Schär glutenvrije broodmix getest

Schär glutenvrije broodmix getest

Speciaal voor jullie heb ik de Schär glutenvrije broodmix getest. In dit verslag kun je lezen wat ik van de smaak, structuur en de bereidingswijze vind. Regelmatig struin ik in allerlei winkels de rekken met bak benodigdheden af. Ook het glutenvrije schap ontkomt niet aan een grondige inspectie. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel eens weten hoe het met de glutenvrije bakmixen is gesteld. Normaal gesproken loop ik met een grote boog om alles heen dat ook maar enigszins riekt naar instant. Schär Mix B, wat zit daar dan in? Na het lezen van de verpakking bleek dat er geen rare fratsen aan de mix toegevoegd zijn. 

Wist je dat een goed glutenvrij brood bakken nog niet zo makkelijk is. Het vraagt om een geheel andere benadering dan glutenvol brood. Gebruik je enkel eieren als plakmiddel, dan krijg je een cake in plaats van een brood. Ook lekker, maar als je coeliakie hebt dan wil je ook graag van een bammetje met kaas (of een ander soort beleg) kunnen genieten. Je hebt in elk geval iets nodig om het gluten te vervangen. Een bindmiddel die alle losse ingrediënten bij elkaar houdt en het liefst ook nog vocht kan vasthouden. Anders wordt het namelijk een brokkelige en droge hap.

Ingrediënten Schär Mix B*

Schär Mix B, wat zit daar allemaal in? Na het lezen van de verpakking bleek dat er geen rare fratsen aan de mix toegevoegd zijn. Xanthaangom (E415) klinkt natuurlijk best vreemd, maar het wordt gemaakt door middel van bacteriële fermentatie uit suiker en melasse. Het wordt toegevoegd als glutenvervanger om zo een hogere viscositeit van het deeg en broodkruim te verkrijgen. Deze gom is niet echt goedkoop, maar je hebt er maar heel weinig van nodig. Een verpakking gaat dus best lang mee.

Ingrediënten pak á 500 gram mix: Maïszetmeel, rijstmeel, plantaardige vezels (psyllium, bamboe), volkorenrijstmeel 3,8%, linzenmeel 3,6%, druivensuiker, verdikkingsmiddelen: Hydroxypropylmethylcellulose (Xanthaangom) & zout.

*Het kan sporen van soja bevatten. Lactosevrij.

TIP: De samenstelling van deze glutenvrije bakmix is niet heel ingewikkeld. Dit mengsel kun je ook heel eenvoudig zelf namaken, want behalve bamboe (dat ken ik niet) zijn alle ingrediënten gewoon los te koop. 

Getest-Schr-Mix-B-glutenvrij

Glutenvrij broodrecept volgens Schär

Naast een zakje á 500 gram Schär Mix B (goed voor 1 middelgroot brood) moet je volgende de fabrikant ook nog 10 gram droge of verse gist toevoegen, 400 ml water, 20 gram olie en 5 gram zout.

Zelf Schär glutenvrije broodmix getest

Het maken van het brood is niet moeilijk. Je hoeft het deeg immers niet te kneden. Goed mengen is voldoende. Ik heb daarvoor mijn Deense deegklopper gebruikt. Dat is echt een onmisbare gadget wanneer je veel glutenvrij deeg maakt. Zo heb je geen gedoe met losse mixer onderdelen en een stopcontact heb je er niet voor nodig. Van het deeg kun je een bol of een ovaal brood vormen. Op de verpakking staat de gehele bereiding netjes vermeld.

Na het rijzen heb ik het deeg met een scherp mesje ingesneden. Waarom? Dat leek mij wel leuk en zo kan het deeg tijdens het bakken ook nog een beetje uitzetten. Bovendien ziet het brood er zo meteen een stuk vrolijker uit.

Schär glutenvrije broodmix / de uitslag

De smaak van het brood is lichtzoet en doet en beetje aan brioche denken. Het brood is redelijk luchtig, maar wel wat snel aan de droge kant. Ik denk dat je het recept kunt verbeteren door een klein deel van het water te vervangen door een ei en roomboter in plaats van olie te nemen. Door het toevoegen van roomboter zal de smaak van brioche nog beter tot zijn recht komen. Voor onervaren bakkers is dit best een redelijke glutenvrije bakmix en zeer eenvoudig om te verwerken. Maar er is een beter alternatief, zelf van losse ingrediënten een mengsel samenstellen of een goed recept zoeken waar het in staat.

Update: na een week in de vriezer is het Schärbrood enorm uitgedroogd en eigenlijk niet echt lekker meer. Je kunt de droge bammetjes eventueel nog eerst roosteren of er een tosti van maken.

Wij eten meestal bruin of volkorenbrood. Daarom miste ik wel de smaak en structuur de vezels in deze mix. In onze buurtsuper was helaas alleen de witte Schär Mix B verkrijgbaar. Je zou desgewenst zelf nog wat appelvezels kunnen toevoegen. Hier vind je meer informatie over glutenvrij brood bakken met vezels.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bron: Uit pure nieuwsgierigheid heb ik de Schär glutenvrije broodmix getest. Ik kocht een zakje Schär Mix B á 500 gram (goed voor 1 brood) bij de plaatselijke grootgrutter.

Heb je zelf brood met de Schär B mix gebakken?

Heb je zelf ook glutenvrij brood met deze mix gebakken. Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaring. Daarnaast lijkt het mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Schär glutenvrije broodmix getest’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Heel erg bedankt alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Schär glutenvrije broodmix getest

6 gedachten over “Schär glutenvrije broodmix getest

  1. Ik vond jouw idee van de olie vervangen met roomboter voor een betere “brioche” een goeie. Mijn vraag aan jou is dan: moet ik de boter eerst smelten voor ik het bij de droge ingrediënten doe?

    1. Beste Ingrid, Het recept is van de fabrikant en staat zo op de verpakking van Schar. Dus daar zit het probleem. Zoals je in mijn beoordeling kunt lezen, vond ik het brood ook te droog. Een fenomeen dat helaas vaak bij glutenvrij brood voorkomt. Als je zelf de ingrediënten samenstelt, dan kun je de hoeveelheid water en vet makkelijk aanpassen. Je kunt heel smakelijk gv brood bakken wanneer je iets duurdere en een betere kwaliteit grondstoffen gebruikt. Gv brood zal vaak iets compacter zijn dan glutenvol brood, doordat de glutenstrengen ontbreken. Gr. Sandra

  2. Hallo, ik heb zeer goede ervaringen met de broodmix van het AH merk (vooral meergranen). Ik voeg zelf nog een eetlepel psyliumvezel toe en een theelepel xanthaangom en iets meer olie dan aangegeven,. Het resultaat is dan perfect.
    Totaal niet droog, niet brokkelig en na twee weken diepvries geen verschil.
    De broodmix van het Jumbomerk vind ik minder.

    1. Beste Thomas, bedankt voor je uitleg. Daar hebben andere lezers ook iets aan die op zoek zijn naar een goed glutenvrij brood. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven