Glutenvrije mueslirepen maken

Glutenvrije mueslirepen maken

Ben je op zoek naar een lekker en gezond tussendoortje? Maak dan eens deze heerlijke, glutenvrije mueslirepen. Boordevol pitten, zaden en gedroogd fruit. Vandaag heb ik gekozen voor abrikozen, maar je kunt ook cranberries, rozijnen, vijgen of bijvoorbeeld dadels nemen. Vervang eens een deel van de pitten door grof gehakte pecan- of walnoten. Geef je eigen draai aan deze mueslirepen. Zo krijg je elke keer een andere persoonlijke combinatie en vervelen ze nooit. Deze repen zijn makkelijk en redelijk snel te maken. Vergeet niet om de zaden, pitten en vlokken eerst te roosteren in de oven. Dat geeft extra smaakdimensie aan de repen. Heb je geen oven, roosters ze dan in een droge koekenpan.

Wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Glutenvrije mueslirepen maken

Ingrediënten (voor circa 15 mueslirepen):

  • 150 gr havervlokken 
  • 75 gr sesamzaadjes
  • 75 gr pompoenpitten
  • 75 gr zonnebloempitten
  • 75 gr abrikozen, klein gesneden
  • 60 gr kokosolie
  • 50 gr palmbloesemsuiker
  • 40 ml ahorn siroop
  • 3 el notenpasta

Verder nog:

  • bakvorm van circa 15 x 10 cm
  • bakpapier
  • spatel
  • mengkom
  • bakplaat, voor het roosteren van de ingrediënten
  • steelpannetje
  • pollepel
  • plastic folie

Tip: heb je geen bakvorm in deze maat, denk dan eens aan een cakeblik of bak ronde muesli’repen’ in een muffinplaat. Heb je geen oven, rooster de zaden en pitten dan in een droge koekenpan.

Bereiding glutenvrije mueslirepen

Zet alle benodigdheden klaar, dat werkt een stuk makkelijker. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat en de bakvorm met een stukje bakpapier. Dan kan je straks de muesli koek er zo uittillen.

Doe de havervlokken samen met de sesamzaadjes, de pompoen- en de zonnebloempitten in een kom en meng alles goed door elkaar. Spreid ze dan uit op het bakpapier op de bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven. Rooster ze in circa 10 á 15 minuten goudbruin. Haal ze dan van de bakplaat af en doe ze terug in de grote kom. Zet de oven meteen even uit, want die heb je voor deze mueslirepen niet meer nodig. Laat het mengsel goed afkoelen.

Snijd de abrikozen in kleinere stukje en meng deze door het zaden- en pittenmengsel.

Zet een steelpannetje op de warmtebron. Doe de kokosolie, palmbloesemsuiker, ahorn siroop en notenpasta in de pan op een matig warmte. Meng deze ingrediënten goed door elkaar en blijf roeren tot de kokosolie is gesmolten en de suiker is opgelost. Breng het mengsel zachtjes aan de kook, draai de hittebron laag en laat het, zonder deksel, al roerend circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van de warmtebron.

Voeg nu de droge ingrediënten er aan toe en meng alles goed. Doe de muesli pasta in de bakvorm en druk het mengsel stevig aan. Gebruik hiervoor een spatel of de bolle kant van een grote lepel. Dek de vorm af met een stukje plastic folie en laat het eerst goed afkoelen eer je het in de koelkast plaatst. Laat de muesli koek minimaal 2 á 3 uur uitharden.

Til de koek uit de vorm en snijd het voorzichtig in repen of vierkantjes.

Tip: Bewaar de mueslirepen in een goed afgesloten bak, dan blijven ze wel een paar weken knapperig.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Dit recept is gebaseerd op de zadenrepen van Annabel Langbein, maar de ingrediënten zijn aangepast naar eigen voorkeur.

©XBB Copyright Xandra bakt brood / Een soortgelijk recept, inclusief afbeelding, heb ik al eens eerder gepubliceerd op Lekker Tafelen.

Geef een reactie: