Havermout kruidnootjes bakken

Havermout kruidnootjes

Havermout kruidnootjes zijn een heerlijk alternatief voor kinderen én volwassenen die geen gluten mogen of willen eten. Door het gebruik van een goede kwaliteit speculaaskruiden vormen ze een ware delicatesse. Zo kan vrijwel iedereen onbezorgd van het feest van Sinterklaas genieten. Heb je een lactose-intolerantie? Vervang dan de koemelk door een plantaardige variant en de boter door kokosolie.

Speculaaskruiden van Van der Pigge

Wij zijn verzot op de speculaaskruiden van een wel heel bijzonder en oud kruidenwinkeltje in Haarlem. Ze hebben de tand des tijds overleeft en zich staande weten te houden naast het inmiddels in verval geraakte warenhuis Vroom & Dreesmann. Mocht je ooit een bezoekje aan Haarlem brengen, dan is het beslist de moeite waard om ook even langs deze winkel te gaan:

Drogisterij Van der Pigge
Gierstraat 3
2011 GA Haarlem

Waarom havermout

Wat is er zo anders aan kruidnootjes van havermout/-meel? Ze hebben de typische havermout smaak, een beetje nootachtig. Ook zijn ze wat zachter en iets minder lang te bewaren dan hun bekende soortgenoten. Daarom is dit recept voor een kleinere hoeveelheid lekkernijen, zodat alles in een mum van tijd lekker kan worden opgepeuzeld. Wanneer je een week later weer trek hebt in deze heerlijke, glutenvrije kruidnootjes, dan bak je heel makkelijke en snel een nieuwe lading.

Baktips havermout en kruidnootjes

  • Als je ze uit de oven haalt zijn ze nog een klein beetje zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze steviger.
  • Ik heb havermout fijngemalen in een kleine keukenmachine. We hebben altijd havermout in de voorraadkast staan, wel zo makkelijk. Je kunt natuurlijk ook havermeel gebruiken, maar dat is een iets duurdere optie.

Glutenvrije kruidnootjes recept

Havermout kruidnootjes

Havermout kruidnootjes bakken

Havermout kruidnootjes maak je eenvoudig zelf. Ze zijn glutenvrij en bijzonder smaakvol. Leuk om samen met de kids te bakken. Ik zeg doen! Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Baktijd 20 min
Totale tijd 55 min
Gang snoep
Keuken Hollands
Aantal 30 kruinootjes

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • keukenmachine (fijnmalen havermout)
  • maatlepels
  • Deense deegklopper, garde of grote vork
  • bakplaat
  • bakpapier
  • plastic zakje (deeg in koelkast)

Ingrediënten
  

  • 100 gr havermout, fijngemalen in de keukenmachine
  • 35 gr roomboter, zacht
  • 3-4 el melk
  • 3 el dadelstroop
  • 1 tl bakpoeder (= 3 gr)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 snufje snufje zout

Instructies
 

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven alvast voor op 175 graden, zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten af.

Havermout malen

  • Maal de havermout in een keukenmachine, of zoiets dergelijks, tot meel en doe het in de mengkom.

Deeg maken

  • Voeg de gezeefde bakpoeder (zitten soms klontjes in), het snufje zout en de speculaaskruiden toe en men alles goed door elkaar. Doe dan de melk, de dadelstroop en zachte boter erbij. Meng/kneed dit alles goed door elkaar totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Is het deeg iets te droog, voeg dan nog een klein beetje melk toe. Laat het deeg in een plastic zakje ongeveer 15 tot 20 minuten rusten in de koeling.
  • Bekleed een bakplaat met het bakpapier.

Kruidnootjes maken

  • Rol kleine balletjes van het deeg (denk aan soepballetjes) leg ze op de bakplaat en druk ze iets platter. Probeer ze ongeveer even groot te maken, want dat dan zijn ze allemaal even snel gaar.

Bakken in de oven

  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnootjes in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Laat ze niet te donker worden, want dat komt de smaak niet ten goede. Laat de havermout kruidnootjes afkoelen op een rooster.
  • TIP: Als je ze uit de oven haalt zijn ze nog een klein beetje zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze steviger.
  • Heb je zelf deze kruidnootjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Havermout kruidnootjes bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood..

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Dat smaakt naar meer decemberlekkernijen

Havermout kruidnootjes gebakken?

Heb je zelf deze kleine lekkernijen gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Havermout kruidnootjes bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood..

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Havermout kruidnootjes bakken

3 gedachten over “Havermout kruidnootjes bakken

    1. Beste Corrie, ik denk dat het iets persoonlijks is, want ik heb er zelf geen last van. Zo vind ik bijvoorbeeld harde, groene appels vaak naar zeep smaken, maar de rest van het gezin ervaart dat niet zo. Ik heb helaas geen oplossing voor het probleem. Gr. Sandra

  1. Beste Xandra,

    Nee hoor, het is geen kwestie van persoonlijke smaak,van haver(vooral naakte haver)is bekend dat het veel bitterstoffen bevat. Erg gezond, maar heel vies.Ik zoek een manier om die bitterstoffen uit te schakelen.Groet! Corrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven