Lekker brood zonder gluten

Lekker brood zonder gluten 1a

Iedereen die glutenvrij moet eten weet dat het niet eenvoudig is om een brood te kopen of te bakken dat net zo lekker smaakt als een brood mét gluten. Veel recepten op internet zijn voor een standaard wit brood, zonder de broodnodige vezels, vitamines en mineralen. Ze worden vaak gemaakt van rijstbloem, aardappel-  en/of sojameel. Dat moet toch beter kunnen?! Inderdaad zijn er veel meer gezonde opties dan je in eerste instantie zou denken. Wanneer je zelf glutenvrij brood gaat bakken let dan wel op het glutenvrije logo op de verpakking! Dit logo bestaat uit een tarwe aar met een streep erdoorheen.

Lekker brood zonder gluten

16 februari 2015

Kennis is lekker brood

Met behulp van de bakkersformule kan ik wel een standaard broodrecept samenstellen. Maar een glutenvrij exemplaar zelf creëren vraagt om meer (vak)kennis. Daarom ben ik op zoek gegaan naar informatie over dit onderwerp. Gelukkig heeft Uitgeverij Deltas onlangs twee boeken op de markt gebracht die meteen mijn nieuwsgierigheid wekten. De één boordevol glutenvrije recepten voor brood(jes) en de andere met de lekkerste glutenvrije koekjes, gebakjes en taart. Ik ben vooral gevallen voor het smakelijke brood op de kaft van het broodbakboek.

Moeilijk kiezen

Het water loopt je in de mond bij het zien van de inhoudsopgave en de mooie foto’s in het boek. Wie wil er een glutenvrij rozijnenbroodje, een croissantje, een bruin bolletje of misschien een plakje Deens roggebrood? Ook een pizzabodem, baguette en brioche ontbreken niet. Wat fijn dat iedereen nu van smakelijke soorten brood kan gaan genieten. De auteurs, Jessica Frej & Maria Blohm, hebben echt een waardevol en veelzijdig glutenvrij bakboek gecreëerd. Er is voor mij in ieder geval een hele nieuwe wereld vol met glutenvrij brood opengegaan.

Lekker brood zonder gluten 3

Diëtiste Karolina Byström

Na alle heerlijke recepten en foto’s komt de diëtiste Karolina Byström aan het woord. Karolina heeft een schema gemaakt waar je precies kunt aflezen welke en hoeveel voedingswaarden een bepaald brood bezit. Ook legt zij beknopt uit wat coeliaki precies is. Zelf zal ik op mijn blog hierover niet verder uitweiden, omdat ik te weinig over glutenintolerantie weet. Voor goede informatie verwijs ik je door naar: Maag, lever en darmstichting of glutenvrij.nl. Misschien is het goed om te weten dat Uitgeverij Deltas medewerking van de Vlaamse Coeliakievereniging heeft gehad bij het tot stand komen van de Nederlandse vertaling.

Tip voor de auteurs

Na alle lofzang toch nog een kleine kanttekening. Misschien een optie voor de tweede druk? Het boek start met een beknopt overzicht en uitleg over de ingrediënten, het deeg en algemene informatie over de recepten. Niks mis mee zou je denken, maar persoonlijk vind ik het iets te summier. Ik zal een paar voorbeelden geven. Het eerste recept voor een cranberrybrood start meteen al met 1000 gram Kefir. Niet iets dat een doorsnee Nederlands huishouden in de koelkast heeft staan. Weet iedereen wel wat Kefir is en kun je dat eventueel vervangen door karnemelk? En waar bestaan broodkruiden uit? Of help, ik heb alleen droge gist in huis. Hoeveel heb ik dan nodig? En wat is eigenlijk het verschil tussen glutenvrij en gewoon bakpoeder?

Lekker brood zonder gluten

Wanneer je op zoekt bent naar een goed basis bakboek met lekkere glutenvrije brood recepten, dan kan ik je dit exemplaar van harte aanbevelen. Trek je absoluut niets aan van mijn tips voor de auteurs hier boven. Lang, leve de digitale informatiebron! Je kunt het antwoord op mijn vragen natuurlijk ook gewoon even zelf opzoeken 😉 Het bakboek is vertaald in het Nederlands, dus geen gedoe met het omrekenen maat eenheden. Heb je het bakken met glutenvrij meel eenmaal onder de knie, dan kun je zelf naar hartenlust gaan experimenteren met andere smaakmakers.

Lekker brood zonder gluten 6b

Veel bakplezier! 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

8 comments on “Lekker brood zonder gluten”

 1. Magda schreef:

  Hoi Xandra, Ik ben heel enthousiast over dit boek maar vind de broden wel “nattig”. Ligt dat aan mij of komt dat doordat de Scandinaviërs veel meer Psylliumvezels gebruiken? Wat zijn jou ervaringen en pas je de recepten aan?
  Groetjes

  1. Xandra schreef:

   Beste Magda, Ik zou het eerder plakkerig willen noemen, dat ligt aan de Psylliumvezels. Te veel Psylliumvezels in een recept is niet echt smakelijk, geeft een soort gel-achtige bite, dus ik ik probeer altijd wat minder toe te voegen. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Linn schreef:

   Je moet er 30ml minder water in doen heb het ook ondervonden dat is het niet plakkerig binnen in

 2. Maja Donker schreef:

  Ook ik ben enthousiast voor mijn dochter (coeliakie) aan de slag gegaan met dit boek; ik heb de chiabroodjes, de zonnebloempitbroodjes en de boterbroodjes gebakken. Die laatsten lukten prima, maar de rest bleef onsmakelijk nat van binnen, ook bij langer bakken. Ik heb dus het gevoel dat ik iets anders moet aanpassen, maar ik ben een beginneling dus ik weet niet waar ik moet beginnen. Mijn dochter en ik dachten al; eten ze in Zweden misschien nat brood? 🙂

  1. Xandra schreef:

   Mijn ervaring is ook dat de broodjes wat vochtig blijven, maar niet zo dat ze niet eetbaar zijn. Wat jammer, want het is toch een hoop werk. Ik heb niet alle recepten uit het boek getest, want zelf verdraag ik wel gluten. Misschien een deel van het water een keer vervangen door een ei. En na het bakken het brood/ de broodjes goed laten uitdampen. het kan zijn dat de kwaliteit van het meel/bloem in Zweden anders is dan in Nederland. (Dat is ook zo met die uit Frankrijk bijvoorbeeld). Nederlands meel kan vaak iets minder vocht opnemen, dus dat kan ook een optie zijn. Gewoon een klein deel van het water uit het recept achterhouden en kijken hoe het deeg er dan uit ziet. Is het te droog dan kan je altijd nog wat vocht toevoegen. Succes! Groetjes, Sandra

 3. zaadnoordijk schreef:

  Nu ben ik nieuwsgierig naar welk boek je voor de koekjes hebt?

   1. Fran schreef:

    Dat ziet er lekker uit! Dank je!

Geef een reactie: