Glutenvrije mini bagels met chufameel

Glutenvrije mini bagels

Deze heerlijke glutenvrije mini bagels met banaan zijn heel makkelijk zelf te maken wanneer je een speciale bagel-bakplaat hebt. Bezit je die niet dan kun je er ook kleine muffins of een brood van bakken. Verdubbel in het laatste geval dan wel de hoeveelheid ingrediënten en baktijd. Ik heb glutenvrije Chufameel gebruikt. Die is al heerlijk zoet van smaak met een vleugje amandel. Dus suiker of een andere zoetstof toevoegen is niet meer nodig. Je kunt de Chufameel natuurlijk vervangen door een andere glutenvrije variant. De structuur van deze kleine broodjes zit een beetje tussen cake en zoet brood in. Lekker veerkrachtig en romig door de toegevoegde banaan en psylliumvezels.

Wil je meer over chufa, de aardamandel of tijgernoot weten, kijk dan even hier.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Dat smaakt naar meer glutenvrij brood

Glutenvrije mini bagels met chufameel

15 maart 2016

Benodigdheden voor 12 broodjes

Ingrediënten:

 • 250 gr Chufameel (Chufa Nederland)
 • 1 ei mt M, losgeklopt
 • 50 gr banaan, fijngeprakt
 • 4 gr zout
 • 3,5 gr instantgist
 • 3 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
 • 15 gr Chufaolie + extra voor invetten bakplaten
 • 130 gr water

Verder nog:

 • 2x metalen bagelvorm á 6 bagels
 • lege opbergkrat die over de bakplaten past of een plastic zak
 • Deense deegklopper of garde of grote vork
 • mengkommen
 • keukenweegschaal
 • zeef
 • lepelweegschaal (optioneel)

Zo bak je broodjes zonder gluten

Zet alle benodigdheden klaar en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn wanneer je met bakken gaat beginnen. Ook is het handig om de ingrediënten eerst af te wegen. Dat werkt een stuk makkelijker.

Vet de bagel vormen met een klein beetje olie of boter in.

Glutenvrij deeg maken:

Zeef de chufameel eerst, want er zitten veel klontjes in. Doe het dan in een een mengkom en roer het zout, de gist en de psylliumvezels er heel goed doorheen.

Neem een andere kom doe hier de heel erg fijn geprakte banaan in. Voeg dan het ei erbij en klop alles los. Meng dan de chufa-olie en het water er door.

Schenk het natte mengsel bij het droge en klop er een egaal en samenhangend deeg van. Verdeel de hoeveelheid deeg in 12 gelijke stukjes. Draai er ballen van en druk deze voorzichtig en een-voor-een in een bagel opening van de bakplaat. Er ontstaat vanzelf een gat in het midden. Druk het deeg zachtjes aan en maak dan de volgende. Als je ze alle 12 gedaan hebt, plaats dan een omgekeerde plastic krat of een stuk plastic over de bakplaten. Zet ze op een warme plaats (kamertemperatuur).

Deeg laten rijzen – Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen – Verwarm halverwege de rijstijd de oven alvast voor op 180 graden en plaats een rooster in het midden.

Bagels bakken in de oven:

Verwijder de krat of het plastic en schuif de bagel bakplaten naast elkaar in de oven. Bak de bagels in ongeveer 13 á 15 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

TIP: je kunt deze glutenvrije mini bagels heel goed in een goed afgesloten trommel of in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije mini bagels met chufameel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Glutenvrije mini bagels met chufameel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven