Hartige groente muffins

Hartige groente muffins

Deze hartige groente muffins zijn niet alleen glutenvrij, ze bevatten ook helemaal geen toegevoegde suiker. Je kunt ze eten als een gezond tussendoortje, stop er een of twee in je lunchbox of geeft ze aan de kids mee naar school. Je maakt ze in een klein uurtje, dus daar hoef je het er niet voor te laten. Heb je een druk bestaan? Bak er dan wat meer en bewaar een voorraadje in de vriezer. Ik heb voor broccoli en champignons gekozen, maar andere combinaties kunnen natuurlijk ook. Kijk gewoon wat voor restjes groente je nog in huis hebt en maak er een paar hartige groente muffins van.

Wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel gegarandeerd glutenvrij haver te koop. Deze is wél geschikt voor mensen met coeliakie. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Hartige groente muffins

4 september 2015

Benodigdheden voor 6 muffins

Ingrediënten:

  • 150 gr havermeel
  • 75 gr champignons, in kleine stukjes gesneden
  • 50 gr broccoli, in kleine stukjes gesneden
  • 1 tl bakpoeder
  • 40 gr kaas, geraspt
  • 2 eieren
  • 5 á 6 el melk
  • versgemalen zwarte peper

Topping:

  • beetje kaas, geraspt

Verder nog:

  • mengkommen
  • Deense deegklopper, garde of grote vork
  • snijplank
  • mesje
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • 2 kleine lepels, voor het vullen van de muffin vormpjes
  • bakpapier om vormpjes te maken of papieren cupcakevormpjes
  • metalen vorm voor grote muffins/cupcakes

Zo maak je muffin vormpjes van bakpapier

Bij mijn recept voor bieten-walnoten muffins kun je zien hoe je heel eenvoudig zelf je vormpjes van bakpapier maakt. Dit keer heb ik eerst 6 rondjes met een sierrandje uit het bakpapier geknipt.

Bereiding hartige groente muffins

Verwarm de oven op 170 graden.

Plaats de papieren vormpjes in de muffintray.

Borstel de champignons schoon en snijd ze dan in kleine stukjes. Doe dit ook met de gewassen broccoli.

Doe de havermeel, bakpoeder en versgemalen peper in een kom. Roer dit goed door elkaar.

Klop in een andere kom de eieren los en roer dan de melk erdoor.

Voeg dan het natte mengsel bij het droge en roer alles goed met een Deense deegklopper of een grote vork. Spatel dan voorzichtig de stukjes champignons, broccoli en de geraspte kaas door het mengsel.

Verdeel de hoeveelheid vulling over de 6 papieren vormpjes en zet de bakplaat daarna op een rooster in het midden van de oven.

Bak de hartige groente muffins in ongeveer 25-30 minuten tot ze licht bruin zijn. Haal de muffins vervolgens uit de tray en laat ze op een rooster afkoelen. Of serveer ze meteen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hartige groente muffins’ op social media met ons deelt,  voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

Geef een reactie: