Heerlijke glutenvrije kokoskoekjes

Heerlijke glutenvrije kokoskoekjes

Het recept voor deze heerlijke glutenvrije kokoskoekjes komt uit het boek: Glutenvrij bakken (serie: Gezond koken) van Christiane Schäfer & Ellen Stemmer, bladzijde 160. Ik heb van Uitgeverij Deltas toestemming gekregen om dit recept te publiceren op mijn blog. In het boek worden deze lekkernijen rotsjes genoemd, maar omdat mijn exemplaren platter zijn heb ik de naam iets aangepast. Het is mogelijk dat de geraspte kokos van de auteurs wat grover is geweest. De smaak is er gelukkig niet minder om. Het zijn heel erg lekkere koekjes geworden. 

Heerlijke glutenvrije kokoskoekjes

Achter de ingrediënten staat in groene letters wat ik als vervanging gebruikt heb of toegevoegd.

Ingrediënten (á 20 koekjes):

  • 70 gr zachte boter (roomboter)
  • 80 gr suiker
  • 1 ei ( + 1 extra eiwit, want het deeg is erg droog)
  • 4 druppels amandelaroma (optioneel)
  • 1 zakje vanillesuiker (1 tl)
  • 80 gr lichte meelmix (ongeroosterd kokosmeel)
  • kaneelpoeder (1/4 tl)
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr geraspte kokos
  • 20 glutenvrije ouwel rondjes Ø 5 cm
  • paar el melk, want het deeg is erg droog

Verder nog:

  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • handmixer/ keukenmachine
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • 2 eetlepels
  • maatlepels

Bereiding heerlijke glutenvrije kokoskoekjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en zet alles alvast klaar en weeg de ingrediënten af.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaten met bakpapier.

Roer met de handmixer de boter tot een romig mengsel. Strooi langzaam de suiker erbij en roer dit tot een witte massa.

Voeg eerst het ei (+ extra eiwit) en dan het amandelaroma (optioneel) en de vanillesuiker toe en roer alles door elkaar.

Strooi de meelmix (ongeroosterd kokosmeel), kaneelpoeder en het bakpoeder op het ei-botermengsel e meng alles met de handmixer. Spatel tenslotte de geraspte kokos door het deeg.

Leg op elke bakplaat ongeveer 10 ouwel rondjes neer. Leg dan met 2 natte lepels een klein deeghoopje op elk rondje. Druk de bergjes voorzichtig platter zodat de ouwelrondjes volledig met deeg bedekt zijn.

Plaats het eerste bakblik in het midden van de oven en bak de heerlijke glutenvrije kokoskoekjes in ongeveer 15 á 18 minuten. laat ze niet te bruin worden, want dan krijg je hele droge koekjes. Haal ze na het bakken meteen van de bakplaat en laat ze op een taartrooster goed afkoelen. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel of vries ze desnoods in.

Tip: De volgende dag smaken de koekjes nog lekkerder.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: