Glutenvrije kikkererwten pannenkoeken

Glutenvrije kikkererwten pannenkoeken

Glutenvrije kikkererwten pannenkoeken met Ras el Hanout. Ik sprak al eerder lovende woorden over deze combinatie. De populaire Marokkaanse specerijen melange is vast en zeker speciaal voor kikkererwten bedacht. Tenminste, dat denk ik. Vandaag heb ik het beslag melk gemaakt. Dat geeft een romige, volle en zachte smaak. Je kunt de melk eventueel ook door een plantaardige versie of kraanwater vervangen. Meer informatie en tips over kikkererwten(meel) vind je hier.

Onze favorieten combinaties:

  • koud, besmeert met een dun laagje roomkaas,
  • koud, als een soort wrap, besmeert met een dun laagje roomkaas en salade,
  • warm, met stukjes tofoe en gewokte groente, zoals prei, courgette, aubergine en/of paprika. Versiert met een toefje knoflook yoghurt.

TIP: Heb je geen kikkererwtenmeel in huis of kun je het niet vinden in de supermarkt? Maal dan zelf gedroogde kikkererwten fijn in de foodprocessor, een koffiebonenmolentje of een geschikte keukenmachine.

Glutenvrije kikkererwten pannenkoeken

Ingrediënten (voor 6 á 7 pannenkoekjes):

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 1 tl Ras el Hanout
  • snufje zeezout
  • wat versgemalen peper
  • 1 ei mt M
  • 200 gr melk of water
  • 1 el rijstolie + extra om te bakken

Verder nog:

  • mengkommen
  • garde
  • juslepel of kleine soeplepel
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • koekenpan
  • spatel
  • bord

Bereiding glutenvrije kikkererwten pannenkoeken

Doe de kikkererwtenmeel, zout, peper, Ras el Hanout en het bakpoeder in een kom en meng alles goed door elkaar.

Neem een andere kom en klop hierin het ei los. Voeg de melk en de olie toe, even roeren. Giet het natte mengsel bij het droge en klop alles goed, zodat er een luchtig beslag ontstaat. Laat het een 15 minuten rusten. Wanneer je denkt dat het beslag nog te dik is, voeg je nog 1 of 2 eetlepels melk of water toe. Anders alleen even doorroeren.

Zet de koekenpan op de hittebron en laat deze goed warm worden. Doe een klein beetje olie in de pan en schep ongeveer 2 juslepels in het midden, draai met de bolle kant van de juslepel een spiraalvorm vanuit het centrum. Zo verspreid je het beslag goed over de bodem van de pan. Wanneer het een grove meel is dat je hebt gebruikt, zullend het iets dikkere pannenkoeken worden dan met een standaard beslag. Draai de pannenkoek om wanneer de onderzijde bruin genoeg is (let op dit kan heel snel gaan) en bak de andere kant. Leg de pannenkoek op een bord en bak de overige exemplaren.

Deze glutenvrije kikkererwten pannenkoeken met Ras el hanout zijn zowel warm als koud erg smakelijk.

BAK ZE! 🙂

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: