakkaat van maken. Haal het deeg dan halverwege het bakken uit de oven en snijd het in 8 gelijke stukken.

Lijkt dat je ook nog ingewikkeld, dan kun je het na het afkoelen ook in stukken breken. Dat gaat heel makkelijk, want deze vegan crackers hebben slecht een dunne, maar wel knapperige bodem.

Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Van havermout tot havermeel

Misschien heb je geen havermeel in huis, maar wel havervlokken of havermout. Wist je dat je die heel eenvoudig zelf fijn kunt malen tot meel. Mits je wel over een foodprocessor beschikt. Ik las ergens dat het in een blender ook schijnt te lukken, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Glutenarme versie maken

Wil je een andere variatie van recept maken en je hebt geen coeliakie. Dan kun je een deel van de haver vervangen door bijvoorbeeld rogge of spelt. Maar ook met de topping kun je alle kanten op. Voeg een keer alleen sesamzaadjes toe of gebruik eens wat fijngehakte noten. Wees creatief en laat mij gerust weten wat je ervan gebakken hebt. Veel plezier! 

Oventemperatuur

Crackers en knäckebröd droog je eigenlijk meer, dan dat je ze echt bakt zoals brood. Hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt voordat ze klaar zijn. Voordeel daarvan is dat ze dan wel redelijk plat blijven. Dat wil je graag, tenminste ik wel, want dan passen ze sowieso makkelijker in de trommel. De charme van crackers is juist dat de plat en dun zijn. Probeer uit te vinden welke temperatuur bij jouw en het beste resultaat oplevert. Elke oven is namelijk weer anders.   

Recept glutenvrije crackers

Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Ze zijn eenvoudig zelf te maken. Ze bevatten geen rotzooi, maar zitten juist boordevol vezels en andere goede stoffen. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Baktijd 35 min
Totale tijd 1 uur
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 8 crackers

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom
  • kleine foodprocessor, koffiebonenmolentje of vijzel
  • schaaltje voor zaden en pittenmix
  • Deense deegklopper of grote vork
  • eetlepel
  • siliconenspatel
  • bierviltje of ander rond iets met doorsnede van 10,5 cm
  • dikke viltstift
  • 2 x stuk bakpapier
  • bakplaat
  • metalen of houten, dunne spatel
  • rooster voor in de oven
  • rooster voor afkoelen baksels

Ingrediënten
  

Ingrediënten voor 8 crackers

  • 50 gr havermeel
  • 10 gr haverzemelen
  • 6 gr hennepzaden, fijngemalen
  • 4 gr lijnzaad, fijngemalen
  • snuf zout naar smaak (optioneel)
  • ¼ tl smaakmaker naar keuze (ik nam gemalen komijnzaadjes)
  • 80-90 gr water

 Topping

  • 35 gr zonnebloempitten
  • 15 gr pompoenpitten
  • 5 gr sesamzaadjes
  • 5 gr lijnzaad heel
  • 5 gr havervlokken, grof

Instructies
 

Bereidingswijze

  • Lees eerst het recept even goed door en ga dan aan de slag.

Sjabloon maken

  • Maak eerst een sjabloon met cirkels op een vel bakpapier. Ik gebruikte hiervoor een dikke, zwarte stift en een bierviltje. Maak je bakpapier even groot als je bakplaat. Ik heb een plat exemplaar met alleen een opstaande rand langs de zijkanten. Op dit formaat passen er precies 8 cirkels op. Zie foto. De cirkels hebben een doorsnede van circa 10,5 cm.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 150 graden heteluchtstand. Indien je net zoals ik een losse bakplaat hebt, plaats een rooster op de onderste richel van de oven.
  • Leg alvast het bakpapier met daaronder het vel met de sjablonen klaar op je werkblad.

Ingrediënten afwegen

  • Weeg alle ingrediënten netjes af. Doe de zaden en pitten voor de topping in een klein schaaltje en meng ze door elkaar. Zet het schaaltje voorlopig even apart.
  • Maal dan nu de hennepzaden, lijnzaad en eventueel de smaakmaker fijn tot meel.

Deeg voor bodem maken

  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem in een mengkom en roer ze door elkaar. Voeg nu ook het water toe en mix er een dikke pap van. Het heeft niet de consistentie van deeg, maar eerder van dikke yoghurt. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten rusten. Het zal nog een klein beetje opstijven. Als je denkt dat het de stevig is voeg dan nog wat water toe. Het moet smeerbaar zijn, maar niet uitvloeien.

Glutenvrije crackers vormen

  • Verdeel het deeg over de 8 cirkels en strijk er voorzichtig met de bolle kant van een lepel een rondje van. De hoeveelheid is precies voldoende voor 8 havercrackers. Soms is het handig om je lepel tussendoor even schoon te spoelen. Je deeg zal er dan minder snel aan blijven plakken.
  • Wanneer alle cirkels gevuld zijn kun je de topping aanbrengen. Lekker veel, geeft smakelijke zadencrackers. Druk ze vervolgens zachtjes in het deeg. Ik gebruik daar zelf een siliconen spatel voor. Maar met schone handen lukt vast ook wel. Vergeet deze handeling niet, anders valt de topping er na het bakken gewoon weer vanaf. Dan is al het werk voor niets geweest.

Zadencrackers bakken

  • Schuif de bakplaat onderin de oven en bak de crackers ongeveer 18 -20 minuten. Ze zijn dan al redelijk droog en beginnen net een beetje te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en haal de crackers voorzichtig los van het bakpapier. Dat lukt heel goed door er een dunne houten of metalen spatel onderdoor te halen. Leg de glutenvrije crackers nu zonder bakpapier op het rooster in de oven en bak ze nog circa 10 -15 minuten. Ze zijn dan helemaal droog en lichtbruin van kleur.
  • Laat de crackers na het bakken goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afsluitbare bus of bak.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije crackers met zaden en pitten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

Glutenvrije crackers met zaden en pitten gebakken?

Heb je deze bijzonder smakelijke, suikervrije, vegan crackers gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije crackers met zaden en pitten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Glutenvrije crackers met zaden en pitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven