Glutenvrije poffertjes van boekweit

Glutenvrije poffertjes van boekweit

Wil je wel eens wat anders of eet je (liever) geen gluten? Probeer dan eens deze heerlijke glutenvrije poffertjes van boekweit. Aangenaam zoet door de gepureerde banaan en met een vleugje kaneel. Maar je zou ook zelfgemaakte appelmoes aan het beslag kunnen toevoegen en een lepeltje speculaaskruiden. Boekweit is een ‘pseudograan’ en dus van nature glutenvrij. Wanneer je rijstolie gebruikt in plaats van roomboter dan zijn ze lactosevrij en zonder de topping ook nog eens suikervrij. Zo kan en mag iedereen genieten. Als je deze ouderwetse lekkernijen een goed voorverwarmde poffertjespan bakt, zullen ze snel bruin kleuren en van binnen zacht en romig blijven.

Boekweit(meel)

Boekweit is een pseudograan, glutenvrij en rijk aan eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine B1 & B6 en verschillende mineralen, waaronder magnesium, kalium en fosfor. De vorm van een boekweitzaadje lijkt een beetje op een beukennootje. De zaden kunnen tot meel gemalen worden, waar je dan brood, crackers, pannenkoeken en bijvoorbeeld poffertjes van kunt bakken. Boekweit is voedzaam, licht verteerbaar en smaakt nootachtig.

Glutenvrije poffertjes van boekweit

Ingrediënten (voor circa 45 poffertjes):

  • 100 gr boekweitmeel
  • 150 ml amandelmelk, ongezoet
  • 1 banaan
  • 1 ei maat M
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • roomboter of rijstolie om in te bakken

Topping:

  • koudgeslingerde honing 
  • poedersuiker (optioneel)
  • klontje roomboter (optioneel)

Verder nog:

  • mengkommen
  • Deense deegklopper, garde of handmixer
  • poffertjesplaat
  • schoteltje om de banaan op te prakken
  • vork
  • zeef
  • siliconen kwastje,
  • kleine juslepel of flesje voor poffertjesbeslag

Tip: Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. 

Bereiding glutenvrije poffertjes van boekweit

Zet alle benodigdheden klaar, dat werkt een stuk prettiger en zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Zet de poffertjesplaat op de warmtebron en verwarm deze goed voor. Het is belangrijk dat de plaat goed warm is, want dat bakt een stuk makkelijker en geeft een beter eindresultaat.

Haal de schil van de banaan en prak het vruchtvlees met een vork heel erg fijn.

Doe het boekweitmeel samen met het zout, kaneelpoeder en het bakpoeder in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar en zeef ze dan, zodat er dan absoluut geen klontjes meer in het mengsel zitten.

Doe in een ander kom de amandelmelk en voeg daar, beetje bij beetje, het meelmengsel bij, blijf goed kloppen zodat de eventuele klontjes verdwijnen. Voeg nu al mixend het ei en de geprakte banaan toe en meng alles tot een egaal beslag.

Indien van toepassing: Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.

Wanneer de bakplaat voldoende warm is kun je met bakken beginnen. Vet eerst de vakjes in met roomboter of rijstolie. Gebruik hier voor een siliconen kwastje. Herhaal dit invetten regelmatig voordat je er nieuw beslag in giet. Vul de kuiltjes in de poffertjesplaat voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om en bak ook de andere kant goudbruin. Hoe warmer de bakplaat, hoe sneller je de poffertjes moet omdraaien!

Verwijder de poffertjes van de bakplaat en leg ze in een stapeltje op een bord. Met mijn poffertjesplaat kan ik 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Schenk er dan wat vloeibare honing overheen en serveer direct.

Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het al het beslag op is.

Laat de bakplaat eerst goed afkoelen voordat je het afwast.

Tip: Je kunt de glutenvrije poffertjes van boekweit heel goed in de vriezer bewaren. Laat dan wel de garnering achterwege. 

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood / Mijn recept, inclusief afbeelding, heb ik al eens eerder gepubliceerd op Lekker Tafelen.

2 comments on “Glutenvrije poffertjes van boekweit”

  1. Jan Willem schreef:

    Net met succes gebakken voor een schooltraktatie. Bedankt voor het recept!

    1. Xandra schreef:

      Leuk Jan Willem!

Geef een reactie: