Glutenvrije zeewier crackers bakken

Glutenvrije zeewier crackers bakken

Ze zijn bijzonder smakelijk deze glutenvrije zeewier crackers. Het fijne is dat vrijwel iedereen van deze lekkernij kan en mag genieten. Ze zijn namelijk glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, 100% plantaardig, 100% puur natuur, vegan, vet- en zoutarm.

De smaak van zeewier is subtiel aanwezig, maar overheerst absoluut niet. Dat maakt dat deze crackers ook geliefd zijn bij mensen die niet zo van een ‘zee’ smaak houden. Meneer J. knabbelde er de afgelopen dagen namelijk een flinke hoeveelheid van weg. Wat ik persoonlijk nogal verbazingwekkend vond, omdat hij geen vis blieft.

BioBites vs. Xandra

De lijnzaad crackers Zeewier van BioBites brachten mij op dit idee. Deze crackers zijn handgemaakt en raw. Dat betekent dat ze op een lage temperatuur (max. 46 graden) gedroogd zijn en dus niet gebakken. Vaak betaal je de hoofdprijs voor deze speciale tussendoortjes. Voor één pakje met slechts twee crackers leg je al snel iets van € 2,50 neer.

Zeewier crackers moet je toch zelf kunnen maken. Dat is vast een stuk goedkoper. Mijn crackers heb ik wel eerst gebakken en pas daarna gedroogd. Tevens heb ik ze in een kleiner formaat gemaakt en een aantal ingrediënten weggelaten of vervangen. De smaak is er beslist niet minder om. Dit recept is een blijvertje.

Gedroogde tomaatjes

Ik heb mijn eigen gedroogde tomaatjes gebruikt, maar je kunt ze zo ook online of in een winkel kopen. Je hoeft ze niet eerst te wellen, je kunt ze zo gebruiken. Indien je alleen aan zongedroogde tomaatjes op olie kunt komen, dan kun je die nemen. Vergeet dan niet om eerst de olie met een stuk keukenpapier te verwijderen.

Dat smaakt naar meer:

Glutenvrije zeewier crackers bakken

Dinsdag 18 september 2018

Glutenvrije zeewier crackers bakken

TIP: deze crackers bak je minder heet dan de ‘Spelt crackers met pitten en zaden’. Dit heeft te maken met de nori en stukjes tomaat. Die zouden anders kunnen verbranden.

Benodigdheden voor 40 crackers 5 x 5 cm

Ingrediënten:

 • 75 gr quinoameel
 • 75 gr rijstmeel, volkoren
 • 2 vellen nori (= 5 gr)
 • 4 gr zeekraal, gedroogd (zoutvervanger, natuurvoedingswinkel)
 • 35 gr tomaatjes, gedroogd, niet op olie (toko)
 • 50 gr sesamzaad, beige
 • 10 gr sesamzaad, zwart
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 50 gr lijnzaad, heel
 • 10 gr chiazaad
 • 2 gr Italiaanse kruiden zonder zout
 • 1 kleine theelepel knoflookpoeder (naar smaak)
 • 200 gr water

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • scherp mes plus snijplank of keukenschaar
 • Deense deegklopper of grote vork
 • (bak)plaat, plat 37 x 30 cm
 • 2 x bakpapier
 • paletmes of deegsteker
 • deegroller
 • korstroller (zie foto) of vork
 • groot mes of pizzasnijder
 • oven- of rechthoekige pizzasteen
 • rooster

Glutenvrije zeewier crackers bakken

Bereidingswijze knäckebröd zonder gluten

Plaats de ovensteen op een rooster en schuif ze in het midden van de oven. Heb je geen ovensteen, neem dan een bakplaat zonder opstaande rand of keer de bakplaat ondersteboven en verwarm deze mee. Verwarm de oven voor op 200 graden / heteluchtstand.

Afwegen en snijden

Weeg alle ingrediënten af en zet de rest van de benodigdheden klaar. Snijd of knip de nori vellen in kleine stukjes, maximaal 1 x 1 cm. Doe dit vervolgens ook met de gedroogde tomaten, maar die stukjes mogen nog iets kleiner zijn. Dat kun je het deeg straks makkelijker uitrollen.

Knip één stuk bakpapier op maat. Mijn platte bakplaat is 37 x 30 cm. Je kunt ook een stuk hout of iets dergelijk nemen. De plaat is alleen bedoeld om het deeg inclusief bakpapier op de warme ovensteen te schuiven.

Deeg maken

Je mag alle droge dingen als zaden, pitten, meel et cetera, direct bij elkaar in de mengkom doen. Vergeet niet om deze benodigdheden eerst goed te mengen voordat je het water toevoegt.

Voeg vervolgens het water toe aan het droge mengsel en roer alles goed door elkaar. Ik werk meestal met een Deense deegklopper, dat is echt een ideaal ding voor beslag en dergelijke. Maar het deeg kun je ook heel goed met een grote vork mengen.

Bakpapier nat maken

Maak het kleine stuk bakpapier aan een kant nat en schep dan het deeg op het papier. Verdeel het zoveel mogelijk met behulp van een paletmes, spatel of deegsteker over het bakpapier. Maak nu ook het grote stuk bakpapier nat en leg het met de vochtige kant op het deeg voor de glutenvrije zeewier crackers.

Gebruik nu een deegroller om het crackerdeeg verder en gelijkmatig uit te rollen. Maak het plakkaat niet grote dan de afmetingen van het kleinste stuk bakpapier, anders past je deeg straks niet meer op de bakplaat. Het deeg moet overal even dik zijn en maak de randen zo netjes en recht mogelijk. Trek daarna het grootste stuk bakpapier weer voorzichtig van het crackerdeeg af.

Als laatste rol je een paar keer vanaf verschillende kanten met de korstroller over het deeg, zodat er een soort gaatjes, deukjes ontstaan. Hoe meer hoe beter.

Bakken

Schuif het deeg inclusief het bakpapier op de ovensteen en bak de crackers 5 minuten op 180 graden. Ze zijn dan nog niet gaar, maar het deeg is wel al voor een deel gebakken. Haal het baksel uit de oven en verdeel het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in gelijke delen. Ik maakte circa 40 crackers van 5×5 cm.

Schuif het deeg dan weer terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak de crackers dan nog 8 á 10 minuten. Ze zijn dan nog steeds niet helemaal knapperig, maar dat komt later goed. Haal ze wederom uit de oven en leg ze ondersteboven op je werkblad. Verwijder vervolgens het bakpapier (PAS OP HEET!) en breek ze op de snijranden in stukjes. Leg ze met de mooie kant naar beneden weer terug in de oven.

Verlaag nu de oventemperatuur naar 100 graden (!) en bak ze nu nog  35 á 40 minuten tot ze geheel droog en knapperig zijn. Laat de glutenvrije zeewier crackers goed afkoelen op een rooster en bewaar ze daarna in een goed afgesloten bak.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Glutenvrije zeewier crackers’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Glutenvrije zeewier crackers bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven