Havermout kruidnootjes

Havermout kruidnootjes

Havermout kruidnootjes zijn een heerlijk alternatief voor kinderen én volwassenen die geen gluten mogen of willen eten. Door het gebruik van een goede kwaliteit speculaaskruiden vormen ze een ware delicatesse. Zo kan vrijwel iedereen onbezorgd van het feest van Sinterklaas genieten. Heb je een lactose-intolerantie? Vervang dan de koemelk door een plantaardige variant en de boter door kokosolie.

Wat is er zo anders aan kruidnootjes van havermout/-meel? Ze hebben de typische havermout smaak. Ook zijn ze wat zachter en iets minder lang te bewaren dan hun bekende soortgenoten. Daarom is dit recept voor een kleinere hoeveelheid lekkernijen, zodat alles in een mum van tijd lekker kan worden opgepeuzeld. Wanneer je een week later weer trek hebt in deze heerlijke, glutenvrije kruidnootjes, dan bak je heel makkelijke en snel een nieuwe lading.

TIP: Ik heb havermout fijngemalen in een kleine keukenmachine. We hebben altijd havermout in de voorraadkast staan, wel zo makkelijk. Je kunt natuurlijk ook havermeel gebruiken, maar dat is een iets duurdere optie.

Havermout kruidnootjes

Ingrediënten (voor 25 á 30 kruidnootjes):

  • 100 gr havermout, fijngemalen in de keukenmachine
  • 35 gr roomboter, zacht
  • 3 á 4 el melk
  • 3 el dadelstroop, biologisch (Melvita)
  • 1 tl bakpoeder (= 3 gr)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • keukenmachine (fijnmalen havermout)
  • maatlepels
  • Deense deegklopper, garde  of grote vork
  • bakplaat
  • bakpapier
  • plastic zakje (deeg in koelkast)

Bereiding havermout kruidnootjes

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden, zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten af.

Maal de havermout in een keukenmachine, of zoiets dergelijks, tot meel en doe het in de mengkom.

Voeg de gezeefde bakpoeder (zitten soms klontjes in), het snufje zout en de speculaaskruiden toe en men alles goed door elkaar. Doe dan de melk, de dadelstroop en zachte boter erbij. Meng/kneed dit alles goed door elkaar totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Is het deeg iets te droog, voeg dan nog een klein beetje melk toe. Laat het deeg in een plastic zakje ongeveer 15 tot 20 minuten rusten in de koeling.

Bekleed een bakplaat met het bakpapier.

Rol kleine balletjes van het deeg (denk aan soepballetjes) leg ze op de bakplaat en druk ze iets platter. Probeer ze ongeveer even groot te maken, want dat dan zijn ze allemaal even snel gaar.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnootjes in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Laat ze niet te donker worden, want dat komt de smaak niet ten goede. Laat de havermout kruidnootjes afkoelen op een rooster.

Als je ze uit de oven haalt zijn ze nog een klein beetje zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze steviger.

SNOEP SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: