Havermout Speculaas Banaan koekjes

Havermout Speculaas Banaan koekjes

Deze lekkere Havermout Speculaas Banaan koekjes zijn zoet en een beetje zacht & chewy door het gebruik van banaan in plaats van suiker. De stukjes walnoot zorgen wel voor een knapperige bite in het koekje. Je moet in verhouding wat meer smaakmakers toevoegen, omdat de smaak van banaan wel enigszins overheersend kan zijn. Maar dat vind deze speculaaskruiden-junkie helemaal niet erg. De vier gebruikte ingrediënten vormen een heerlijke combinatie. Het fijne is dat deze koekjes zowel suiker-, lactose- en glutenvrij zijn. Dus nu kan vrijwel iedereen van iets lekkers genieten.

Recept voor 12 koekjes

Ik vroeg mij voor het bakken wel af hoe ze na een paar dagen zouden zijn. Wat doet banaan met de havermout? Daarom heb ik voor alle zekerheid maar een klein recept gemaakt voor 12 á 14 koekjes. De doorsnede is ongeveer 4 á 5 centimeter en maximaal een 0,5 centimeter dik. Na een paar dagen zijn ze tot mijn verrassing ook nog erg lekker, alleen de stukjes walnoot worden helaas steeds minder knapperig. Snel oppeuzelen dan maar. Ze zijn handig als pauze hapje op je werk, tijdens een lange trein reis of stop er een paar in de lunchtrommeltjes van de kids. Wie wil er nog een kopje thee met een Havermout Speculaas Banaan koekje?

Havermout Speculaas Banaan koekjes

Ingrediënten (12 tot 14 koekjes):

  • 125 gr banaan, gepureerd (ongeveer 1 banaan)
  • 75 gr havermout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 25 gr walnoten, grofgehakt

Verder nog:

  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • staafmixer (of een vork)
  • mengkom + deksel of wegwerpdouchemutsje
  • garde
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • kleine eetlepel

Bereiding havermout Speculaas Banaan koekjes

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats, indien nodig, een rooster in het midden van de oven.

Bekleed eventueel de bakplaat met een vel bakpapier. Dat is niet altijd nodig. Ik heb bakplaten met een anti-aanbaklaag.

Haal de schil van de banaan. Doe het vruchtvlees in een mengkom en pureer het met een staafmixer tot een egale massa.

Hak de walnoten in wat kleinere stukjes.

Klop de speculaaskruiden er door heen. Voeg dan de walnoten en de havermout toe en meng deze er ook goed door. Maak een soort bal van het deegje. Dek de kom af met een deksel of een wegwerpdouchemutsje en laat het deeg een kwartiertje rusten. De havermout kan dan het vocht uit de banaan opnemen.

Verdeel het deeg met een lepel in 12 á 14 gelijke bergjes. Ik heb ze zelfs afgewogen, omdat de koekjes op de foto moesten, maar normaal gesproken is dat natuurlijk een beetje overdreven. Rol er vervolgens voorzichtig balletjes van. Verspreid ze over het oppervlakte van de bakplaat en druk ze iets platter. De koekjes zijn ongeveer een 0,5 centimeter dik en hebben een doorsnede van 4 á 5 centimeter.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de Havermout Speculaas Banaan koekjes in circa 18 tot 20 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten trommel of bus.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Havermout Speculaas Banaan koekjes”

  1. Marga Klompstra schreef:

    Hallo Xandra, Dit lijken me heerlijke koekjes. Kan je deze koekjes ook invriezen? Dan de koekjes uit de vriezer halen wanneer je ze wil gebruiken? Gr. Marga

    1. Xandra schreef:

      Beste Marga, ja hoor dat kan. Wel lucht en vocht dicht verpakken. Dan kan er niets mee gebeuren. Gr. Sandra

Geef een reactie: