Havermout banaan pannenkoekjes

Havermout banaan pannenkoekjes

We zijn hier dol op overnight oats, maar elke dag hetzelfde gaat vervelen. Daarom ben ik op zoek naar andere ontbijtjes met haver(mout). Zo bakte ik laatst al een smakelijk gezond haver-spelt brood. Dit recept voor havermout banaan pannenkoekjes kwam ik tegen in het nieuwe boek van Janny van der Heijden. Zij noemt het drie-in-de-pan. Maar ik bakte er meer tegelijkertijd, dus ik heb de naam iets aangepast. Vandaag heb ik er kleine blokjes peer en walnoten bij gedaan.

Wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Havermout banaan pannenkoekjes

18 september 2015

Ingrediënten (voor 3 tot 4 pers.):

  • 75 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl kaneel
  • 200 ml melk
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 1 ei, L, biologisch
  • snuf zout
  • boter of (kokos)olie voor bakken

Topping:

  • honing (optioneel)
  • walnoten, fijngehakt (optioneel)
  • stukjes peer (optioneel
  • paar cranberries (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • blender of staafmixer
  • vork
  • theezeefje (optioneel)
  • koekenpan
  • beslagflesje of juslepel
  • kwastje, siliconen
  • bordje(s)

Bereiding havermout banaan pannenkoekjes

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af.

Doe alles in de blender en mix de ingrediënten goed.

Wanneer je geen blender of staafmixer hebt: 

  • Neem een lege kom en doe hier de havermout, het snufje zout, de gezeefde bakpoeder en het kaneel in en roer het door elkaar.
  • Pak een lege kom. Doe de banaan erin en prak deze met een vork fijn. Voeg dan het ei toe en klop alles los, totdat er een egaal mengsel is ontstaan. Schenk nu de melk bij het banaan-ei mengsel en meng alles goed.
  • Voeg het droge mengsel bij het natte en klop het met een grote vork of Deense deegklopper tot een glad beslag. Je kunt ook alles in een blender of met behulp van een handmixer mengen.

Doe het beslag in een speciale pannenkoekenbeslag flesje of gebruik een juslepel om het beslag in de koekenpan te schenken.

Zet de koekenpan op het vuur. Als de pan voldoende warm is kun je met bakken beginnen. Doe een beetje boter of kokosolie in de pan en daarna 3 á 4 kleine bergjes beslag. Omdraaien wanneer de onderkant goudbruin is en de andere kant bakken.

Rangschik een portie kleine pannenkoeken op een klein bordje. Druppel hier eventueel een klein beetje goede honing over en strooi en dan nog wat stukjes walnoot en wat cranberries op. Ik heb er tenslotte ook nog wat blokjes peer bij gedaan.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Naar een recept van Janny van der Heijden.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: