Haver kokos bananenbrood met melkkefir

Haver kokos bananenbrood met melkkefir

De één noemt het glutenvrij brood, de ander cake en een derde misschien zelfs wel koek. Dit heerlijke haver kokos bananenbrood met melkkefir is het eigenlijk allemaal. Noem het zoals je wilt, het gaat tenslotte om de smaak. Heb je geen dikke melkkefir, gebruik dan volle yoghurt of kwark. Dat geeft vrijwel hetzelfde eindresultaat.

Bakken met restanten

Dit haver kokos bananenbrood is bij toeval ontstaan en is gebaseerd op mijn andere bananenbroden. Twee keer per jaar ruim ik mijn voorraadkast en bak spullen op. Alles wat tegen de houdbaarheidsdatum zit of bijna op is gaat in een mandje. Als ik ga koken of bakken dan kijk ik eerst daarin en bedenkt ik wat ik ermee kan maken. Toen ik tevens vier overrijpe bananen op de fruitschaal zag liggen was het recept rond.

Geen toegevoegde suikers, maar het kan wel

Dit lekkere tussendoortje bevat geen toegevoegde zoetstoffen. De bananen bevatten tenslotte al voldoende fruitsuikers. Al zal het voor de echte zoetekauwen onder ons waarschijnlijk niet zoet genoeg zijn. Ben jij ook een suikerjunkie, voeg dan eventueel nog wat honing of een paar gepureerde dadels aan het deeg toe. Echt nodig is het niet, maar het kan wel.

Dat smaakt naar meer

Haver kokos bananenbrood met melkkefir

Vrijdag 1 maart 2019

Haver kokos bananenbrood met melkkefir

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

  • 150 gr havermeel (of fijngemalen havermout)
  • 100 gr kokosmeel (of fijngemalen kokosrasp)
  • 25 gr kokosrasp
  • 10 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gr bananen
  • 3 eieren M
  • 50 gr (rijst)olie
  • 150 gr dikke kefirmelk (of neem andere volle yoghurt)

Topping:

  • 1 banaan
  • 2 á 3 el kokosrasp voor in de bakvorm en over het bananenbrood

Verder nog:

  • boter voor invetten bakvorm
  • keukenweegschaal
  • mengkommen
  • staafmixer
  • Deense deegklopper of grote vork
  • siliconen spatel
  • brood bakvorm (22 x 11 x 7 cm of iets kleiner)
  • rooster

Haver kokos bananenbrood met melkkefir

Bereidingswijze haver kokos bananenbrood

Voorbereiding:

Zet alle benodigdheden op je werkblad neer voordat je aan de slag gaat. Weeg de ingrediënten af. Lees daarna het recept eerst even helemaal door. Dat voorkomt verrassingen tijden het bakken. Alles klaar? Ik zeg bakken maar!

Vet de bakvorm in met boter en strooi er daarna een dun laagje kokosrasp overheen. Hierdoor zal het brood niet aan de vorm blijven kleven en je krijgt tevens een leuke decoratie.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).

Deeg maken:

Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze daarna goed door elkaar. Dit is het droge mengsel.

Neem een andere kom en doe hier de eieren, bananen, de rijstolie en de dikke melkkefir in. Pureer alles vervolgens tot een egale brei. Dit is het natte mengsel.

Voeg nu het droge mengsel in etappes bij het natte mengsel en meng alles goed door elkaar. Ik gebruik hier een Deense deegklopper voor, maar met een grote vork moet het ook lukken. Het deeg is vrij dik, veel steviger dan bijvoorbeeld cakebeslag. Schep het deeg voorzichtig in de vorm en strijk het vervolgens met de bolle kant van een lepel of een siliconen spatel glad.

BAKTIP: Als het deeg aan de lepel of spatel blijft plakken dan kun je die voor het gladstrijken eerst even onder de koude kraan houden.

Topping aanbrengen:

Pel 1 banaan en snijd deze een paar keer in de lengte door. Ik had aan 3 plakje voldoende. Leg de repen banaan op het deeg en druk ze vervolgens zachtjes aan. Strooi er tot slot nog een dun laagje kokosrasp overheen.

Haver kokos bananenbrood bakken:

Schuif het bakblik in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 170 graden. Bak het haver kokos bananenbrood in 45 á 50 minuten goudbruin. Test aan het einde van de baktijd of het brood van binnen ook gaar is door er met een satépen in te prikken. Blijft er geen deeg aan de pen hangen dan is het brood klaar.

Haal het haver kokos bananenbrood meteen uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Haver kokos bananenbrood’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: