Glutenvrije haver triangel broodjes

Glutenvrije haver triangel broodjes 1

Glutenvrije haver triangel broodjes. Sinds een paar weken ben ik in de ban van de triangel broodjes. Ook wel panini, driehoek of piramide broodjes genoemd. Kleine en grote exemplaren kwamen hier al voorbij. Dan mag een glutenvrije variant natuurlijk niet ontbreken. Deze haver driehoeken zijn bovendien een stuk eenvoudiger te vormen. Je snijdt ze gewoon als een soort taartpunten uit een cirkel deeg. Kinderlijk eenvoudig en ze ogen ook nog eens fantastisch door de stoere havervlokken. Het broodkruim is zacht, iets romig en verend, net als bij ‘gewoon’ brood. Ondanks het toevoegen van een deel kikkererwtenmeel is de smaak vrij neutraal. De glutenvrije triangels vormen daarom een goede combinatie met allerlei soorten beleg, van zoet tot hartig. Echt een lekker broodje voor het ontbijt, de lunch of als bijgerecht. Lekker veelzijdig en daarom kun je er eigenlijk op elk moment van de dag van genieten.

Dit recept voor glutenvrije haver triangel broodjes is ook suikervrij en lactosevrij.

Haver, wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrije haver triangel broodjes

30 mei 2016

Benodigdheden voor 8 triangels

Ingrediënten:

  • 450 gr havermeel + extra voor op werkblad
  • 50 gr kikkererwtenmeel (geeft smeuïgheid)
  • 50 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 10 gr (bakkers)zout
  • 50 gr lijnzaad, heel
  • 9 gr instantgist
  • 40 gr olijfolie
  • 630 gr water

Topping:

  • handvol havervlokken

Verder nog:

  • 2 x mengkom
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of grote vork
  • deegroller
  • deegsteker of groot mes
  • siliconen kwastje
  • hittebestendig schaal, stoom in oven
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • opbergkrat of stuk plastic

Bereiding glutenvrije haver triangels

Zet de spullen klaar voordat je aan de slag gaat. Ook krijg je een beter eindresultaat wanneer de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. En bekleed, indien nodig, de bakplaat met een stuk bakpapier.

Tip: Investeer in een goede keukenweegschaal is bij het bakken van brood zeker geen overbodige luxe.

Ingrediënten

Neem een mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in: havermeel, kikkererwtenmeel, zout, vlozaad, lijnzaad en instantgist. Meng alles goed.

Neem de andere kom en doe hier het water en de olijfolie in.

Het is nu belangrijk dat je redelijk vlot te werk gaat. Dus laat de telefoon maar bellen en koffie drinken komt later wel. Je hoeft natuurlijk geen stress te krijgen, zo snel hoeft het nu ook weer niet. Als je maar door gaat 😉

Deeg maken en laten rijzen

Voeg het natte mengsel bij het droge en roer alles direct goed door elkaar, zodat al het vocht goed en egaal kan worden opgenomen. Het deeg lijkt eerst te nat (pannenkoekenbeslag) maar wordt al snel steviger. Na enkele minuten is het een vast deeg geworden. Strooi een beetje havermeel op je werkblad en maak een bol van het deeg. Duw deze bol met je hand voorzichtig wat platter en ga dan verder met de deegroller. Rol het deeg uit tot een dikke & ronde koek van ongeveer 3 á 3,5 cm dik en circa 25 cm in doorsnede.

Kwast de bovenzijde in met wat water en strooi hier een handvol havervlokken overheen. Rol ze met behulp van de deegroller wat vaster in het deeg. Dan blijven ze na het bakken ook vast zitten. Doe wel voorzichtig, de ronde schijf mag eigenlijk niet nog platter worden.

Steek met de deegsteker of snijd met een groot mes de schijf deeg in vieren en deze kwarten weer in tweeën. Als het goed is heb je nu 8 triangels gekregen. Leg ze op de bakplaat en laat wat ruimte (minimaal 2 centimeter) tussen de stukken deeg vrij. Plaats een omgekeerde plastic krat over de bakplaat heen of gebruik eventueel een stuk ingevet plastic. Zet de bakplaat met het deeg op een warme plaats (kamertemperatuur) en laat de triangels 90 á 120 min. rijzen. De broodjes dienen ongeveer 1,5 keer zo groot te worden.

Oven voorverwarmen

Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats er 2 roosters in. Op het bovenste rooster komt straks het hittebestendige bakje met kokend water te staan. Zo maak je stoom en zal het deeg minder snel scheuren tijdens de ovenrijs.

Brood bakken in de oven

Verwijder de krat of het plastic en schuif de bakplaat op het onderste rooster in de oven. Plaats het bakje met kokend water op de bovenste en verlaag meteen de oventemperatuur naar 190 graden. Bak de glutenvrije haver triangel broodjes in circa 30 á 35 minuten goudbruin.

Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

Tip: je kunt ze prima in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije haver triangel broodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

4 comments on “Glutenvrije haver triangel broodjes”

  1. Petra schreef:

    Van havermout kun je ook meel maken toch??

    1. Xandra schreef:

      Beste Petra, ja dat klopt. Gr. Sandra

  2. Janine schreef:

    Hoi Xandra, de hoeveelheid havermeel is weggevallen, waarschijnlijk door reclameblok? Kun je nog even laten weten de hoeveelheid havermeel? Dankjewel, groetjes van fan Janine

    1. Xandra schreef:

      Beste Janine, er wordt nog aan gewerkt. Dit recept heb ik handmatig aangepast. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: