Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Zelf-glutenvrije-Kaiserbrtchen-bakken

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken. Is dat moeilijk? Welnee! Je hebt alleen een goed recept en een speciale deegsteker voor semmel broodjes nodig. Dat is alles. Officieel worden de Kaiserbrötchen met de hand van een lapje deeg gevouwen. Anderen vlechten een semmel van een streng deeg. Deze manier van vormen werkt eigenlijk niet of heel onhandig wanneer je glutenvrij deeg gebruikt. De semmel steker is dan een uitkomst.

De glutenvrije Kaiserbrötchen op de foto doen beslist niet onder voor de originele exemplaren. Met behulp van dit recept kan iedereen van een heerlijk broodje genieten. Ik heb voor een bruine variant voorzien van allerlei broodnodige vezels gekozen, maar je kunt ze natuurlijk ook van witte glutenvrije mix maken.

TIP: Mijn recepten zijn gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad.

Zelf-glutenvrije-Kaiserbrotchen-bakken

Mal of steker voor brooddeeg

Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat je al aan de slag wilt, maar (nog) niet zo’n semmel steker bezit. Geen probleem! Maak de inkepingen dan voorzichtig met een scherp mesje. Op de foto hierboven kun je zien hoe zo een speciale deegvorm er uit ziet. Ik kocht hem online bij de Weekend Bakery

Recept glutenvrije Kaiserbrötchen

Zelf-glutenvrije-Kaiserbrtchen-bakken

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

Zo bak je zelf heerlijke, glutenvrije, harde broodjes met een zacht kruim. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 20 min
Baktijd 25 min
Gang Brood
Keuken Duits
Aantal 10 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of mixer
  • mengkom(men)
  • speciale deegsteker voor Kaiserbrötchen (o.a bij Weekend Bakery)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • siliconen kwastje (optioneel)
  • omgekeerde plastic krat of deegrijs-functie oven
  • hittebestendig bakje (optioneel)

Ingrediënten
  

Deeg

  • 165 gr volkoren rijstmeel
  • 80 gr Teffmeel
  • 100 gr maiszetmeel (Aldi)
  • 65 gr boekweitmeel
  • 8 gr psyllium, fijn
  • 8 gr xanthaangom
  • 10 gr appel- of andere voedingsvezels
  • 8 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 ei maat M
  • 8 gr suiker of honing (activeren gist)
  • 30 gr (room)boter, zacht
  • 400 gr water

Topping

  • rijstmeel
  • water (optioneel)
  • sesamzaadjes (optioneel)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Het beste resultaat bereik je wanneer alle ingrediënten en benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Zet alle bakspullen klaar en weeg de grondstoffen eerst af. Laat de boter heel zacht worden.

Deeg maken

  • Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in; dus alle meelsoorten, droge gist, psyllium, xanthaangom, suiker, zout en de voedingsvezels (in mijn geval appelvezels). Roer alles goed door elkaar. Ik gebruik voor glutenvrij deeg meestal de Deense deegklopper, dat werkt super. Maar heb je die niet dan is een handmixer ook prima.
  • Neem een klein schaaltje en klopt hierin het ei los.
  • Voeg nu het losgeklopt ei, de zachte roomboter en het water toe aan het droge mengsel en mix alles goed door elkaar totdat er een geheel is ontstaan. Het kan enkel minuten duren voordat de psyllium en de andere vezels het vocht goed hebben opgenomen.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Kaiserbrötchen vormen

  • Strooi eerst wat rijstmeel op je werkblad en breng daarna een klein beetje op beide handen aan. Verdeel het deeg nu in 10 gelijke stukken van circa 90 gram. (Wil je liever grotere broodjes verdeel het deeg dan in 8 stukken van ongeveer 110 gram.) Rol de stukken deeg een voor een tussen beide handen tot een bol en verdeel ze over de bakplaat. Druk vervolgens de semmel steker voorzichtig in de deegbolletjes en breng zo het motief aan, circa een 0,5 á 0,75 centimeter diep. Indien gewenst kun je de bovenkant van de broodjes inkwasten met een klein beetje water en er wat sesamzaadjes overheen strooien.

Oven voorverwarmen:

  • Verwarm nu de oven voor op 220 graden.

Deeg laten rijzen

  • Laat het deeg nu op een warme en vochtige plaats rijzen. Ik heb voor de oven met een deegrijsstand plus stoom op 30 graden kozen. Maar de bakplaat kun je ook in een grote plastic zak of onder een omgekeerde opbergkrat plaatsen. Zet er dan ook een mok kokend water voor wat stoom bij. Mijn broodjes waren na een minuut of 40 á 45 voldoende gerezen. Is jouw kamertemperatuur wat langer, verleng dan gewoon de rijstijd. De deegbolletjes zijn dan ongeveer met 60 á 75% in volume toegenomen.

Broodjes bakken in de oven

  • Verlaag de oventemperatuur eerst naar 200 graden. Gebruik de eerste 10 minuten van de baktijd de stoomfunctie of plaats een hittebestendig schaaltje met koken water in de oven. Schuif vervolgens de bakplaat net onder het midden van de oven en bak de Kaiserbrötchen in totaal 20 á 25 minuten goudbruin.
  • Laat de glutenvrije Kaiserbrötchen na het bakken op een rooster eerst goed afkoelen. Je kunt ze daarna in de vriezer bewaren.

Eet smakelijk!

  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood.
Zelf-glutenvrije-Kaiserbrotchen-bakken

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Zelf glutenvrije broodjes gebakken?

Heb je deze glutenvrije broodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dan kunnen we met zijn allen van jouw fraaie baksels genieten. Dank je wel alvast.

Zoek je meer glutenvrije broodrecepten? Er is keuze genoeg. Hier zie je enkele voorbeelden:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

4 gedachten over “Zelf glutenvrije Kaiserbrötchen bakken

  1. Hoi Xandra, Ik kijk altijd uit naar nieuwe glutenvrije recepten van je en ga deze broodjes zeker ook proberen. Toevallig heb ik vorige week net Kaiserbrötchen gemaakt met jouw recept voor havertriangels. Lijnzaad heb ik weggelaten daarin en van dat deeg heb ik de broodjes gevormd van een streng. Ze waren te snel op om een foto van te nemen maar dat zal ik de volgende keer wel doen.
    Groetjes,
    Marlene

  2. Beste Xandra,
    Ik wil zeker de kaiserbroodjes proberen, maar weer niet wat appelvezels zijn… be’ maar een leek 🙁 😉

    MVG Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven